banner
Ondergang

huizen

Ik maakte een ommetje door de oude buurt waar als kind elke ochtend naar mijn lagere school liep. De trappenhuizen die er staan, worden gesloopt. Sommige liggen al in puin.
   Mensen van wie ik niets weet, hebben hier euforische en tragische momenten meegemaakt. In deze huizen. Binnen deze muren.
   Alles moet tegen de vlakte. Plaats maken voor iets anders. Ook ik - ooit.   

26 december 2012, Steven Verhelst
Week

Volgende week is het zo ver. Dan houdt de Maya-kalender op.
   Eergisteren was ik nog optimistisch dat ik dacht tot in de volgende eeuw te kunnen leven, vandaag geef ik mijzelf nog een week.
   Wat te doen in een week?
   Zo veel plannen en zo weinig tijd.
   De beste flessen wijn in mijn collectie opentrekken, en denken aan vroeger, aan mijn jeugd, toen het eigenlijk had moeten gebeuren.

14 december 2012, Steven Verhelst
Stroomstoring

Aan de oostkust van de VS zitten een aantal bekenden van mij zonder stroom. In New York. In Boston.
   Ook ik zat ooit zonder stroom aan de oostkust. In december 1998.
   Buiten vloog de sneeuw. En binnen was het plotseling donker.
   De lichten gingen uit.
   De koelkast sloeg af.
   De televisie ging op zwart.
   Mijn roommate bleef gewoon op zijn fauteuil zitten, met de afstandsbediening in zijn hand, starend naar het zwarte scherm.
   Het was vrijdagavond. We zwegen. Ik liep naar de koelkast voor nog een biertje. Voordat het warm werd.

30 oktober 2012, Steven Verhelst
Calorieën

grill

Bigger and better. Dat is een slogan die veel in de VS wordt gebezigd.
   Downtown Las Vegas kwam ik het restaurant "Heart Attack Grill" tegen. Ik had er al eens op televisie van gehoord, maar wist niet dat ze in Vegas zaten. De serveersters zijn verkleed als verpleegsters. De bestelling heet een "recept", en op het menu staan onder andere single, double, triple en quadruple Bypass Burgers. De grootste burger bevat meer dan 8000 calorieën. Dat is vier keer meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Als je de triple of quadruple burger helemaal weg weet te werken, word je als service in een rolstoel naar je auto gereden. Mensen met een gewicht hoger dan 350 pond eten er trouwens gratis.
   Ik ging het restaurant niet binnen, maar at als gezond alternatief een Cobb salad in The Cheesecake Factory, een restaurantketen met een filiaal in Caesar's Palace Hotel & Casino. Het is een salade met ijsbergsla, bindsla, andijvie, bieslook, tomaat, maar ook avocado, ei, bacon, kip en een enorme hoeveelheid kaas. Ik schatte dat het enorme bord dat voor mij op de bar werd neergezet, meer calorieën bevatte dan een Big Mac. Maar goed. De illusie van gezond eten werd wel hoog gehouden.

23 oktober 2012, Steven Verhelst
Doktersrecept voor whisky

In de VS kan men elke 2 jaar een algemeen medisch onderzoek door de huisarts laten doen. Cholesterolspiegel, bloedsuiker, mineraalwaarden, hematocriet, hoeveelheid witte bloedcellen, urinemonster, alles wordt gecontroleerd.
   Ik heb een licht hypochondrische aanleg, dus het leek me na vijf jaar hoog tijd om hier in Duitsland eens een onderzoek te laten doen. Want naar mijn eigen diagnose leed ik aan beginnende nierstenen, een vervette lever, diabetes, een uitgeput spijsverteringskanaal, een verhoogde zweetklieractiviteit, hoge bloeddruk, speekselklierkanker, huidkanker, alvleesklierkanker, en vlagen van grootsheidswaanzin en verstandsverbijstering. Dat laatste vond ik niet erg. Het voedt mijn schrijversschap.
   De Duitse arts nam mijn bloeddruk op (120/80) en prikte bloed. Verder deed hij weinig. Geen kniereflex, geen stethoscopisch onderzoek, geen blik in de oren, en geen controle van de prostaat.
   Ik wilde hem nog vragen om een recept voor een fles whisky tegen mijn gebroken hart. Ik drink wel geen whisky, maar het klinkt wel stoer. Niet dat hij dacht dat ik een watje was, omdat ik 'au' riep toen hij de naald in mijn arm heen en weer bewoog om de bloedstroom uit mijn ader beter op gang te brengen.
   Korte tijd later stond ik zonder recept en zonder goede moed weer buiten. Door de troosteloze regen fietste ik naar mijn werk.

12 september 2012, Steven Verhelst
Moleculair koken 3: Martini-sorbet

martini-sorbet

Ik organiseerde een moleculaire gastronomie avond en de dresscode was 007. De vrouwen die ik had uitgenodigd, kwamen als Bond-girls.
   Ik deed mijn best om op Daniel Craig te lijken.
   Als laatste gang serveerde ik een 007-dessert: een gin-martini sorbet met een olijf en een 'gereconstrueerde olijf': vloeistof van uitgeperste olijf omgeven door een laagje gelei.
   De sorbet smaakte verschikkelijk, maar ik liet niets merken.
   En even later zat ik in de taxi met drie vrouwen op de achterbank, op weg naar wildere oorden.

6 augustus 2012, Steven Verhelst
Frauen

Frauen

In de Pinakothek der Moderne ging ik naar de speciale tentoonstelling Frauen met werk van Picasso, Beckmann en De Kooning.
   Vroeger kon ik het surrealistische werk van Picasso niet zo waarderen, maar tijdens deze tentoonstelling viel alles op zijn plaats. Vrouwen zijn complexe, mysterieuze wezens, die mannen tot euforie en waanzin kunnen drijven. En dat kan nooit in een realistisch schilderij weergegeven worden.

3 juni 2012, Steven Verhelst
Horrelvoet

wortel

Er zijn mensen die met klompvoeten geboren worden. En sommige Aziatische vrouwen snoeren hun voeten in, zodat ze heel klein blijven, maar wel vergroeid en vervormd raken.
   Ik zaagde vandaag mijn dode vijgenboom om en trok de boomstronk met kluit en al uit de pot.
   Ook mijn vijgenboom had een horrelvoet. De inhoud van het grootste deel van de terracotta pot bestond niet uit aarde, maar uit wortels, kronkelig gegroeid op zoek naar ruimte.  De diameter van het wortelstelsel is normaal vier tot vijf keer groter dan de kroon. Nu bleef het ingesnoerd, als de voetjes van een Aziatische vrouw.
   Planten hebben geen gevoel, denken we, en misschien is dat ook wel zo. Maar een pot is voor een boom wat een dwangbuis is voor een mens. Hopelijk krijg ik ooit een huis met een tuin.

13 mei 2012, Steven Verhelst
Dood is dood

"Ik geloof: dood is dood". Dat zei Maarten Biesheuvel ooit in een dubbelinterview met Maarten 't Hart. "Een koe, snij 'm zijn keel door - dood."
   De dood is een van de mooie en treurige dingen van het leven. Zonder de dood zou alle ambitie verdwijnen. Soms kan ik nu al nauwelijks motivatie vinden - laat staan als het leven oneindig lang door zou gaan.
   Maar deze dagen treur ik om de dood. Of eigenlijk om mijn nalatigheid.
   Ik had twee bomen op mijn balkon, in grote potten. Een vijgenboom en een kiwiboom, beide gekweekt uit een klein zaadje dat ik gespaard had uit mijn mond. Na jaren zorg waren ze groter dan ikzelf.
   Alle bomen buiten staan in het blad, behalve de kiwi- en de vijgenboom op mijn balkon. De winter heeft ze omgebracht. Misschien had ik ze binnen moeten zetten, maar bomen horen niet binnenshuis.
   Het stemt me triest, de dood van de twee boompjes. Aan de andere kant maakt het twee potten vrij voor andere planten, want in mijn keuken staan net ontsproten physalis en kumquats.
   Nog even laat ik de dode bomen staan, en treur, en denk aan twee regels van Martinus Nijhoff:
   Leven was goed al heeft het mij gebroken
   Leven is goed ofschoon het dooden maakt

8 mei 2012, Steven Verhelst
Geest in de fles

framboosSchnaps is de algemene Duitse benaming voor sterke dranken. In Duitsland wordt schnaps vaak van fruit gemaakt en heet dan Obstbrand. Appel, peer, pruim. Ik drink het niet zo vaak, want ik houd niet zo van appels, peren en pruimen.
   Als kind was mijn favoriete fruit de framboos. Maar van frambozen kan vanwege het lage suikergehalte geen schnaps gemaakt worden. In plaats daarvan wordt er een Himbeergeist gemaakt: een mengsel van frambozen en schnaps wordt gedestilleerd, zodat de vluchtige aroma's uit de frambozen in de drank terechtkomen.
   Als een paar glaasjes Himbeergeist het lichaam binnengaan, verlaat de menselijke geest dat lichaam. En dat is uiteraard prima, want het menselijke denken is iets beklagenswaardig.

28 april 2012, Steven Verhelst
Bangalijsten

Vorige week was er in de media ophef over bangalijsten op internet. Voor de oudere lezer van deze weblog: een bangalijst is een lijst, veelal samengesteld door mannelijke leerlingen uit het middelbaar onderwijs, met daarop de grootste sletten van de school en de handelingen die ze zouden verrichten – al dan niet fictief.
   Toen ik in de brugklas zat, bestonden er nog geen bangalijsten. We hoorden wel via-via wie de grootste sletjes van de school waren. Eén jongen beweerde dat hij een meisje uit klas B1 in het park had gevingerd. We wisten niet of we het moesten geloven, want die jongen had wel vaker stoere praatjes. Maar het zóu kunnen.
   'Wil je mijn vingers ruiken dan?' vroeg hij toen, en hij stak zijn hand naar voren.
  Maar niemand rook. We knikten dat we hem geloofden. Want niemand van ons wist welke geur het bewijs zou vormen.

2 april 2012, Steven Verhelst
Alt-137

Vroeger was alt-137 mijn meest gebruikte shortcut tijdens het schrijven. De e met trema.
   Nu ik af en toe iets in het Duits moet schrijven, zijn er flink wat shortcuts bijgekomen. Alt-132, alt-148, alt-225, en natuurlijk alt-129. Onmisbaar als je in de buurt van München woont.

16 februari 2012, Steven Verhelst
Wasabi

wasabi

De eerste keer dat ik wasabi at, was in een restaurant in Half Moon Bay, Californië. Het was een streep groene, halfvloeibare pasta. Ik dacht dat het gepureerde avocado was, smeerde een flinke mespunt op mijn vork en stak die in mijn mond. Geen aanrader.
   Wasabi hoort tot dezelfde familie als mierik en mosterd. Als de cellen van de plant, wortel of zaadjes beschadigen, komt er allyl isothiocyanaat vrij. Het onstaat via een aantal chemische reacties. Tijdens een beschadiging van de plantencellen komen een thioglucoside en het enzym myrosinase, die beide in aparte celcompartimenten liggen opgeslagen, bij elkaar. Het thioglucoside ontleedt en een Lossen-omlegging vormt het isothiocyanaat.
   Allyl isothiocyanaat stimuleert bepaalde ionenkanalen in de neus en heeft een tranentrekkend effect. Het dier dat aan de plant knaagt, wordt verjaagd. Maar de mens niet. Dat wil zeggen: het kan wel. De Ig Nobelprijs voor scheikunde ging vorig jaar naar Japanse onderzoekers die allyl isothiocyanaat testten om mensen wakker te maken – dit als mogelijk brandalarm voor slapende doven.
   Nu eet ik af en toe wel wasabi. Maar nooit meer zo veel als toen in Half Moon Bay.

8 februari 2012, Steven Verhelst
Mojo

mojito

In de film The spy who shagged me uit 1999 was Austin Powers zijn 'mojo' kwijt.
   Soms denk ik wel eens dat ik mijn schrijf-mojo kwijt ben. Krijg het maar eens terug. Mojito's drinken tot je omvalt, helpt niet. Kaarsjes branden helpt niet. Binnenzitten tegen de kou helpt niet. Slechte boeken lezen helpt niet.
   Het lijkt wel of ik steeds meer slechte boeken lees. Hoog tijd dat ik zelf eens een boek afrond.

1 februari 2012, Steven Verhelst
Anti-machines

Tinguely

Machines worden ontworpen om iets nuttigs te doen. Om koffie te zetten, om water weg te pompen, om land om te ploegen, om mensen of goederen te verplaatsen. De machines die kunstenaar Jean Tinguely bouwde, hebben geen nut. Het zijn objecten die eruit zien als machines. Ze maken rare bewegingen, produceren gekke geluiden, of heffen een hamers omhoog om knuffelbeesten op hun kop te slaan. Het zijn anti-machines. Machines die niets anders ten doel hebben dan het publiek te verbazen.

3 januari 2012, Steven Verhelst

Berichten | Column | Chemistry | Biografie | Links | Contact

Archief 2012


Boarded up


December 2012

November 2012

Oktober 2012

September 2012

Augustus 2012

Juli 2012

Juni 2012

Mei 2012

April 2012

Maart 2012

Februari  2012

Januari 2012



Archief 2011

Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007



www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden