banner
Wijn

wijn

Ik zat in mijn huis, alleen, zonder mijn liefje. Ik moest eruit, dacht ik, en ik besloot naar een wijnproeverij te gaan, die in München plaatsvond. Ik was op zoek naar Rieslings en Spätburgungers die me lyrisch zouden maken.
   Ik proefde één wijn die een blend was van Spätburgunder en Cabernet Dorsa. Die laatste is een kruising van Cabernet Sauvignon en Dornfelder, ontwikkeld in de jaren 70 in Duitsland. Het was een wijn om in lichte extase van te raken.
   's Avonds kwam ik terug in een leeg huis. Ik dronk een flesje van de Spätburgder-Cabernet Dorsa en las in een boek van Bukowski. "When you drank, the world was still out there, but for the moment, it didn't have you by the throat."

24 november 2013, Steven Verhelst
Reizen en eenzaamheid

Buch

In de atlas is de wereld eenzamer dan in werkelijkheid, schrijft Boudewijn Büch in Geestgrond.
   Ik heb geen atlas meer. Vroeger wel. Eerst een King atlas op de lagere school, later op de middelbare school de Grote Bosatlas. Maar dromen van verre oorden deed ik toen nauwelijks. Misschien alleen tijdens een geografisch computerspel op de commodore 64, waarbij je met een helicoptertje door Europa moest vliegen, van stad naar stad. Kopenhagen, Londen, Rome, Boekarest, Odessa.
   Is het eenzamer om te dromen van verre oorden dan ze te bezoeken? In de afgelopen jaren ben ik vaak alleen op vakantie geweest. Eenzaam voelde ik mij niet. Eerder een ontdekkingsreiziger. Behalve tijdens de nieuwjaarswisseling, wanneer ik in mijn eentje met een glas champagne naar het vuurwerk keek, terwijl andere mensen elkaar om de hals vlogen.

13 oktober 2013, Steven Verhelst
Gammeltag

Een Gammeltag, zo noemen Duitsers een dag waarop je maar wat rondlummelt. Zondagen zijn prima Gammeltage. In een joggingbroek op de bank hangen, van het ene kanaal naar het andere zappen, websurfen, boeken uit de kast trekken en er weer in zetten, naar buiten kijken. En weer is er een Gammeltag voorbij.

25 augustus 2013, Steven Verhelst
PDM

1988

Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat - voor Nederland - een van de meest succesvolle edities van Tour de France afgelopen was. 24 juli 1988. Jean-Paul van Poppel won op de Champs d'Elysée. In totaal waren er acht etappe overwinningen voor Nederland. Vier van Van Poppel. Nijdam, Van der Poel, Rooks en de ploeg van Peter Post wonnen ook. Rooks had de bergtrui en de combinatie-trui, Breukink de witte trui, Maassen de rode trui. En Rooks stond tweede in het algemeen klassement.
   Natuurlijk was 1988 ook een Tour met doping. Zowel de uiteindelijke winnaar Pedro Delgado als Gert-Jan Theunisse werden positief bevonden. Delgado voor probenecid, een plaspil, Theunisse voor testosteron. Theunisse kreeg een tijdsstraf van 10 minuten, een geldboete en een voorwaardelijke schorsing, Delgado kreeg niets. Zijn middel stond weliswaar op de lijst van verboden middelen van het IOC, maar niet op die van de wielerunie. Theunisse werd uiteindelijk elfde.
   PDM - wat was dat ook alweer voor sponsor? Het was een merk van videobanden. Philips Dupont Magnetics, een bedrijf dat magnetische tapes maakte. In de kelder heb ik nog een doos videobanden, waarvan een aantal van het merk PDM. Ik zal ze binnenkort eens naar boven halen. Kijken wat er op staat. Misschien wel opnamen van oude sportwedstrijden.

24 juli 2013, Steven Verhelst
Texel

De veerpont vanuit Den Helder bracht ons naar het grootste Waddeneiland. We fietsten tussen weiden met schapen, ganzen en paarden, over fietspaden van het ene dorpje naar het andere, in de richting van de duinen.
   Dit was de achtertuin van Jan Wolkers. De wind blies in mijn gezicht, maar ik voelde mij sterk, zoals hij, de Tarzan van Texel. Een van de beste schrijvers van de vorige eeuw.
   Ik was hier met mijn Olga, mijn Karina. De vrouw met wie ik tot aan het einde wil blijven. De vrouw die met mij tot aan het einde wil blijven. We zaten op het Noordzeestrand en keken naar de zee. Alleen een meeuw was getuige van dit moment.

12 juli 2013, Steven Verhelst
Duitse woorden 3: Mit den Eiern schaukeln

Nederlanders eten uit hun neus. Ze draaien met hun duimen. Of ze lummelen wat rond.
   Duitsers schaukeln mit den Eiern, schommelen met hun kloten. Mannen uiteraard. Wat vrouwen doen als ze niets om handen hebben weet ik niet.

26 juni 2013, Steven Verhelst
Rare museums

museum

Ik hou van rare museums. In het verleden was ik onder andere in het Mütter museum (Philadephia), het Bunny museum (Pasadena), het Psychiatry, and industry of death museum (Los Angeles). Toen las ik over het "Zentrum für Aussergewöhnliche Museen" in München. Een museum dat bestaat uit rare museums. Het Sissi-museum, het Paashaasmuseum, het museum voor nachtspiegels, het Go-kartmuseum, het museum van parfumflessen, het beschermengelmuseum en het hangslotmuseum.
   Om half drie kwam ik aan bij Westenriederstraße 41, maar er was niets. Het museum is jaren geleden opgeheven. Wat er met alle paashazen, nachtspiegels en parfumflessen gebeurd is, weet ik niet.
   In juli ben ik een tijdje in Nederland. Dan wilde ik eigenlijk naar het Boudewijn Büch museum gaan. Ik ging er van uit dat zijn manisch verzamelde collectie aan snuisterijen, waaronder de pik van Napoleon, een dodo-botje, een jasje van Mick Jagger en heel veel boeken, in een museum ondergebracht zou zijn. Maar op internet kan ik er niets over vinden.
   Vanmiddag keerde ik teleurgesteld terug naar huis en trok een flesje wijn open. Misschien moet ik zelf een museum beginnen. Het museum van treurige lege flessen.

22 juni 2013, Steven Verhelst
Schrijven

Gerrit Komrij zei ooit: "Om een half uur te schrijven heb ik twintig uur nodig."
   Twintig uur om zichzelf er toe te zetten om met inspiratie en drive aan de schrijftafel plaats te nemen.
   Zelf lijk ik een half jaar nodig te hebben om een verhaal af te schrijven. In traagheid overtref ik Komrij. Hopelijk kan ik hem in woorden ooit ook overtreffen.

24 april 2013, Steven Verhelst
Zwarte rook

stofzuiger

Ik stond te stofzuigen, met een oude stofzuiger die ooit nog van mijn oma geweest is. Het was tenslotte grote schoonmaak.
   Maar opeens rook ik iets.
   En ik keek achterom.
   Er kwam zwarte rook uit de stofzuiger. En een geur van verbrand bakeliet. Of welk ander polymeer dan ook.
   Snel schakelde ik het apparaat uit, en zette het naast mijn voordeur.
   Ooit is deze stofzuiger van mijn oma geweest. Mijn oma doet het al lang niet meer. Zij is niet in zwarte rook opgegaan, maar gewoon begraven. De stofzuiger heeft het nog een jaar of tien, vijftien gedaan. En nu gaat hij ook naar de recycling.
   Uiteindelijk gebeurt dat met ons allen. We vallen uiteen in moleculen, en worden deel van een ander ding,  organisme of apparaat.  En misschien is dat maar goed ook.

5 april 2013, Steven Verhelst
Berlijn - 4: Darth Vader

darth vader

De enige plek waar ik Darth Vader ooit tegenkwam, was Las Vegas, in de buurt van het Bellagio casino. Maar deze week zag ik hem ook in Berlijn, voor de Brandenburger Tor. Maar zulke afstanden zijn voor Darth Vader natuurlijk niets.

15 maart 2013, Steven Verhelst
Currywurst - II

Tussen een Currywurst en een Kackwurst zit één dag. Of twee, als er sprake is van verstopping.
   In Amerika is het meest gebruikte woord misschien het "f-word". In Duitsland wordt vaker verwezen naar de aars en alles wat daar uit komt. Zo leer ik steeds meer Duitse woorden die op de middelbare school niet in ons leerboek stonden.

23 februari 2013, Steven Verhelst
Currywurst

currywurst

In Duitsland is de Currywurst populair. Hij schijnt in 1949 uitgevonden te zijn, in een Berlijnse snackbar. In Berlijn is in 2009 zelfs het Duitse Currywurst-museum geopend.
 Ik kreeg onlangs een boekje waarin een recept voor Currywurst stond. Maar gelezen heb ik het niet, want het recept is simpel. Bereid een Bratwurst toe in een pan, snijd hem in stukken en gooi er vervolgens ketchup en kerriepoeder over. Eet smakelijk.

22 februari 2013, Steven Verhelst
Toekomst

tarot

Als ik ergens een waarzegger of een tarotkaartenlegger zie, heb ik altijd de neiging om naar binnen te stappen. Gewoon voor de lol. Gedaan heb ik het nog nooit. Wel legde ik ooit zelf Tarotkaarten, en besprak iemands verleden, heden en toekomst.
   Ik wil mijn exacte toekomst niet weten. Dat slaat alle hoop, levenslust en actie de bodem in. De toekomst moet je zelf maken. Je hebt ze zelf in handen. En dat is wel zo leuk.

8 februari 2013, Steven Verhelst
Scheikunde

scheikunde

Het geïmproviseerde papieren bord bij de vuilniscontainer was verregend. De zwarte kleur was uiteengelopen in groen en paars, en ik dacht aan het woord scheikunde.
   Ik vind scheikunde mooier dan het Engelse woord chemistry of het Duitse woord Chemie. Scheikunde is de kunst van het scheiden van mengels in hun afzonderlijke moleculaire componenten. Het vergaren van zuivere stoffen door middel van een reeks aan technieken zoals kristallisatie, destillatie of filtratie.
   Een bekend experiment voor kinderen is de papierchromatografie van viltstiftkleuren. Het scheidt de kleurstoffen op filtreerpapier dat in een jampotje met water of azijn is gezet. Door hetzelfde principe waren de kleuren op het papier uitgelopen.
   Als middelbare scholier dacht ik dat zulke chromatografie van weinig waarde was. Maar in elk organisch chemisch laboratorium wordt dunnelaag chromatografie dagelijks toegepast. In de afgelopen 15 jaar heb ik duizenden van zulke analyses uitgevoerd om te analyseren of een chemische reactie al heeft plaatsgevonden. En elke keer is het weer leuk.

11 januari 2013, Steven Verhelst

Archief 2013


Boarded up


December 2013

November 2013

Oktober 2013

September 2013

Augustus 2013

Juli 2013

Juni 2013

Mei 2013

April 2013

Maart 2013

Februari 2013

Januari 2013



Archief 2012

Archief 2011

Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007




www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden