banner
Zebradrinken

Vanochtend las ik voor het eerst de term zebradrinken.
   Het was dierendag, en het leek mij geen goede dag om te beginnen met melk van een zebra te drinken.
   Maar daar ging het niet over.
   Samen met een aantal studentenorganisaties probeert de KU Leuven studenten voor te lichten over de gevaren van alcoholgebruik. Of eerder: alcoholmisbruik. Want de meeste studenten drinken niet, ze zuipen.
   Alcoholgebruik is slecht voor het lichaam - zo veel is duidelijk.
   Maar is het goed voor de geest? Of ruïneert het lichaam én geest?
   In de voorlichting voor studenten las ik dus over zebradrinken.
   Elk glas alcohol afwisselen met een glas water.
   Dat is beter dan jenever en bier afwisselen, wat we soms als studenten deden. Een bier met een kopstoot ernaast. En gelijk weer bestellen. Kamikaze drinken.
   Als de wereld niet tegen de vlakte ging, dan gingen wij het wel.
   Het beste is natuurlijk om een glas water af te wisselen met een kruidenthee of een suikervrije limonade. Maar daarvoor ga je de kroeg niet in.

4 oktober 2023, Steven Verhelst

Het wonder van de bodylotion

In de badkamer van mijn hotel aan het strand van Corsica stond douchegel, shampoo en bodylotion klaar – zoals in alle zich respecterende hotels eigenlijk.
   Ik gebruikte de bodylotion om op mijn voeten te smeren – ik had sinds kort last van droge, loslatende huid op de zijkant van mijn grote teen. Misschien zwemmerseczeem door het douchen in de gym na mijn recente hardloopwedstrijd in Westerlo.
   Terwijl ik mijn voeten insmeerde dacht ik aan Jezus die zijn voeten gezalfd kreeg. Wat was dat met het zalven van voeten in de Bijbel? Er ging geen Bijbelboek voorbij of er werden wel voeten gezalfd. Dat was beslist voetschimmel door het zich wassen in gemeenschappelijke badhuizen of door het uitlenen van sandalen aan elkaar. Daar hadden ze niet over verteld op de bijbelclub, waar ik als kind heen moest. We kregen alleen verhalen te horen over Jezus die zijn voeten gezalfd kreeg en daarna een of ander wonder verrichtte.
   Ik hoopte ook op een wonder. Niet door Jezus, maar door de bodylotion.

11 augustus 2023, Steven Verhelst

Klimaat

Dit jaar worden er tal van klimaatrecords gebroken. Het was vorige maand al de warmste juni ooit, en deze maand lijkt de warmste maand ooit gemeten te worden. Wereldwijd dan, want in Nederland en België is het de afgelopen weken pestweer.
   Het extreme weer wordt toegeschreven aan klimaatverandering.
   We leven al een tijd lang in het anthropoceen - het geologische tijdperk waarop de mens invloed heeft op de gebeurtenissen en veranderingen op aarde. Maar de gevolgen worden nu echt duidelijk merkbaar. Dan helpt het niet om een keertje met de trein op vakantie te gaan - er moest structureel iets gebeuren om de uitstoot van koolstofdioxide en andere broeikasgassen niet alleen te verminderen, maar helemaal stop te zetten.
   Maar ik ben realistisch, en ik vrees dat het met de stijgende wereldbevolking en de stijgende welvaart in zich nog ontwikkelende landen niet mogelijk is om de vleesconsumptie, en überhaupt de massaconsumptie, genoeg af te remmen om verdere klimaatverandering te kunnen voorkomen.
   Wie weet is de wereld al verwoest voordat het einde der tijden aanbreekt...   .


31 juli 2023, Steven Verhelst

Tulp

tulp

Op weg naar het werk koop ik meestal een half stokbroodje om mee te nemen als lunch bij een van de supermarkten waar ik met de fiets langs kom.
   Bij een van de supermarkten zag ik het bovenstaande bord.
   Doe als een tulp, ga uit je bol.
   Dit was uiteraard een paar maanden geleden, toen de lente nog moest beginnen.
   Bukowski schreef: Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead.
   Wanneer was ik voor het laatst uit mijn bol gegaan?

1 juni 2023, Steven Verhelst 
Doyle Bruson

We don't stop playing because we get old, we get old, because we stop playing...

Mensen die geen poker spelen, kennen zijn naam niet. Maar iedereen die wel eens Texas Hold'em of een andere vorm van poker speelt, kent zijn naam.
   Hij werd de Godfather van Poker genoemd. Doyle Bruson - bijnaam Texas Dolly. In 1976 en 1977 won hij het main event van de World Series of Poker, en met tien keer winst in totaal, staat hij op de gedeeld tweede plaats van het meeste aantal gewonnen events op de World Series.
   Ook zijn zoon won ooit het main event van de WSOP. De eerste keer dat een vader en zoon dit lukte.
   Vorig jaar deed hij nog mee aan de World Series - met cowboyhoed. Altijd met cowboyhoed.
   Gisteren overleed hij, op 89-jarige leeftijd.
   Zelf speel ik online nog om kleine bedragen, maar al wel tien keer meer dan de grijpstuivers waar ik een paar jaar geleden mee begon. Als ik die lijn doortrek, speel ik als ik 80 ben misschien ook op de WSOP...

15 mei 2023, Steven Verhelst 
De man met de hamer

Het was pas de derde keer dat ik een halve marathon liep, en ik had me tot doel gesteld om sneller te zijn dan mijn beste tijd.
   Ik was een uur van tevoren bij de start in Visé, langs de Maas tussen Luik en Maastricht. Want ik had er zin in. Ik was al maanden aan het trainen en had de afgelopen weken mijn loopvolume flink opgevoerd.
   Maar hoe goed de trainingen ook gingen, net al de vorige keer stond ergens op het parcours een spreekwoordelijke man met hamer.
   Mijn streeftijd bleef met twee minuten uit zicht.
   Soms moet je een paar keer falen om later je doel te kunnen bereiken - daar hou ik me nu maar aan vast.

7 mei 2023, Steven Verhelst 
Hardlopen 4 - het milieu

Ik zie ze nog maar af en toe aan de kant van de weg liggen.
   Vandaag bijvoorbeeld tijdens het hardlopen.
   Een hondendrol.
  Toen ik kind was, liepen hondenbezitters nog niet met plastic zakjes in hun hand tijdens het uitlaten van hun hond. Tegenwoordig ruimen baasjes de behoefte van hun hond op.
   De meeste tenminste.
   Vroeger zag je ze vaker  - op de stoep of in de goot. Uitgedroogd en bijna zwart, als aanelkaar gekleefde steentjes, goud-glinsterende smeuïge worsten, of fraai gedraaide hopen met een punt erop.
    Mijn oma ergerde zich aan hondendrollen op de stoep voor haar flatgebouw.
   "Ik doe niks aan het milieu," zei ze, "zolang ze hun honden voor mijn huis op de straat laten schijten. Dat is toch ook milieu?"
   Haar groente- en fruitafval gooide ze gewoon in de normale vuilniszak. Maar toch zamelde ze batterijen, oud-papier en glas gewoon apart in. De soep wordt altijd heter opgediend dan ze gegeten wordt.
   De hondendrollen zijn grotendeels uit het straatbeeld verdwenen. Maar de rest van het milieu,  hoe staat het daarmee?

15 maart 2023, Steven Verhelst 
Hardlopen 3 - zon en maan

Als je vroeg in de ochtend gaat hardlopen, zie je nog wel eens wat. Vanochtend was het al licht toen ik met mijn Asics het huis verliet in de richting van het kanaal van Leuven naar Wijgmaal voor een ronde van ruim twaalf kilometer. Ik zag de maan, die nog laag aan de hemel stond, ondergaan, en de zon opkomen. Ik zag een slapende gans, een hinkende eend met een verminkt pootje, een waterhoen die langs het kanaal scharrelde.
   Hier en daar zat er een visser langs het kanaal. Waren ze al op of hadden ze hier de hele nacht gezeten? Dan hadden ze de maan zien stijgen en zien dalen, net als ik.
   De meesten zaten in een tent en hadden een alarmsysteem aan hun hengels.
   Ooit had ik het plan om een roman te schrijven over iemand die gaat nachtvissen, als alibi voor een moord. Maar het is er nog niet van gekomen.
   Welk alibi heb ik om geen roman te schrijven?

12 maart 2023, Steven Verhelst 
Oud papier

oud papier

Toen ik gisteren terugkeerde van Dortmund naar Leuven, zag ik op het station van Duisburg, waar ik moest overstappen en waar ik als avondeten twee belegde broodjes kocht, op de rand van de afvalbak voor oud papier een bijbel liggen.
   Daar ligt ie goed, dacht ik. Wie geeft hem het laatste zetje?
   Ergens in een oude verhuisdoos heb ik ook nog een bijbel liggen, die ik ooit op mijn lagere school heb gekregen. Misschien heeft die ook een laatste zetje nodig...?   

8 februari
2023, Steven Verhelst 
Verbazing

Toen ik gisteren in Luik de Duitse ICE instapte, liet ik drie zeventien- of achttienjarige meisjes voorgaan.
   Ze liepen met grote ogen door de gangen.
   'Woooow,' zei  eentje van hen. 'Mogen we hier zitten?'
   De tweede giechelde. 'Is dit echt tweede klasse?'
   Als je de afzichtelijke en langzame Belgische treinen gewend bent, zijn de Duitse ICEs inderdaad een verademing.
   De meisjes gingen een kleine coupé met zes zitplaatsen binnen, en ik liep verder op zoek naar een zitplaats in de stiltecoupé.
   Door kleine dingen verbaasd zijn - zoiets moest vaker gebeuren.
   Onlangs las ik in een discussie op Facebook waarom dichters het vreemde altijd willen normaliseren, waarop een dichter antwoordde dat hij in zijn gedichten juist het gewone speciaal wilde maken.
   Ik zou proberen het gewone speciaal te maken - al was het alleen maar voor vandaag.

7 februari
2023, Steven Verhelst 
Het ei van de pechvogel

stand-in

Toen ik vanochtend een ei in de eierkoker deed, moest ik denken aan het fictieve boek "Het ei van de pechvogel", van Franz Haidinger in de roman Stand-in van Ernest van der Kwast, initieel gepubliceerd onder de naam Sieger Sloot.
   Sommige eieren barsten in de eierkoker en lopen deels leeg. Als je er geen gaatje in prikt, tenminste. Ik heb ook wel eens windeieren gevonden, toen ik bij onze buren voor de kippen moest zorgen - en dat net terwijl ik trek had in een vers ei.
   De roman stand-in, waaraan ik in het begin heb meegedacht en meegeschreven, was bedoeld als een emulatie van Arnon Grunberg, die ook al onder pseudoniem Marek van der Jagt een aantal romans had geschreven. Wat was de volgende stap naar het verdwijnen van de identiteit? Dat iemand anders JOUW roman zou schrijven.
   In Stand-in ging het ook over identiteitsverlies: de hoofdpersoon trad op als stand-in voor verschillende schrijvers.
   Het boek werd wel positief besproken, maar ervan verdacht door Grunberg geschreven te zijn. Misschien was dat het echte ei van de pechvogel.

26 januari 2023, Steven Verhelst 
Wetenschap en geld

In de academische wereld is bijna altijd een gebrek aan financiering. Het geld voor projecten moet bijeengeschraapt worden door middel van subsidieaanvragen. Daarin worden budgetten meestal flink opgevoerd, want als je dan iets krijgt, heb je ook wat.
   Blijkbaar is dat van alle tijden, want in de roman "Onder Professoren" van W. F. Hermans (uitgegeven in 1975), kwam een dialoog voor tussen twee professoren waarvan de ene klaagde dat zijn apparatuur die hij gekocht had, in het laboratorium stond te verstoffen.
   "Dan heb je nog geluk gehad," antwoordde de andere. Bij hem was de nieuwe apparatuur, die uit plaatsgebrek in de kelder was opgeslagen, door waterschade aangetast.
   De passage kwam mij enigszins bekend voor, want jaren geleden had ik een collega wiens labo vol stond met oude apparatuur, die "misschien ooit nog eens bruikbaar zou blijken". Zo veel, dat er nauwelijks plaats meer was voor het uitvoeren van experimenten...

12 januari 2023, Steven Verhelst 
Onder professoren

hermans

In de academische wereld heerst een hierarchisch systeem. Studenten, promovendi, post-docs, professoren. En zelfs onder professoren bestaan er gradaties. De assistant professor (in Nederland en België ook wel docent genoemd), associate professor (hoofddocent), full professor (hoogleraar), en dan bestaat er in België ook nog "gewoon hoogleraar", wat in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, niet iets gewoons is, maar juist een trede hoger dan hoogleraar.
   In voorbereiding op mijn aanvraag tot bevordering las ik de roman "Onder professoren" van W. F. Hermans. Hermans promoveerde in de fysiche geografie en was een tijd lang lector aan de universiteit van Groningen. De rang lector bestaat niet meer, maar het is te vergelijken met wat nu docent is.
   Hermans' ambitie was om hoogleraar te worden, maar besteedde uiteraard flink wat tijd aan het schrijven van romans. Hij werd nooit benoemd als hoogleraar.. Uiteindelijk vertrok hij na ruzie uit Groningen en vestigde zich in Parijs.
   Ik zit niet in Groningen, maar in Leuven.
   Wat als ze mij niet bevorderen tot hoogleraar? Dan kan ik me altijd nog aan het uitwerken van mijn romanideeën wijden.

10 januari 2023, Steven Verhelst 

Archief 2023


www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden