banner
Vuist voor vaders

Europa wil gelijke regels voor vaderschapsverlof. Minimaal tien dagen. In België had ik tien dagen, en daar plakte ik nog wat vakantiedagen achteraan. In Nederland zijn er voor vaders slechts twee dagen verlof. Gek genoeg verbleef ikzelf als vader - samen met mijn vrouw - drie dagen in het ziekenhuis, met overnachting, zodat ik 24 uur per dag bij moeder en baby kon zijn. Nederland loopt wat dag betreft nog veel achter.

26 april 2017, Steven Verhelst

Wondere Wereld

In de jaren tachtig deed ik verschillende nerderige dingen. Toen de nerd nog niet hip was. Toen het woord nerd misschien nog niet eens bestond. Ik stond midden in de nacht op om op televisie te zien hoe de komeet van Halley voorbijscheerde. Ik ging met mijn vader naar een computerbeurs in de Margriethal in Schiedam. Ik nam een abonnement op de Kijk. Ik bezat elektronische knutseldozen waarmee je zelf een radio kon bouwen. Ik bezocht het museum "Evoluon" in Eindhoven.
   Maar boven alles was ik een trouwe kijker van het programma Wondere Wereld. Met Chriet Titulaer natuurlijk; afgelopen weekend overleden. Hij wist hoe de toekomst eruit zou zien. Nou ja, ongeveer dan. Maar ik ga geen lijstjes maken van de goede en slechte voorspellingen van Titulaer. Die vindt u ergens anders op internet wel.

24 april 2017, Steven Verhelst

Drie keer woordwaarde

scrabbleNatuur- en scheikunde zijn belangrijke basisvakken. Daarom wil Robbert Dijkgraaf, 1 miljard euro extra naar wetenschap, waarvan 120 miljoen per jaar naar natuur- en scheikunde.
   "Natuur- en scheikunde zijn vakken met wat ik in Scrabbletermen driemaal woordwaarde noem," zei hij in een interview met de Volkskrant. Ik juich dat uiteraard toe. Misschien is scheikunde wel meer dan driemaal woordwaarde. Het geeft onderzoek in andere disciplines, zoals biologie en medische wetenschappen nieuwe mogelijkheden. En dat is precies de filosofie van mijn laboratorium. Dus kom maar op met een deel van die 120 miljoen - dan kom ik heel misschien zelfs terug naar Nederland.

21 april 2017, Steven Verhelst

Wat moet je eten?

Wat moet je eten om gezond te blijven? De een eet weinig vet, de ander weinig koolhydraten, weer iemand anders is vegetariër, sommige mensen doen een paleo dieet, anderen eten alleen rauw voedsel.
   Vrijwel alle diëten zijn trends en marketingstunts. Dieetboeken worden geschreven door journalisten of 'deskundigen' met een waterig sausje van geloofwaardigheid erover en knallende kleuren van marketing. Als de mensen het maar vreten.
   Maar wat zegt de wetenschap?
   De (oorspronkelijk Franse) supermarkt Carrefour, maar ook Delhaize en LIDL, willen een groot aantal E-nummers uit de producten van hun huismerk schrappen. Een zweem van gezonder leven, want E-nummers in voedsel zijn grondig onderzocht en veilig bevonden.
   Afgelopen week was columnist en microbioloog Rosanne Hertzberger in het nieuws met haar boek "Ode aan de E-nummers". Zij benadrukt dat deze voedseladditieven veilig zijn. Dat ze en passant meldt dat ze het liefst magnetronmaaltijden eet omdat die net zo gezond zouden zijn - daar valt iets tegen te zeggen, want veel kant-en-klaar producten bevatten te veel vet, suiker of zout voor een evenwichtig dieet.
   Ik kook het liefst met verse, onbewerkte producten, maar ik gooi daar zelf wel eens bewust E-nummers doorheen. E322, E327, E331, E401, E406, E415, E418, E461. Ingrediënten uit de moleculaire keuken. Je brengt er verrassende smaakbelevingen mee te weeg. E322  en E406 heb ik trouwens in een reformwinkel gekocht, maar dat terzijde.
   E-nummers of niet - van welk voedsel word je oud? En wat is goed voor de planeet, voor het milieu? Want dat speelt tegenwoordig ook een rol en kan ervoor zorgen dat mensen een bewuste keuze maken voor een bepaald dieet.
   Het is duidelijk dat de intensieve veeteelt milieuproblemen met zich mee brengt. Daarnaast lijkt het consumeren van dierlijke producten ook tot een hogere kans op kanker en hart- en vaatziekten te leiden. Welke stof daarvoor precies verantwoordelijk is, is nog onduidelijk. L-carnitine werd genoemd (vanwege de omzetting in trimethylamine oxide, maar het is onduidelijk of kleine hoeveelheden schadelijk zijn). Nitriet (in bewerkt vlees) wordt genoemd. Het moeilijke is dat de groepen mensen die vlees eten, vegetarisch of veganistisch zijn, ook andere levensstijlen hebben, wat de uitslag van een onderzoek kan beïnvloeden.
   Bij de verhoogde kans op een ziekte moet ik ook een kanttekening plaatsen. Een verhoging van 10% op de kans om aan darmkanker te overlijden lijkt al heel wat, maar stel dat die kans überhaupt maar 0.5% zou zijn, dan is die kans nu 0.55% geworden. Dat klinkt al heel wat minder schrikbarend - en vormt tegelijkertijd een kleinere motivatie om te stoppen met het eten van bacon en salami.
   Deze week overleed de laatste mens die in de negentiende eeuw geboren was. Ze werd 117 jaar oud en at voornamelijk eieren en koekjes.
   Mijn boodschap: iedereen is anders. Leg op je bord waar je je goed bij voelt. Eet smakelijk.

17 april 2017, Steven Verhelst

Groene donderdag

Witte donderdag heet in Duitsland groene donderdag. En dan wordt er Grüne Soße gegeten.
   Groene saus.
   In de deelstaat Hessen tenminste. En zelfs daar zijn er verschillende soorten. In Frankfurt, in Kassel.
   Mijn vrouw komt uit Kassel en we probeerden de kruiden te vinden. Peterselie, bieslook, dille, citroenmelisse, veldzuring, kleine pimpernel en komkommerkruid. Er mag eventueel ook estragon in.
   De eerste drie kruiden en de laatste vonden we, maar de andere zijn alleen in Duitsland te krijgen. Eigenlijk alleen in Hessen.
   En dan komt er nog Schmand in de saus. Succes met het vinden ervan.
   Op witte donderdag aten wij geen groene saus. Maar we maken op eerste paasdag een geïmproviseerde versie ervan, want koken is improviseren.

13 april 2017, Steven Verhelst

Fuck het gedwongen woord

Ik ben een luie klootzak - te lui om te schrijven, te lui om woorden achter elkaar te zetten die er toe doen. Ik zit liever achter mijn laptop of computer en luister naar meningen van anderen. Allemaal klootzakken die geen gelijk hebben natuurlijk. Of sommigen misschien wel.
   Ik heb al bijna een jaar een paar vensters in mijn browser openstaan met commentaar op de huidige leesmentaliteit. Daarover las ik vorig jaar een schotschrift van Alex Boogers. De lezer is niet dood.
   
Christiaan Weijts vindt de boekenlijst op de middelbare school misdadig, omdat de Max Havelaar erop stond. Maar misschien ligt dat aan die ene oude leraar Nederlands, waarvan hij een lijst te kiezen boeken onder ogen kreeg. Hij pleitte voor Joost Zwagerman, Arnon Grunberg, Tommy Wieringa, Ronald Giphart en Dimitri Verhulst. En stilletjes voor zichzelf misschien.
   Michelle van Dijk - zelf schrijfster en lerares Nederlands - gaf terecht aan dat de genoemde schrijvers misschien ook niet goed aansluiten bij de belevingswereld van de huidige middelbare scholieren. Tirza van Grunberg is niet makkelijker dan Karel ende Elegast. En Ronald Giphart klaagde onlangs op televisie dat - naar zijn ervaringen op middelbare scholen - leerlingen tegenwoordig preutser zijn dan vroeger.
   Maar is literatuur wel zo belangrijk? Of stelt het geen fuck voor?
   Maakt lezen je een beter mens, vraagt Philip Huff zich terecht af in dit stuk. Of kan ik gewoon Netflix blijven kijken?
   Maakt het woord je een beter mens? En hoe zit dat dan met analfabeten?
   Laten we godverdomme geen lereren Nederlands worden die evangelische trekjes hebben en leerlingen dwingen om bepaalde boeken te lezen. Laat ze vrij en geef ze een klein duwtje in de rug. "Probeer dit boek van Gerard Reve eens. En als je dat niet aanstaat, neem iets van Herman Brusselmans."

5 april 2017, Steven Verhelst

MuurkenDe Muur

Vandaag werd de Ronde van Vlaanderen gereden, en het was een speciale editie, want De Muur van Geraardsbergen - bij alle wielerliefhebbers simpelweg gekend als De Muur - was weer in het parcours opgenomen, zij het niet in de finale, maar toch. De Muur blijft een scherprechter met de stijlste stukken van 20% stijging.
   Onlangs dronk ik in een bar in Leuven voor het eerst een blond Muurken, een bier uit Geraardsbergen. Uiteraard dacht ik aan De Muur, en ik neem aan dat er in de cafés in Geraardsbergen vandaag heel wat Muurkes zijn gedronken.













2 april 2017, Steven Verhelst

Boekenweek

Morgen is de laatste dag van de boekenweek. Ik heb er niets van meegekregen, en dat is geen 1 april grap. Ik weet niet eens of er in België ook een boekenweek is en wanneer dat dan plaatsvindt. Misschien moet ik dat maar eens uitzoeken.
   Het thema heb ik nog wel meegekregen - verboden vrucht.
   Maar wat is dat dan wel, de verboden vrucht, en wanneer zocht ik er voor het eerst naar?
   Vroeger bij de kapper scheurde ik stiekem blotetietenplaatjes uit de Panorama of de Nieuwe Revu. Of die er nu nog in staan, weet ik niet. Zelfs de Playboy heeft binnenkort geen naakt meer. Waar gaat het heen met de wereld, en vooral met de verboden vruchten?

1 april 2017, Steven Verhelst


Archief 2017





www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden