Wat moet je eten om gezond te blijven? De een eet weinig vet, de ander
weinig koolhydraten, weer iemand anders is
vegetariër, sommige mensen doen een paleo dieet, anderen eten
alleen rauw voedsel.
Vrijwel alle diëten zijn trends en marketingstunts.
Dieetboeken worden geschreven door journalisten of 'deskundigen' met
een waterig sausje van geloofwaardigheid erover en knallende kleuren van marketing.
Als de mensen het maar vreten.
Maar wat zegt de wetenschap?
De (oorspronkelijk Franse) supermarkt Carrefour, maar ook Delhaize en LIDL, willen een groot aantal E-nummers
uit de producten van hun huismerk schrappen. Een zweem van gezonder leven, want E-nummers in voedsel zijn grondig onderzocht en veilig bevonden.
Afgelopen week was columnist en microbioloog Rosanne Hertzberger
in het nieuws met haar boek "Ode aan de E-nummers". Zij benadrukt dat deze voedseladditieven veilig zijn. Dat ze
en passant meldt
dat ze het liefst magnetronmaaltijden eet omdat die net zo gezond
zouden zijn - daar valt iets tegen te zeggen, want veel kant-en-klaar
producten bevatten te veel vet, suiker of zout voor een evenwichtig
dieet.
Ik kook het liefst met verse, onbewerkte producten, maar
ik gooi daar zelf wel eens bewust E-nummers doorheen. E322, E327, E331,
E401, E406, E415, E418, E461. Ingrediënten uit de moleculaire
keuken. Je brengt er verrassende smaakbelevingen mee te weeg. E322
en E406 heb ik trouwens in een reformwinkel gekocht, maar dat
terzijde.
E-nummers of niet - van welk voedsel word je oud? En
wat is goed voor de planeet, voor het milieu? Want dat speelt
tegenwoordig ook een rol en kan ervoor zorgen dat mensen een bewuste
keuze maken voor een bepaald dieet.
Het is duidelijk dat de intensieve veeteelt
milieuproblemen met zich mee brengt. Daarnaast lijkt het consumeren van
dierlijke producten ook tot een hogere kans op kanker en hart- en
vaatziekten te leiden. Welke stof daarvoor precies verantwoordelijk is,
is nog onduidelijk. L-carnitine werd genoemd (vanwege de omzetting in
trimethylamine oxide, maar het is onduidelijk of kleine hoeveelheden
schadelijk zijn). Nitriet (in bewerkt vlees) wordt genoemd. Het
moeilijke is dat de groepen mensen die vlees eten, vegetarisch of
veganistisch zijn, ook andere levensstijlen hebben, wat de uitslag van
een onderzoek kan beïnvloeden.
Bij de verhoogde kans op een ziekte moet ik ook een
kanttekening plaatsen. Een verhoging van 10% op de kans om aan
darmkanker te overlijden lijkt al heel wat, maar stel dat die kans
überhaupt maar 0.5% zou zijn, dan is die kans nu 0.55% geworden.
Dat klinkt al heel wat minder schrikbarend - en vormt tegelijkertijd
een kleinere motivatie om te stoppen met het eten van bacon en salami.
Deze week overleed de
laatste mens die in de negentiende eeuw geboren was. Ze werd 117 jaar oud en at voornamelijk eieren en koekjes.
Mijn boodschap: iedereen is anders. Leg op je bord waar je je goed bij voelt. Eet smakelijk.