Babyfrituur
Het is uiteraard een stereotiep idee dat Belgen veel naar
de frituur gaan. In Duitsland leeft hetzelfde beeld over Hollanders.
Maar ik las het onderstaande in een voorlichtingsboekje van het
officiële consultatieburo "Kind & Gezin" over babyvoeding. Het
gaat om vast voedsel vanaf 12 maanden.
'Gebruik bij frituren olie, want die bevat minder verzadigde vetzuren dan vast vet.'
(In België wordt friet bij voorkeur in rundervet gebakken, maar dit terzijde.)
Het lijkt mij sowieso geen goed idee om baby's een kroket,
frikandel, of frietjes voor te schotelen, om over mexicano's,
vuurvreters of viandellen maar te zwijgen.
Ik heb nog niet nagedacht wanneer mijn docher haar
eerste kroket mag eten, maar dat zal nog wel een paar jaar duren. Ze
houdt het voorlopig bij een groenteprak en een fruitmaaltijd per dag,
en 's ochtends en 's avonds een boterham.
29 april 2018,
Steven Verhelst
Diskettes
In onze plaatselijke supermarkt staat bij de kasse een mand waarin de
laatste aanbiedingen liggen. Chocolade sinterklazen die na de kerst nog
over zijn, paaseitjes die weken na tweede paasdag nog niet verkocht
zijn.
Vandaag zag ik een pak 3.5'' diskettes liggen. In de aanbieding.
In 2003 had ik voor het laatst een computer waar 3.5''
diskettes in pasten. Ik vroeg me af waar ze deze diskettes hadden
gevonden. Als ze ze nog 15 jaar langer hadden bewaard, hadden ze ze
misschien voor veel meer kunnen verkopen.
25 april 2018,
Steven Verhelst
Koninklijke serres
De koninklijke serres in het Belgische Laken bij Brussel zijn slechts
drie weken per jaar open. Ik ging er dit weekend met vrouw en kind
heen. Het was bijna dertig graden en we liepen in lange rijen door de
tuinen en kassen met bomen, struiken, planten en bloemen.
Toen we bezweet en wel buiten waren en besloten om op het
gras in de schaduw een korte pauze te nemen, kwam een politieagent ons
wegsturen. We mochten aan de overkant van de straat gaan zitten, in de
brandende zon.
'We gaan al weg,' zei ik.
De koninklijke serres zijn trouwens drie weken per jaar
open. Wie er de rest van de 49 weken rondloopt? Misschien werkt de
Belgische koning slechts drie weken per jaar - dat zou een hoop
verklaren over dit merkwaardige land.
21 april 2018,
Steven Verhelst
Duitsers & Oranje
Vorige week ging ik voor werk naar Duitsland. Op het
station zag ik al dat de Duitsers nu al grappen maken over het
Nederlands Elftal en hun afwezigheid bij het WK voetbal. En ik ben bang
dat dit tot en met de zomer zal doorgaan.
De vraag is of we ooit nog Snickers zullen eten in Nederland...
17 april 2018,
Steven Verhelst
Blauw bier
Op het "Leuven innovative beer festival" waren dit jaar zestien
brouwerijen met veel experimentele bieren. Het meest speciale bier dat
ik dronk, was waarschijnlijk een blauw bier van een Russische brouwer
uit Moskou. Het was een witte India Pale Ale met lychee en Thaise
blauwe thee. Het smaakte ook nog eens erg verfrissend.
Verder dronk ik nog een gose (een soort Duits geuze bier)
met zalmkaviaar erin, van dezelfde Russische brouwer, een wit bokbier
met bizongras, een witte tripelbok met gember extract, een zuur pale
ale, en een Brett IPA - vergist met de Brettanomyces gist. Maar zo gek
als het blauwe bier werd het niet.
14 april 2018,
Steven Verhelst
Soep
In een aflevering van de sitcom Seinfeld komt een soepverkoper voor,
naar wie gerefereerd wordt als de 'Soup-Nazi' - vanwege zijn moeilijke
omgang en de speciale bestelprocedure. Anders: geen soep.
Ik hou ook wel van een soepje op zijn tijd, en die maak ik
uiteraard vers. Vanavond was er een aardappel-prei soep met in
ganzenvet gebakken aardappel croutons, gegarneerd met verse bieslook.
9 april 2018,
Steven Verhelst
Ganzenvet
Ruim twintig jaar geleden zag ik TV-kok Joop Braakhekke koken met
ganzenvet. Gewoon lekker een kledder in de pan doen tijdens het braden.
In een Britse supermarkt in Oxford zag ik potjes met
ganzenvet, en mijn hand ging er automatisch heen. Dit moest ik kopen.
Als Vlaamse frieten in rundervet worden gefrituurd, waarom dan
niet eens aardappeltjes in ganzenvet bakken?
6 april 2018,
Steven Verhelst
Oxford
Eind maart was ik voor een symposium in Oxford. Tijdens een rondleiding
door de stad kwamen we langs het oude chemiegebouw. Dat was te
herkennen aan de schoorstenen.
Wat was chemie vroeger anders - dan zonder veel
kennis van zaken - het verhitten van elementen in de hoop er een klomp
goud uit de krijgen? Maar dat is chemie misschien nog steeds. Vele
ontdekkingen zijn per toeval gedaan - en dat maakt het misschien juist
zo spannend.
3 april 2018,
Steven Verhelst
Deadlines & Novitsjok
Maart is een drukke tijd voor wetenschappers in België, vanwege de
deadline voor subsidieaanvragen van de Vlaamse organisatie voor
wetenschappelijk onderzoek FWO. Ook ik moest er weer aan geloven - want
wetenschap betaalt zich niet vanzelf.
Al een maand geleden wilde ik schrijven over het zenuwgas
Novitsjok, waarmee Rusland vermoedelijk een aanslag pleegde op een
Russische spion.
Novitsjok is een familie van zenuwgassen, die in de jaren
70, 80 en begin jaren 90 in de Sovjetunie en Rusland zijn ontwikkeld.
Sommige zijn tot tien keer meer actief dan het zenuwgas VX. De
structuren, waarnaar het gissen blijft, maar waarvan wordt aangenomen
dat het om bijvoorbeeld de bovenstaande chemicaliën gaat, lijken
enigszins op Sarin, waarmee in 1995 door een sekte in Japan een aanslag
in de metro werd gepleegd.
1 april 2018,
Steven Verhelst
|
|
Archief 2018
|