banner
Goethe
Goethe
bach
















Vandaag is de 262ste geboortedag van Goethe. Eerder deze week werd hij ook al uitgeroepen tot 'grootste Duitser', volgens een peiling onder 2000 inwoners van Duitsland. Maar aan zulke lijstjes hecht ik weinig waarde, want Helmut Kohl stond ook in de top tien. Johan Sebastian Bach ontbrak dan weer, terwijl hij als een van de grootste componisten ter wereld wordt gezien. Vorige week stond ik nog aan zijn graf in Leipziger Thomaskirche. Niet te lang natuurlijk, want daarna moest ik nog naar het Goethe-standbeeld aan de markt.

28 augustus 2011, Steven Verhelst
Palo Alto

Soms trekt een boek mijn aandacht louter en alleen om de titel. Dat was natuurlijk het geval met Bavianehaar & Chipolatapudding, maar zeker met Palo Alto van James Franco.
   Ik woonde ooit ruim vier jaar in Palo Alto, de Noord-Californische stad in het centrum van Silicon Valley. Het was in Palo Alto dat ik mijn beste tijden heb beleefd, de mooiste vrouwen heb gekust, mijn ergste dronkenschappen heb gehad. Soms zou ik willen dat ik als een Tita-tovenaar terug zou kunnen springen naar die tijd. Maar je moet voorwaarts, en dat is maar goed ook. Want wie weet heeft de toekomst nog veel mooiere dingen in petto.

28 augustus 2011, Steven Verhelst
Vietnamees bier

In Freising is een nieuw Vietnamees restaurant geopend. Het enige Vietnamese restaurant van de stad. Ik at er een gerecht met de naam Burning beef.
   Vroeger at ik wel vaker Vietnamees. Schuin tegenover het appartement van mijn toenmalige vriendin zat een het Thais-Vietnamese restaurant Indochine. Als we geen zin hadden om te koken, haalden we Vietnamees. Of beter: ik haalde wat. De papaya-salade was mijn favoriete voorgerecht.
   Terwijl ik op de gerechten wachtte, bestelde ik een Vietnamees biertje. Dat kwam wel op in het krappe kwartiertje dat ik moest wachten. Ik kreeg er altijd een gratis schaaltje edamame bij, gezouten sojabonen in de peul.
   Nu at ik weer edamame als voorgerecht. Ik dronk er een Vietnamees biertje bij. En mijn gedachten gingen terug naar Palo Alto, de kruising tussen Middlefield Road en Colorado Avenue.

27 augustus 2011, Steven Verhelst
Icaridin

icaridin

Ik zat op een terras vlak bij de Isar rivier een witbiertje te drinken. Dat had ik wel verdiend na een lange dag werken.
   Op een gegeven moment kwam het meisje van de bediening met een dienblaadje vol spuitbusjes langs. "Wilt u muggenspray?" vroeg ze.
   "Graag," zei ik. Want na 1 slok bier was ik al twee keer gebeten. Dat beloofde niet veel goeds voor de rest van de avond.
   De muggenspray bevatte icaridin. Ofwel: sec-butyl 2-(2-hydroxyetyl)-1-carboxy piperidine. Deze insectenverdrijver heeft minder bijwerkingen dan DEET, dat ik ooit in Canada gebruikte - toen ik op vakantie was bij een van de grote meren.
   Ik spoot mijn armen en benen vol icaridin, en de rest van de avond dronk ik bier zonder door insekten lastig gevallen te worden. Toch mooi, die chemie.

26 augustus 2011, Steven Verhelst
De troonopvolger van Knut

Eerder dit jaar ging de wereldberoemde ijsbeer Knut uit de Berlijnse Zoo dood.
   Ik was in de Leipziger Zoo. Daar kwam ik Heidi tegen, in een van de nachtverblijven. Heidi is een enorm schele opossum. Ze wordt gehyped als de troonopvolger van Knut. Haar Facebookpagina heeft bijna 300.000 volgers. Naast haar hok stond permanent een bewaakster. Alsof het om een wereldberoemde popster ging.
   Zonder een foto te maken liep ik door. Ik keek nog even naar de kont van de dierentuinmedewerkster, maar gunde de opossum geen blik waardig. Kutbeest.

24 augustus 2011, Steven Verhelst
Kleine kamers en kleine potjes thee

In Amerika ben ik gewend geraakt aan ruime en goed uitgeruste hotelkamers. Zelfs de meest achenebbisj motels in Amerika hebben een koelkast, een breedbeeld TV, een magnetron, een strijkijzer, een koffiezetapparaat en een haardroger. Dat laatste heb ik niet nodig, behalve als ik helemaal natgeregend ben en geen droge broek bij me heb.
   Ik betrok een vier sterren hotel in Leipzig, en tot mijn verbazing kostte het slechts 44 euro per nacht. Dat is 11 euro per ster. Met mijn hoofdrekencapaciteiten is nog niets mis. Het ontbijt was naar verhouding dan weer duur. Ruim 35% van de overnachtingsprijs.
   Tijdens het ontbijt moest ik kort aan mijn opa denken. 'Ik drink elke middag een potje thee,' zei hij vaak. Want hij was gevoelig voor nierstenen. Volgens hem kwam het door de pitjes in de tomaten. Die gingen in je nieren zitten. Sinds hij dat zichzelf wijsgemaakt had, haalde hij de pitjes uit zijn tomaten. En dronk hij elke middag een potje thee.
   Als de potjes thee van mijn opa net zo klein waren als bij het ontbijt in mijn hotel te Leipzig, verbaasde het mij niets dat hij het aan zijn nieren had. Want ik dronk alleen bij mijn ontbijt al drie potjes thee. Maar goed, ik had dan ook een paar biertjes gedronken, de avond ervoor. Dat dan weer wel.

22 augustus 2011, Steven Verhelst
Kankercellen

cellen

Alle behandelingen voor kanker zijn er op gericht om de celgroei af te remmen.
   Zelf wil ik dat mijn kankercellen sneller groeien. Maar dat zijn dan ook kankercellen die op mijn laboratorium in een fles zitten te wachten op experimenten.

17 augustus 2011, Steven Verhelst
Euthanasie

Ik keek weer eens naar Simon, een tragi-komische speelfilm over euthanasie. Zo'n film is waarschijnlijk alleen in Nederland mogelijk.
   In de jaren 60 en 70 werd er door artsen al euthanasie gepleegd. Stiekem, en niet altijd met succes. Want welke middelen moet je toedienen om zeker te zijn dat een patiënt overlijdt?
   Tien jaar geleden werd Nederland het eerste land met een euthanasie-wet, maar sindsdien zijn er niet veel landen die het Nederlandse voorbeeld hebben gevolgd. En dat is jammer. Wat moeten patiënten daar doen, wanneer hun leven niets meer is dan een pijnlijk, zinloos wachten op de dood?

15 augustus 2011, Steven Verhelst
Asfalt

De weg naar de Weihenstephaner campus werd opnieuw geasfalteerd. Er steeg rook op toen ik langsfietste. Een geur van pek en hete bitumen. En dan zeggen ze dat werken in een laboratorium ongezond is.

13 augustus 2011, Steven Verhelst
Bitterballen

bitterballen

Ik organiseerde een Nederlandse avond bij mij thuis. Om de Duitsers op mijn werk eens wat te leren over de Nederlandse eet- en drinkcultuur. Bitterballen (hier nog ongefrituurd) mogen dan niet ontbreken. Maar ik stond wel twee dagen in de keuken om ze te maken. Waarom is Cora van Mora niet net zo populair in Duitsland als Frau Antje?

11 augustus 2011, Steven Verhelst
Hopjesvla

karamel

En toen besloot ik hopjesvla te maken. 150-200 gram suiker karamelliseren door steeds suiker over de gesmolten suiker in de pan te strooien. Giet er, wanneer het roestbruin is geworden, 75-100 milliliter water bij en laat de karamel oplossen. Giet het opgeloste mengsel bij iets minder dan 1,5 liter melk dat bijna aan de kook is. Breng het op smaak met een paar kopjes espresso. Giet langzaam en onder roeren een goed geroerd mengsel van 75 gram zetmeel en de overgebleven 100-200 milliliter melk bij. Laat het 1 minuut doorkoken. Koel de pan onder voortdurend roeren in een gootsteen met water. Laat verder afkoelen in de koelkast. Eet smakelijk.

10 augustus 2011, Steven Verhelst
Relatietherapie & kunstmatige inseminatie

physalis

Mijn physalisplantjes krijgen bloemen, maar bij gebrek aan bijen moet ik als relatietherapeut optreden en met lichte dwang de bevruchting op gang helpen. Het heeft resultaat. In de lampion-achtige blaadjes beginnen zich vruchtjes te vormen, die ik – zodra ze rijp zijn – genadeloos van hun ouders zal scheiden en op zal eten. Het beroep van relatietherapeut heeft zo zijn voordelen.

6 augustus 2011, Steven Verhelst
WACKEN!


Wacken is een klein dorpje in Sleeswijk-Holstein van nog geen tweeduizend inwoners. 362 dagen van het jaar is het er rustig. Drie dagen per jaar breekt echter de hel los: dan komen er ongeveer tachtigduizend metalheads naar het grootste metal-festival van Europa: Wacken Open Air.
   Een paar jaar geleden is er een film over het dorpje Wacken gemaakt onder de titel Full Metal Village.
   Vandaag begint Wacken Open Air. Maar ik zit gewoon in Beieren, hoewel ik graag metal luister. Meerdaagse festivals zijn niks voor mij. Na 1 dag ben ik al dood. En kamperen in de regen vind ik ook niks.
   Maar wat Mekka is voor moslims, is Wacken voor metal-liefhebbers. Dus ooit zal ik moeten gaan.

4 augustus 2011, Steven Verhelst
Witzighausen

witzighausen dorffestAfgelopen weekend was ik op een dorpsfeest in Witzighausen, een gehucht met 600 inwoners in Beiers Schwaben. Op een grasveld naast de kerk waren lange tafels neergezet, en een aantal houten keten met daken van golfplaten, waar je bier, worsten en halve haantjes kon kopen. De plaatselijke blaaskapel speelde wat hoempa-hoempa muziek.
   De volwassenen zaten aan de tafels bier te drinken, terwijl  kleine kinderen verveeld rondrenden en elkaar met onrijpe appels bekogelden, die ze van de bomen hadden getrokken.
   Ik ontmoette een jongeman die Göring heette. Zijn vrienden noemden hem Hermann, naar de tweede man van Nazi-Duitsland, hoewel zijn voornaam totaal anders luidde.
   De meeste Duitsers houden niet van grappen over dit gevoelige deel van hun geschiedenis, maar dat was voor Hermann en zijn vrienden anders. Of misschien had men in Witzighausen gewoon een ander gevoel voor humor dan de gemiddelde Duitser. In elk geval bestelden we nog een paar rondjes drank. Want zuipen als de gemiddelde Duitser konden ze natuurlijk wel.

3 augustus 2011, Steven Verhelst
8,3

Het geboortecijfer (het aantal nieuwgeborenen per 1000 inwoners) is in Duitsland het laagst van de gehele Europese Unie: 8,3. Duitsland is een goed land als je niet van babies houdt.
   Babies. Ze stinken en zijn lelijk, ze laten natte melkoprispingen waar niemand om gevraagd heeft, ze produceren van die zachte, geelbruine drek, die af en toe genadeloos de luier uitsijpelt, en ze huilen veel te vaak (en altijd in het vliegtuig dat ik geboekt heb), terwijl ze geen flauw benul hebben welke verschrikkelijke dingen het leven nog voor hen in petto heeft.
   Nee, laat die babies maar ergens anders geboren worden. In Polynesië, Uruguay, Papoea Nieuw-Guinea of Turkmenistan. Landen waar ik toch nooit op vakantie zal gaan.

2 augustus 2011, Steven Verhelst
Moleculair koken

moleculair koken

Restaurant elBulli (3 Michelinsterren) van topchef Ferran Adrià was afgelopen weekend voor het laatst open.
   Adrià was een van de grootste vernieuwers in de culinaire wereld en een voorloper in het zogenaamde moleculair koken. Zijn restaurant was slechts 6 maanden per jaar open (de rest van het jaar ontwikkelde hij nieuwe gerechten). Het leed verlies, dat gecompenseerd werd door de verkoop van allerlei producten, onder andere voor het moleculair koken.
   Na het sluiten van elBulli gaat Adrià (49) niet met pensioen. In 2014 wil hij een culinair centrum openen dat zich zal toeleggen op culinaire creativiteit.
   Zelf heb ik ook een aantal van de ingrediënten voor de moleculaire keuken, zoals agar-agar, natrium alginaat en calcium lactaat. Maar wat ik ook doe in mijn keuken, zo goed als bij elBulli zal het wel nooit smaken.

1 augustus 2011, Steven Verhelst

Archief 2011


Boarded up


December 2011

November 2011

Oktober 2011

September 2011

Augustus 2011

Juli 2011

Juni 2011

Mei 2011

April 2011

Maart 2011

Februari 2011

Januari 2011



Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007


www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden