Klik hier voor een selectie van blogs uit 2010.
Taal
Hoe- en waarom-vragen worden vaak met elkaar verwisseld. Op de vraag
waarom een bepaald biochemisch proces plaatsvindt, krijgt men meestal
een antwoord hoe dat proces precies in elkaar steekt en welke eiwitten
erbij betrokken zijn.
Eerder dit jaar las ik het boek Dageraad van journalist
Rik Smits. Hij beschrijft een model hoe onze hersenen zijn gegroeid met
als gevolg dat we taal ontwikkelden.
Dat is het hoe.
Maar waarom is de taal er?
Taal geeft het lijden zin. Dat is mijn antwoord. Zolang er
uit leed woorden, zinnen, paragrafen voortkomen, zolang gestileerde
taal het product van het lijden is, is het leed niet voor niets geweest.
31 december
2010,
Steven Verhelst
Monaco bij nacht
Monaco is met twee vierkante kilometer het op een na kleinste land ter
wereld (na Vaticaanstad). Het is het land met de hoogste
bevolkingsdichtheid. De stad zelf vind ik rommelig. Flatgebouwen staan
onoverzichtelijk tegen de steile kust opgebouwd. De straten liggen hier
en daar op zulk een ongelijk niveau, dat er openbare liften zijn of
duistere trappenhuizen, die je naar een lager of hoger gelegen deel van
de stad brengen.
Het was zeven uur ’s avonds toen ik mijn hotel
verliet en door de stad dwaalde. In de wirwar van wegen vond ik
uiteindelijk een van de restaurants die ik opgezocht had, het met een
Michelin-ster genoteerde Mandarine. Het eten was best smakelijk –
hoewel ik meer verwacht had – maar ik moest de ober waarschuwen
om de wijn, een Château Margüi, niet te schenken in het glas
met vuile vlekken aan de rand, dat voor me op de tafel stond. In elk
geval raakte ik van de wijn, en de calvados die ik als digestief dronk,
meer in vervoering dan van de gerechten.
30 december
2010,
Steven Verhelst
Helikopter
Nadat ik in Nice geland was, nam ik de helikopter naar Monaco. Vier
passagiers op de kleine bank achter de piloot, onze benen tegen elkaar
aan gedrukt. De vrouw naast me, die uit New York kwam, bleef zich maar
verontschuldigen. 'Sorry. Pardon. Neem me niet kwalijk. Heb je wel
genoeg plaats?'
Natuurlijk had ik niet genoeg plaats. Daar zijn
helikopters niet voor gemaakt. Maar de vlucht duurde slechts zeven
minuten, en daarna scheidden onze wegen voorgoed.
29 december
2010,
Steven Verhelst
Frans
Op de middelbare school heb ik Frans en Duits, zodra dat mogelijk was,
uit mijn pakket gegooid. Want het was saai. We leerden alleen
grammatica en idioom. Het enige dat in de buurt van literatuur kwam,
was het vertalen van een paar songteksten van Renaud Sechan en
Jean-Jacques Goldman.
Morgen vlieg ik naar Nice, en ik spreek nauwelijks Frans.
Ou est la gare? Un vin rouge, s'il vous plait. Dat is zowat het enige.
Maar ik denk niet dat dat me opbreekt. Ik verblijf in Monaco, en in
Monaco wonen meer dan honderd verschillende nationaliteiten. Grote
kans dat ik met Engels uit de voeten kan. Hoewel ik mijn wijn
natuurlijk gewoon op z'n Frans zal bestellen.
28 december
2010,
Steven Verhelst
Jeden Tag ein Ei und Sonntag auch mal zwei
Bij mijn huisarts in de Verenigde Staten werd zowat elk jaar de
cholesterolspiegel in mijn bloed gemeten. De eerste keer dat dat
gebeurde, was het extreem laag. Ik besloot meer eieren te gaan eten,
meer bacon, meer rood vlees. En een jaar later was mijn
cholesterolspiegel nóg lager. Waarschijnlijk omdat ik meer was
gaan sporten, en meer rode wijn bij mijn biefstukken dronk.
Een kennis van mij had precies het tegenovergestelde. Hij
had een hoog cholesterolgehalte in zijn bloed, at een jaar lang geen
eieren, en deed daarna weer een bloedtest: zijn cholesterolspiegel was
hoger dan ooit.
De hoogte van de cholesterolspiegel is voornamelijk
genetisch bepaald. De opname via het dieet heeft weinig invloed daarop.
Daarom kan het geen kwaad om elke dag een ei te eten. Sterker nog:
onderzoek wijst uit dat mensen die elke ochtend een ei eten, gemiddeld
minder caloriën tot zich nemen dan mensen die dat niet doen.
Ik neem ’s ochtends nooit de tijd om een ei klaar te
maken, maar vandaag is het zondag, dus misschien eet ik er vandaag
twee. Op mijn cholesterol zal het weinig invloed hebben.
26 december
2010,
Steven Verhelst
Broodjes
In de trein naar Rotterdam zat ik in een coupé met een aantal
Leidse studenten. Ze praatten over broodjes oude kaas, over broodjes
kipfilet met mosterd, over kaas-uien broodjes, over broodjes
tonijnsalade, over broodjes kip-kerrie salade. En daarna ging het
gewoon weer over zuipen.
Ik had honger gekregen. Op Rotterdam Centraal kocht ik
mijn favoriete broodje, dat door de studenten onbesproken was gelaten:
het broodje kroket.
24 december
2010,
Steven Verhelst
Smelten
Smeltwater sijpelt over
het donkere asfalt. In bermen en tuinen komt het groene gras onder
de sneeuw vandaan. Langzaam smelt de sneeuw. En ook mijn pessimisme dat ik mijn
kerstavond op het vliegveld door zal moeten brengen.
22 december
2010,
Steven Verhelst
Spiegel
In 1835 ontwikkelde Justus von Liebig, aan wiens graf ik eerder deze
maand stond, een nieuwe methode voor het verzilveren van glas, die hij
in 1856 verder verbeterde. Het proces is gebaseerd op de oxidatie van
een suiker door Ag(I) ionen, die daarbij worden omgezet in elementair
zilver en neerslaan op het glas.
Tegenwoordig worden spiegels gemaakt door sublimatie van aluminium.
Door spiegels is het uiterlijk van de mens belangrijker
geworden. Het uiterlijk is niet alleen een advertentie voor het DNA,
maar ook een advertentie voor het innerlijk. Een image, een statement.
Maar hoeveel verschillende innerlijken heb ik? Ik ben een kameleon.
21 december
2010,
Steven Verhelst
Espresso fettuccine
Breng 125 milliliter espresso en 125 milliliter water met wat suiker op
smaak. Verhit in een pannetje en voeg bij het kookpunt al roerend met
een garde 4.8 gram gellan gum toe (verkijgbaar bij uw moleculaire
gastronomie internet leverancier). Blijf nog even goed roeren en zeef
de hele handel vervolgens om onopgeloste stukjes gellan gum te
verwijderen. Schep eventueel schuim met een lepel weg en giet de
espresso op een plat oppervlak (een bakplaat bijvoorbeeld), zodat de
dikte een paar millimeter is. Wanneer de espresso gestold is tot een
elastische gel, kan hij in lange, dunne repen gesneden worden.
Serveer met een bolletje kokos-ijs en kleine stukjes verse ananas. Guten Appetit.
19 december
2010,
Steven Verhelst
Onsen ei
Een Onsen ei
klinkt als een onzin-ei, maar dat is het niet. Onsen is eigenlijk een
Japans bad gevuld met water uit een heetwaterbron. Een onsen-ei is een
ei dat bij een temperatuur van 68 graden Celsius voor drie
kwartier wordt gegaard. Bij die temperatuur stollen de
proteïnen in het eiwit niet, maar die in het eigeel wel, en het
krijgt een boterzachte structuur. Veel gasten die bij mij kwamen eten,
vonden dit de lekkerste bereiding van een ei die ze tot nu toe
voorgeschoteld hadden gekregen.
Het recept is tamelijk eenvoudig. Leg een ei (liefst zo
vers mogelijk) in een heetwaterbad van 68 graden Celsius. Het beste
gaat dat met een waterbad dat op constante temperatuur gehouden kan
worden. Het lukt ook met een pannetje op een fornuispit die op een lage
stand staat. Controleer tijdens de bereiding met een digitale
thermometer of de temperatuur juist is, en hou warm en koud water bij
de hand om de temperatuur te regelen. Laat de eieren 45 minuten garen.
Verhit een fijngesneden sjalotje in olie en voeg
vervolgens spinazie toe (verse, maar het mogen ook ontdooide blokjes
gehakte spinazie uit de diepvries zijn). Laat het mengsel in een paar
minuten warm worden. Leg een kwak spinazie op een schoteltje en pel
vervolgens het onsen-ei. Gooi de witte blubber die van het eiwit over
is, bij het afval, en leg de dooier op het spinaziemengsel. Garneer
eventueel links en rechts met proscuitto.
16 december
2010,
Steven Verhelst
Soep met een vork
Vaste tomatensoep met yoghurtmozzarella is een relatief eenvoudig voorgerecht uit de moleculaire keuken, dat ik al een aantal keer bereid heb. Hieronder het recept.
Kook fijngesneden tomaten tot ze zacht geworden zijn en
druk ze met de achterkant van een lepel door een zeef. Gooi de vellen
en pitjes weg. Verhit een zeer fijn gesneden sjalotje en een
fijngesneden teen knoflook in wat olie. Doe hier vervolgens het
tomatenvocht bij en voeg naar smaak tijm, basilicum en oregano toe.
Laat zachtjes doorkoken. Vis de kruiden er vervolgens uit of zeef de
hele handel. Voeg per liter soep 5 gram agar toe (verkrijgbaar bij de
reformwinkel). Laat de soep nog even zachtjes koken en schep vervolgens
een flinke lepel (zonder te druppelen) in een ondiep bord. Wacht totdat
de soep gestold is.
Bereid een waterbadje van 400 mL water met laag calcium
gehalte (Acqua Panna bijvoorbeeld) en meng dit – gebruikmakend
van een staafmixer – met 2 gram natriumalginaat (verkrijgbaar bij
uw moleculaire gastronomie leverancier op internet). Alginaat
vormt een dunne gel-laag zodra het met calcium in contact komt.
Voeg aan een paar lepels yogurt wat peper en zout toe, en
gooi kleine theelepels van dit mengsel in het alginaat-bad. Vis de
mozzarella-bolletjes er na een paar minuten uit en spoel ze af door ze
met een lepel voorzichtig in een badje met gewoon water te dompelen.
Het beste werkt een lepel met gaatjes in de onderkant, zoals een
olijflepel. Dep vervolgens af op keukenpapier.
Snij een aantal tomaten in zessen en breng ze op smaak met
peper, zout en olijfolie. Rangschik de partjes op de gestolde soep en
leg de mozzarella-bolletjes ertussen. Garneer met een paar drupjes
balsamico. Buon Appetito!
14 december
2010,
Steven Verhelst
Koken en bakken
Op
mijn lagere school hadden we op vrijdagmiddag altijd
‘crea’-middag. Je kon elk half jaar kiezen uit
één thema. Solderen. Timmeren. Borduren. Maar ook: koken
en bakken. Bij iedereen stond dat laatste bovenaan het keuzelijstje,
want daar kon je appelflappen maken, worstenbroodjes en gevulde eieren.
Er werd geloot, en ik zat er nooit bij.
In augustus volgde ik een seminar in ‘moleculair
koken’, de gastronomie die speciale ingrediënten en
bereidingswijzen gebruikt. Maar al het koken en bakken is chemie:
veranderingen van moleculaire structuren.
December is niet alleen een ernstige maand, het is ook een
maand om te koken en te bakken. Om mijn gebrek aan de crea-middagen in
te halen, zal ik de komende dagen daarom een aantal recepten op deze
site plaatsen – nog ruim op tijd om uw menu van het kerstdiner
aan te passen.
13 december
2010,
Steven Verhelst
Herr/Frau Doktor
In Duitsland is de waarde van een academische graad opgeblazen. Sommige
mensen hebben hun doktor-titel op hun paspoort, andere op hun
rijbewijs, hun kortingskaart voor de spoorwegen, hun brievenbus, hun
naambordje op de voordeur. En bij enkelen staat het zelfs op hun
grafsteen.
11 december
2010,
Steven Verhelst
Justus von Liebig
Justus von Liebig (1803-1873) was een Duits chemicus. Een groots Duits
chemicus. Hij was een van de eersten die kennis van de organische
chemie toepaste op problemen in de biologie en de landbouw. Dit is
opmerkelijk, aangezien organische chemie pas uitgevonden werd in 1828,
toen Friedrich Wöhler ureum synthetiseerde uit zilver isocyanaat
en ammonium chloride. Een revolutie, want in die tijd werd gedacht
dat koolstofverbindingen alleen door levende organismen gemaakt konden
worden. Liebig en Wöhler voorspelden dat chemici ooit suikers,
aspirine en morfine in het laboratorium zouden synthetiseren.
Liebig is onder andere beroemd om het uitvinden van
kunstmest, het verbeteren van de elementanalyse van organische
verbindingen, de eerste synthese van chloroform en het uitvinden van
wat tegenwoordig bakpoeder is. Ook introduceerde hij het gebruik van
experimenten tijdens het lesgeven aan studenten.
Soms denk ik wel eens aan Liebig, als ik in mijn eigen
laboratorium sta. Of als ik zijn graf bezoek op het Südfriedhof in
München.
10 december
2010,
Steven Verhelst
Memento mori
Bukowski schreef in The captain is out for lunch and the sailors have taken over the ship:
‘There's nothing to mourn about death any more than there is to
mourn about the growing of a flower. What is terrible is not death but
the lives people live or don't live up until their death.’
Ik ging naar het Südfriedhof in München, want
december is een ernstige maand. Door de sneeuw liep ik langs de
grafstenen. Gedenk te sterven – maar niet te lang natuurlijk.
9 december
2010,
Steven Verhelst
Tarotkaarten
In een bar in München ontmoette ik een aantal skeptische denkers,
met wie ik praatte over het gebruik van Tarotkaarten om de toekomst te
voorspellen. Eigenlijk is het heel makkelijk; het is een techniek die cold reading
heet. Je geeft daarmee de tegenpartij het idee dat je veel persoonlijke
details van hem of haar kent.* Sommige mensen leren dat zichzelf
onbewust aan, en krijgen daardoor het idee dat ze echt paranormaal zijn.
Met de skeptici besprak ik een aantal cold reading
technieken, en na afloop gebruikten we Tarotkaarten om van elkaar het
verleden, het heden en de toekomst te lezen. En de meeste beweringen
klopten bijzonder goed.
* In bepaalde algemene beweringen schijnt iedereen zich goed te kunnen vinden. Bekijk daarover hier een illustratief filmpje van illusionist Derren Brown.
6 december
2010,
Steven Verhelst
Ik zie geestjes
Eén van de meest schandalige programma’s op de Nederlandse televisie is Paranormale kinderen, waarin kinderen die denken dat ze paranormaal zijn, door een ‘medium’ worden begeleid.
Kinderen hebben een rijke fantasie, met neigingen tot dwanggedachten. Niet op bepaalde stoeptegels stappen, want dat brengt ongeluk. Met dezelfde pen proefwerken maken, want daarmee haal je een goed cijfer.
Ik dacht vroeger dat atomen kleine zonnestelsels waren;
daarop leefden ook weer wezens, met wie ik zou kunnen communiceren. Of
dat ik heel kort materie uit andere dimensies kon zien wanneer ik mijn
ogen stijf dichtkneep en snel weer opende.
Fantasie is normaal, maar het wordt een obsessie wanneer
de omgeving zulke onzinverhalen gaat geloven en zelfs aanmoedigt. Het
kind is het slachtoffer en raakt steeds verder verstrikt in
waanbeelden. Alsof het nog niet erg genoeg is, worden deze kinderen ook
nog uitgebuit door een televisiemaatschappij. En helaas doet de
kinderbescherming er niets tegen.
4 december
2010,
Steven Verhelst
December
In The gum thief schrijft Douglas Coupland: ‘The last two
weeks
of December are the worst two weeks of the year. Who the hell invented
December? Curse you, Pope Gregory. It’s a disaster of a
month, a
complete waste of thirty-one days. And it’s not like early
January’s much better.’
December begint pas net, maar er komt ooit een
einde aan. Dat is onze enige houvast.
2 december
2010,
Steven Verhelst
|