banner
Oorlog

Het is deze week een jaar geleden dat de oorlog in de Oekraïne begon. Het houdt de wereldeconomie in de ban, met stijgende prijzen voor energie en levensmiddelen, en een algehele inflatie tot gevolg. Maar bovenal leven de mensen in de Oekraïne in angst.
   De wereld grijpt niet in, uit angst voor een escalatie. De oplossing moet van binnenuit komen. Ofwel verslaat de Oekraïne Rusland, ofwel komen de Russen in opstand tegen hun leider. Ik hoop het laatste, maar ben bang dat het eerste eerder zal gebeuren.

25 februari
2023, Steven Verhelst 
Wonderen der natuur - deel 3 - Kees Torn

Dolfijnen redden drenkelingen
Vlooien kunnen prima springen
Vogels kunnen zingen en ze komen uit een ei
Piranhas hebben sterke kaken
Bijen kunnen honing maken
Herten lekker smaken en ze hebben een gewei

Pantoffeldiertjes eten weinig
En ze kijken nooit chagrijnig
En ze sloffen geinig met zijn allen in het rond
Parkieten hebben scherpe klauwen
Bevers kunnen dammen bouwen
Runderen herkauwen, maar mijn broertje wil een hond.

Kees Torn

Door mijn blogs van de afgelopen dagen moest ik aan bovenstaand liedje van voormalig cabaretier Kees Torn denken. In 2012 stopte hij met cabaret. Wat Torn nu doet, weet ik niet. Maar ik hoopt dat hij nog schrijft.

23 februari
2023, Steven Verhelst 
Wonderen der natuur - deel 2 - Pantoffeldiertjes

pantoffeldiertje

Een knaagdier heet zo, omdat zijn tanden zijn hele leven blijven groeien. Maar pantoffeldiertjes dragen geen pantoffels. Waarom heten zij dan zo, dacht ik?
   Pantoffeldiertjes zijn eencelligen die de Franse microscopist Louis Joblot op pantoffels vond lijken - daarom noemde hij ze in zijn publicatie 'slipper animacule'.

22 februari
2023, Steven Verhelst 
Wonderen der natuur - deel 1 - Bevers

bevers

Aan het riviertje de Dijle, tussen industriegebied De Vunt en de Stella-Artois brouwerij, zit een kolonie bevers.
   Ik zag het vanmiddag, toen ik een groot aantal omgevallen boompjes zag. Ze waren niet omgezaagd, maar omgeknaagd. Je kon de knaagsporen in het hout duidelijk zien.
   De voortanden van bevers blijven hun leven lang doorgroeien. Vandaar dat ze zo'n dwangneurose hebben om bomen om te knagen. Hun tanden zien ook oranje, door een of andere ijzerverbinding in het glazuur. Een soort Jaws personage uit de James Bond films, maar dan in de natuur.
   Dat is uiteraard bij alle knaagdieren het geval, dat hun voortanden blijven groeien. Daarom heten ze ook knaagdieren. Al zijn namen niet allesverklarend - want ik heb nog een pantoffeldiertje met pantoffels gezien.

19 februari
2023, Steven Verhelst 
Valentijn

Mijn dochter kwam thuis met kuskaartjes. Die had ze op school gemaakt met lippenstift en papier.
   Vroeger bakte ik nog wel eens een taart of koek in de vorm van een hart, overgoten met een rode sugar frosting. Of nam ik rode rozen mee naar huis.
   Nu kwam ik thuis met een kilopot sambal. Dat is ook rood. En de ontvanger mag zelf bepalen of het romantisch is.

14 februari
2023, Steven Verhelst 
Ex-schrijver

Ik herlees de roman Ex-schrijver van Herman Brusselmans.
   Het lezen gaat traag.
   Maar het schrijven op deze blog gaat ook traag.
   Het lijkt wel of alles traag gaat. Of misschien gaat de tijd sneller, terwijl ik gewoon hetzelfde ben gebleven.

13 februari
2023, Steven Verhelst 
Oud papier

oud papier

Toen ik gisteren terugkeerde van Dortmund naar Leuven, zag ik op het station van Duisburg, waar ik moest overstappen en waar ik als avondeten twee belegde broodjes kocht, op de rand van de afvalbak voor oud papier een bijbel liggen.
   Daar ligt ie goed, dacht ik. Wie geeft hem het laatste zetje?
   Ergens in een oude verhuisdoos heb ik ook nog een bijbel liggen, die ik ooit op mijn lagere school heb gekregen. Misschien heeft die ook een laatste zetje nodig...?   

8 februari
2023, Steven Verhelst 
Verbazing

Toen ik gisteren in Luik de Duitse ICE instapte, liet ik drie zeventien- of achttienjarige meisjes voorgaan.
   Ze liepen met grote ogen door de gangen.
   'Woooow,' zei  eentje van hen. 'Mogen we hier zitten?'
   De tweede giechelde. 'Is dit echt tweede klasse?'
   Als je de afzichtelijke en langzame Belgische treinen gewend bent, zijn de Duitse ICEs inderdaad een verademing.
   De meisjes gingen een kleine coupé met zes zitplaatsen binnen, en ik liep verder op zoek naar een zitplaats in de stiltecoupé.
   Door kleine dingen verbaasd zijn - zoiets moest vaker gebeuren.
   Onlangs las ik in een discussie op Facebook waarom dichters het vreemde altijd willen normaliseren, waarop een dichter antwoordde dat hij in zijn gedichten juist het gewone speciaal wilde maken.
   Ik zou proberen het gewone speciaal te maken - al was het alleen maar voor vandaag.

7 februari
2023, Steven Verhelst 
Trein

Naast mijn aanstelling aan KU Leuven heb ik een nevenaanstelling aan het Leibniz Institut für Analytische Wissenschaften ISAS in Dortmund. Voor de coronacrisis ging ik er elke maand een dag heen. Maar sinds de lockdowns, de reisverboden, de verplichte mondmaskers - maatregelen die al enige tijd zijn afgeschaft - zag ik de noodzaak niet meer om 4 uur heen en 4 uur terug in de trein te zitten voor een aantal besprekingen die minder tijd in beslag nemen dan mijn reis.
   Morgen ga ik toch weer eens naar Dortmund.
   Het zijn productieve dagen - niet ondanks, maar dankzij de treinreis: op die momenten kan ik rustig werken zonder dat iemand, behalve de conducteur, mij stoort.

6 februari
2023, Steven Verhelst 
Ophef

De afgelopen dagen is er ophef ontstaan over de schrijver van het kinderboekenweekgedicht van dit jaar, Pim Lammers. Zijn verhalen gaan onder andere over identiteit - zoals in het boek Het lammetje dat een varken is. Maar de ophef ontstond door een verhaal dat Lammers in 2015 schreef voor een literair tijdschrift voor volwassenen, over een jongentje dat door zijn voetbaltrainer misbruikt wordt.
   Ik heb het verhaal gelezen. Het laat vooral zien hoe een onzekere jongen niet weet hoe hij met de situatie moet omgaan.
   Sommige mensen, waarschijnlijk gedreven door eigen politieke of andere belangen, hebben de schrijver nu gelabeld als pedo-activist, die nooit iets voor kinderen zou mogen schrijven. Uiteindelijk leidde het tot doodsbedreigingen aan het adres van de schrijver, die zich daardoor teruggetrokken heeft als dichter voor het kinderboekenweekgedicht.
   Er is al vaker over geklaagd dat mensen steeds slechter gaan lezen - in mijn ogen deels veroorzaakt door de vertwitterisering van de wereld. Mensen hebben een aandachtsspanne van 280 letters.
   Gelukkig was er ook veel ondersteuning voor schrijver Pim Lammers. En hopelijk houden politici op om commentaar te leveren op kunst.

4 februari
2023, Steven Verhelst 
Watersnood

Het was vandaag 70 jaar geleden dat de dijken braken tijdens de Watersnoodramp van 1953. Delen van Zeeland en Zuid-Holland kwamen onder water te staan. Er kwamen 1836 Nederlanders om het leven.
   De watersnoodramp was ook de aanleiding voor de Deltawerken om  het land in de toekomst te beschermen. Maar hoe lang zullen die nog stand houden? Hoe hoog zal de zeespiegel nog stijgen door het smelten van gletsers en poolijs, en hoeveel Deltawerken zullen er dan nodig zijn?

1 februari
2023, Steven Verhelst 

Archief 2023



www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden