banner
Rare sportweken

Het zijn rare sportweken. Terwijl het WK afstanden bij het langebaan schaatsen nog verreden moet worden en ook de laatste cyclocross nog plaats moet vinden, is morgen al het officiële begin van het wielerseizoen met De Omloop Het Nieuwsblad.
   Hoe gaat het klassieke voorjaar eruit zien?
   Wordt het een strijd tussen Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar?
   Lukt het MvdP om voor de vierde keer De Ronde van Vlaanderen te winnen?
   En heeft Wout Van Aert nog iets in de melk te brokkelen?
   Begon het seizoen dertig, veertig jaar geleden eigenlijk ook zo vroeg? Toen vroor het toch nog regelmatig begin maart? Of heeft de klimaatverandering geen invloed gehad op de wielerkalender?

28 februari 2025, Steven Verhelst

Ziek - 2

Ik was al weer beter. Dacht ik. Tot ik plotseling weer koorts kreeg, daarna weer beter werd en toen weer koorts kreeg.
   Het leek wel of ik een flashback kreeg; niet in een koortsdroom maar echt. Want vorig jaar januari had ik precies hetzelfde, met regelmatig terugkerende koortsaanvallen. Toen grapte ik nog dat het misschien malaria was, waar een van de symptomen elke 48-uur terugkerende koortsaanvallen zijn, vanwege de uitbraak van de malaria-parasiet uit de rode bloedcellen.
   Natuurlijk was het geen malaria - toen niet en nu ook niet. Maar ik besloot toch maar eens naar de huisarts te gaan.
   Een opeenvolging van verschillende virusinfacties, was de diagnose.
   "Kijkt u het nog een paar dagen aan."
   Ik kreeg een ziektebriefje mee voor de komende 3 dagen.
   Het stelde me in elk geval in staat om de serie Better Call Saul eens opnieuw te bekijken, afgewisseld met onder de dekens een boek lezen. En hopen op de terugkeer van mijn gezondheid.

25 februari 2025, Steven Verhelst

Elfstedentochtnostalgie

verbinding verbroken

Vandaag is het precies 40 jaar geleden dat Evert van Benthem zijn eerste Elfstedentocht won. De NOS bracht de uitzending van destijds integraal op de website. Helaas was er wel een geoblock, zodat er geen toegang was vanuit het buitenland. Maar daar zijn altijd oplossingen voor.
   Veel wedstrijdrijders waren veehouder of op een andere manier betrokken bij het boerenbedrijf. Misschien komt daar de nostalgie vandaan. Het idee dat een boerenjongen op een paar roggeboterhammen met appelstroop in een dag een held voor het leven kan worden.
   De uitzending had een hoog rookworstgehalte, een krentenbroodgehalte, en een klungeligheid van de jaren 80, waar blijkbaar nauwelijks ervaring was met live uitzendingen van grote sportevenementen, die last minute georganiseerd werden. Verslaggever Willibrord Frequin liep zelfs mee met klunende wedstrijdschaatsers en duwde ze een microfoon onder de neus.
   Aan het einde van de uitzending, in de eindsprint van het kopgroepje van vier, won Evert van Benthem uiteraard weer. Nu was het alleen nog wachten op de pindakaasreclame. Dan kon dit stukje nostalgie weer voor een aantal jaren in de kast.

21 februari 2025, Steven Verhelst

600 jaar KU Leuven

Dit weekend bestond de KU Leuven 600 jaar. Er was een grootschalige open dag georganiseerd, waaraan ook mijn laboratorium deelnam. Met een geurquiz, met een kleurstof-experiment die deelnemers zelf konden uitvoeren.
   Ik zou op zondag een aantal groepen mensen rondleiden. Maar helaas ging dat door mijn ziekte niet door. Ik zal nog honderd jaar moeten wachten.

17 februari 2025, Steven Verhelst

Ziek - 1

Ik zou naar Gent, maar het ging niet door.
   Er was geen staking van de buslijnen, geen staking van de treinen, geen opstoppingen door trekkers van stakende boeren. Mijn gezondheid was in staking.
   Ik lag met 39 graden koorts in bed en vroeg me af wanneer mijn lymfocyten weer zouden gaan werken.

14 februari 2025, Steven Verhelst

Drinken in Gent

lege flessen

Overmorgen ga ik een dag naar Gent.
   Een paar weken geleden was ik er ook al eens. Toen stonden er allemaal bakken met lege flessen op de stoep. Blijkbaar zijn er in Gent geen glasbakken (in Vlaanderen ook glasbollen genoemd), maar worden lege flessen aan huis opgehaald.
   Je kunt precies zien wie in de straat een feestje heeft gehad, wie er dure wijnen koopt, wie per dag een halve fles whisky achterover slaat.
   Het is misschien niet goed voor de privacy, maar wel voor de mensen die te lui zijn om naar de glasbak te lopen en anders de flessen in hun vuilniszak zouden stoppen.
   Er zijn ook andere manieren om de berg vuilnis proberen te verminderen. In Leuven kost een vuilniszak voor restafval bijna 3 euro per stuk. Dit zijn speciale bruine zakken met het opschrift van de stad. Andere zakken worden niet opgehaald. Op die manier denk je wel na voordat je iets in je vuilniszak steekt.

12 februari 2025, Steven Verhelst

Verzamelaars

Carl Linnaeus

Biologen zijn historisch gezien ooit begonnen als wetenschappelijke verzamelaars. Het inventariseren van de natuur. Toen hij student was, ging Darwin bijvoorbeeld liever kevers zoeken voor zijn verzameling dan dat hij zich met zijn studie theologie of medicijnen bezighield.
   Een half jaar terug was ik in de Hortus Botanicus van Leiden. Ook dat is een verzameling van soorten. Planten, bomen, bloemen. Nog steeds zijn wetenschappers er bezig met het bestuderen van onder andere orchideeën.
   Ik zag er ook een standbeeld van Carl Linnaeus. Hij was de opper-catalogiseerder van de biologie. In zijn begin twintiger jaren maakte hij een reis door Lapland, tijdens welke hij een systeem verzon om elke soort een naam te geven. Dat systeem wordt nog steeds gebruikt, trouwens. Waar verzamelwoede al niet toe kan leiden.

8 februari 2025, Steven Verhelst

Molenaarsexamen

Aeolus

Er zijn weer meer dan honderd extra gediplomeerde molenaars in Nederland, las ik op het nieuws.
   In Nederland zijn nog ongeveer 1200 molens, en het zou jammer zijn als die allemaal zouden stilvallen.
   In Vlaardingen staat een van de hoogste molens van Europa, de Aeolus, genoemd naar de griekse koning Aeolus, de behoeder van de wind en koning van het zwevende eiland Aeolia.
   De molens in steden moesten uiteraard hoger zijn dan op het platteland, omdat ze de wind moesten vangen die boven de huizen woei. Ik geloof dat in de naburige stad Schiedam de hoogste molen van Europa staat, misschien zelfs van de wereld.
   Als echte Vlaardinger ben ik uiteraard af en toe in de molen geweest. Gaat u er ook eens langs?

5 februari 2025, Steven Verhelst

The GOAT

mvdp

Als ik ergens The GOAT lees, moet ik aan hexaanzuur denken.
   Vroeger heb ik ergens op internet een grafiek gezien met de geuren van carbonzuren. Azijn, ranzige boter, geit. Maar ik kan hem niet meer vinden.
   Verdwijnt er wel eens iets van het internet? Of raakt het zo vol dat je nog geen speld in een hooiberg kunt vinden?
   Carbonzuren hebben meest vieze geuren, terwijl de corresponderende esters juist fruitig ruiken.
   Die overpeinzingen maakte ik terwijl ik het wereldkampioenschap veldrijden zat te kijken, waar Mathieu van der Poel voor de zevende keer winnend over de streep kwam en het record van Erik De Vlaeminck evenaarde.
   The Greatest of All Times. De broer van Erik, Roger De Vlaeminck, dacht daar nog anders over.
   Het is niet te bepalen wie the GOAT is, en dat lijkt me een goede zaak. Want ik zou niet graag voor geit uitgescholden willen worden.

image: Kdraw, CC-BY-SA-4.0

3 februari 2025, Steven Verhelst

www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden