banner
Alternatieve feiten
1984
Jouw wereld is nog merkwaardig klein, maar wij leven in een rare wereld. Zoveel is zeker.
   De inauguratie van Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten is misschien de vreemdste gebeurtenis van januari. Een week later belandde het boek '1984' van George Orwell opeens weer in de best-seller lijsten.
   Feiten zijn geen feiten meer in deze wereld. Sommige mensen horen minder graag naar feiten dan naar meningen.  Ook al zijn die meningen tenenkrommend.
   Ik heb '1984' in de boekenkast staan, mocht je het later willen lezen. Misschien lees ik het je wel voor in de wieg. Want het is nooit te vroeg om literatuur te leren kennen. Het was een heldere, koude avond in april, en de klokken sloegen dertien...






28 januari 2017, Steven Verhelst

Frambozenbloesemthee

chemtrails

Deze week keek ik tijdens onbewolkt weer de lucht in en zag ik strepen van vliegtuigen. Chemtrails, zeggen mensen die in samenzweringstheorieën geloven. Mensen die dingen zonder bewijs aannemen.
   Jouw moeder kijkt af en toe op een zwangerschapsforum. Daarin schrijven ze ook rare dingen. Dat je kopjes frambozenbloesemthee moet drinken, omdat daar de weeën van zouden worden opgewekt. Of dat je wel goed moet nadenken of je je pasgeboren kinderen wel moet laten inenten.
   Hopelijk neem jij later geen dingen aan zonder bewijs. Nou ja, de liefde misschien. Maar dat is een ander verhaal.

18 januari 2017, Steven Verhelst

Teleurstellingen

Zodra je geboren wordt, zul je teleurgesteld worden. Hopelijk niet door je papa en mama, maar dan beslist door iets anders.
   De wereld is verschrikkelijk; dat schreef ik je al. Misschien niet de hele wereld, maar dan toch delen ervan.
   Vandaag at ik de slechtste kroket die ik ooit heb gegeten, halverwege de ochtend bij een benzinestation aan de A2. Ik hoefde niet te tanken, ik was speciaal gestopt voor die kroket. De korst was taai, de vulling lauw en smakeloos.
   Je zult misschien denken: wie eet er dan ook een kroket bij een benzinestation als het nog geen lunchtijd is geweest?
   Goed, ik ben een kroket-junkie. Dat zal ik je nog wel eens uitleggen als je eenmaal geboren bent en vast voedsel kunt eten.
   Je moet teleurstellingen van je af kunnen schudden, net zoals honden zich droog schudden als zij uit het water komen. Ik wist mij vergezeld van een fles korenwijn in mijn kofferbak, een jaar gerijpt op eikenhouten vaten, dus de kroket vloog als een waterdruppel van mijn pels.
   Ik ben bang dat deze fles korenwijn al op zal zijn, wanneer jij eenmaal de leeftijd hebt dat je hem mag drinken. Maar ik zal graag een glaasje uit een ander fles korenwijn met je drinken, later, en praten over teleurstellingen van het leven, en hoe je eroverheen stapt als ware het een plas water op de stoep, na een zware regenbui.

11 januari 2017, Steven Verhelst

Geboren om te leven

De wereld is verschrikkelijk, maar het leven is mooi. Daarvoor word je straks geboren - om te leven, om het leven te genieten. Ik wil je daar geen strobreed in de weg leggen. Integendeel; ook al zul je later, als je ouder bent, misschien van mening zijn dat ik dat wel doe.
   Jonge meisjes willen trouwen met hun vader, heb ik wel eens gehoord. Maar ooit zul je je willen losmaken van mij. Reis voort waar je heen wilt, omdat die vreemde wereld er is om ontdekt te worden. Het leven zal je verbazen, teleurstellen, euforisch maken, verkreukelen en weer glad strijken. Ik zal je willen beschermen, maar ik weet ook dat ik dat toe zal moeten laten. Je bent geboren om te leven - ook al zal dat soms pijn doen.

8 januari 2017, Steven Verhelst

Bilinguaal

Die Welt ist schrecklich, aber das Leben ist schön.
   Het schijnt dat baby's in de baarmoeder al verschillen kunnen horen tussen talen. Hoe men dat weet, weet ik niet. Zouden het niet gewoon verschillen tussen het stemgeluid van de moeder en de vader zijn? Want daar gaat het meestal toch om: twee ouders die beide een andere nationaliteit en moedertaal hebben.
  Maar misschien is het toch waar. In elk geval hebben MRI studies aangetoond dat de hersenstructuren van mensen die vanaf de geboorte één of twee talen hebben geleerd, gelijk zijn. Begint men later met het leren van een tweede taal, dan ontstaan er wel verschillen.
   Ik heb zowel Duits, Nederlands als Engels gesproken terwijl mijn ongeboren dochter in de buik van mijn vrouw zat. Maar of dat uitmaakt, is een tweede vraag. Misschien wordt er wel te veel onderzoek gedaan...

5 januari 2017, Steven Verhelst

2017

kaleidoscoop

2017 wordt een bijzonder jaar. Het jaar dat ik jou voor het eerst zal ontmoeten.
   Nu zit je nog in je moeders buik, maar je beweegt al met je armen en je benen, alsof je zwemmend een uitweg wil zoeken in de richting van de buitenwereld. Blijf nog maar even in het veilige donker daarbinnen.
   Ik zal je alvast één ding verklappen: de wereld is verschrikkelijk. Maar het leven is mooi. En soms is het misschien andersom.
   Een betere samenvatting kan ik niet geven. Dus blijf nog maar even daarbinnen, in het velige donker.
   Vannacht werd er vuurwerk afgestoken om de jaarwisseling te vieren. De één geniet ervan, de ander ergert zich eraan, en een derde verliest een hand of een oog.
   Niemand mag nog een flesje shampoo meenemen in een vliegtuig, maar zodra het nieuwjaar nadert, kan iedereen ongestoord explosieven kopen. Mijn mening is duidelijk: ik vind het onzin dat dat gebeurt. Jij moet je eigen mening vormen. Maar zul je voorzichtig zijn?
   Het duurt nog een aantal weken, en dan komt voor jou het vuurwerk, een lichtspektakel dat je nog nooit gezien hebt. Vlekken in alle kleuren bereiken je netvlies, en er is nog geen touw aan deze chaos vast te knopen. Ik zal je proberen te leiden in deze kaleidoscoop die de wereld je voorspiegelt, tot je je eigen weg kunt vinden. Zul je voorzichtig zijn?

1 januari 2017, Steven Verhelst

2016 was het eerste jaar dat ik in België woonde. Zo heel gek veel heb ik niet meegemaakt. Maar dat hoeft ook niet. Wie een scherpe blik heeft, maakt altijd iets mee. Hier een kleine selectie van blogs van het afgelopen jaar.

31 december 2016, Steven Verhelst

Archief 2017



www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden