banner
Wat blijven liggen was: deuterium depleted water

Tijdens een uitzending van een handbalwedstrijd op de Duitse televisie, ergens begin vorig jaar, zag ik een reclamebord voor 'Deuterium depleted water'. Als chemicus was ik direct met mijn aandacht meer bij dat bord dan bij de handbalwedstrijd zelf.
   Deuterium (afgekort D) is isotoop van waterstof (H) dat naast een proton ook een neutron in de kern heeft. Van nature komt het in heel kleine hoeveelheid voor (0.0115%). Water, ofwel H2O, bevat dus ook 0.0115% deuterium en 99.9885% waterstof.
   Nu is het mogelijk om D2O van H2O te scheiden. D2O is handig voor sommige wetenschappelijke experimenten, zoals kernspin resonantie metingen (NMR). Wat overblijft is water met minder deuterium dan van nature voorkomt. Ofwel: deuterium depleted water.
   Je kunt deuterium depleted water blikbaar voor veel geld kopen, omdat het gunstige gezondsheidseffecten zou hebben. Niet alleen mij rook dit naar bedrog en kwakzalverij. Het werkt natuurlijk tegen kanker, zoals de meeste van de alternatieve medicijnen of gezondheidsproducten. Ik drink gewoon kraanwater. Met 0.0115% deuterium.   

25 januari 2021, Steven Verhelst

Wat blijven liggen was: de waterlelie

waterlelie

Ik heb de witte water-lelie lief,
daar die zoo blank is en zoo stil haar kroon
uitplooit in 't licht.

Rijzend uit donker-koelen vijvergrond,
heeft zij het licht gevonden en ontsloot
toen blij het gouden hart.

Nu rust zij peinzend op het watervlak
en wenscht niet meer . . . .

   Frederik van Eeden


Toen ik afgelopen zomer bovenstaande waterlelie in onze vijver uit het zwartkoude water zag stijgen om haar pracht aan het wateroppervlak te ontvouwen, dacht ik aan dit gedicht van Frederik van Eeden. 
   Om je doel te bereiken moet je je ontworstelen aan de duistere aspecten van het leven. Maar peinzend rusten aan het wateroppervlak om te genieten van de zon, is er voor de meeste mensen niet bij. Er zijn altijd weer andere doelen.
   Het is het beste om op te houden met wensen. Het zonnige wateroppervlak als nirvana.

22 januari 2021, Steven Verhelst

Wat blijven liggen was: koetjesreep

koetjesreep

Bij de kassa in de supermarkt zag ik ze liggen: verpakkingen met koetjesrepen.
    Ik kende het van toen ik kind was. Koetjesrepen aten we. Chocola mag het niet heten, want het bevat minder dan 35% cacaobestanddelen, maar het is wel bruin en ziet eruit als chocolade. Er zit melk in, dus gezond voor kinderen, denken ouders misschien. Ik geloof niet dat ik ze als kind echt lekker vond.
   Nu kocht ik een verpakking en scheurde die buiten al open. De zoete, beetje typische smaak verspreidde zich door mijn mond en bracht me terug naar grasvelden, zandbakken, speeltuinen. Het was lekkerder dan ik dacht. Maar de smaak van nostalgie maakt alles zoet.

19 januari 2021, Steven Verhelst

Wat blijven liggen was: bierpomptang

bierpomptang

Tijdens de coronacrisis, die uiteraard nog gaande is, is er veel blijven liggen. Tijd ging op aan werk en kinderen bezighouden. Dat is trouwens nog steeds zo.
   Ook foto's en blogideeën zijn blijven liggen, en ik gebruik  deze januari zonder alcohol en toegevoegde suikers niet alleen om deel van de coronakilo's weg te werken die er bij mij afgelopen jaar zijn bijgekomen, maar ook om wat blogs te schrijven over dingen die waren blijven liggen.
   Toen de eerste lockdown nog maar net begonnen was, wilde ik op een avond een 0,75 literfles Kwak openen, maar in de kurk die bovenop de fles zat, was met de hand geen beweging te krijgen. Wie niet sterk genoeg is om van de alcohol af te blijven, moet slim zijn, en gelukkig had ik in de garage een waterpomptang liggen, die kort werd omgedoopt tot bierpomptang.

15 januari 2021, Steven Verhelst

Scheuring

Er is al veel gezegd en geschreven over het binnendringen van betogers in het Amerikaanse Capitool. Een impeachment van president Trump lijkt realistisch - al zou dat zijn nadat zijn ambtstermijn al is afgelopen.
   De Republikeinse partij is verdeeld. Er zijn partijgenoten die afstand nemen van Trump en die Trump nog steunen. In mijn ogen zou het het beste zijn, als het tot een scheuring binnen de partij zou komen, waardoor twee nieuwe politieke partijen ontstaan. Wie weet zou dat ook een aansporing zijn voor linkse Democraten om over te stappen naar de Green Party, zodat er een meer gebalanceerd politiek landschap ontstaat met minimaal vier partijen.
   Uiteraard hoeft het niet zo verscheurd als in Nederland, waar in 2017 dertien partijen in de Tweede Kamer kwamen en voor 2021 89 partijen geregistreerd staan. Versnipperder als in België kan het waarschijnlijk niet, waar er ook nog een scheuring is tussen Vlaanderen en Wallonië en de coalitie gevormd wordt door zes verschillende partijen. Misschien zou het daar juist eens tot een fusie moeten komen.

11 januari 2021, Steven Verhelst

Vaccinatiestress

In Nederland is men, eindelijk, als laatste land van Europa, ook begonnen met vaccineren tegen covid19.
   Zelfs België, een land dat niet bekend staat om zijn efficiëntie, was eerder.
   Bijna elke dag zijn er wel berichten op het Vlaamse journaal over de vaccinaties. Waar het plaatsvindt, wie er eerst mag, wanneer anderen mogen, welke naalden er gebruikt worden, op welke temperatuur de vaccins bewaard moeten zijn, welke farmaceuten de vaccins leveren, hoe het transport gaat, etc etc.
   Er heerst vaccinatiestress. Met als gevolg dat slechts ongeveer 75 procent van de bevolking het vaccin toegediend wil krijgen. Op die manier krijgen we het virus er natuurlijk nooit onder. 

7 januari 2021, Steven Verhelst

Jeugdjournaal

jeugdjournaal

Het NOS jeugdjournaal bestaat 40 jaar.
   Op de lagere school, maar ook nog wel aan het begin van de middelbare school, keek ik daar altijd naar; met Robert ten Brink, Marga van Praag, Leoni Jansen. Het was - zover ik me herinner - echt goed, want de jeugd werd serieus genomen. Geen journaalberichten over dieren, hobbies van kinderen en sport, maar gewoon de onderwerpen van het normale journaal, uitgelegd op het niveau van de basisschool. Ik heb het al jaren niet gezien, maar misschien moet ik dat maar weer eens doen.
 
5 januari 2021, Steven Verhelst

Een lange januari

A long December and there's reason to believe
maybe this year will be better than the last.

  A long December - Counting Crows

2020 was een jaar dat weinigen snel zullen vergeten. Een jaar van frustraties, van somberheid, slaapgebrek, uit het raam staren en wensen dat het jaar maar voorbij gaat.
   Nu is het jaar voorbij, en wat hebben we nu? Nederland in lockdown, Duitsland in lockdown, Engeland in lockdown, België deels in lockdown, en zelfs met de start van het vaccinatieprogramma tegen covid19 zal het nog wel even zo duren.
   Zoals januari's van de afgelopen jaren eet ik deze maand geen voedsel met toegevoegd suiker, geen vruchtensappen, en dit jaar heb ik ook een 'dry january' gestart. Geen alcohol voor een maand.
   It's a long January...
 
2 januari 2021, Steven Verhelst

Hier een selectie van beste blogs van het afgelopen jaar.
 
1 januari 2021, Steven Verhelst

Archief 2021





www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden