banner
Jailhouse rock

Amerikaanse gevangenissen zijn niet zo onschuldig als in Jailhouse rock van Elvis Presley. Morgan Spurlock, maker van de film Super Size Me, ondervond dat in een aflevering van de tv-serie 30 days, waarin hij 30 dagen in een Amerikaanse gevangenis verbleef. De veroordeelden krijgen een matras en moeten zelf maar een plaatsje zoeken in een cel waar nog plek is voor een derde gevangene. Overdag zitten de gevangenen in grote, gemeenschappelijke zalen, waar weinig tot niets te doen is.  Eenmaal op vrije voeten belanden ze meestal binnen een paar weken weer in de bak.
   Een gevangenis in de Filippijnen pakt het anders aan: de veroordeelden krijgen les in muziek en choreografie, met imitaties van meerdere videoclips tot gevolg. Nu al meer dan 2.5 miljoen hits op Youtube.
 
http://www.youtube.com/watch?v=hMnk7lh9M3o

30 juli 2007, Steven Verhelst
SiCKO - het recht van de sterkste?

Wanneer er vroeger een vakantie naderde, zei mijn moeder altijd: ‘Je moet nu uitkijken dat je niet ziek wordt. Anders mis je de vakantie.’
   Door het mooie weer in Californië heb ik het idee dat ik altijd op vakantie ben. Dus ik kan beter niet ziek worden. Dat geldt voor iedereen die in de Verenigde Staten woont. Ik realiseer ik me dat nog beter sinds ik SiCKO gezien heb, de nieuwste film van documentaire-maker Michael Moore.
   In SiCKO legt Moore bloot dat er iets goed mis is met het Amerikaanse systeem van ziektenkostenverzekeringen. Alle grote verzekeringsmaatschappijen hebben ‘medical reviewers’ in dienst die beoordelen of patiënten inderdaad de (door de arts) voorgeschreven behandeling moeten ondergaan. Hoe vaker medische behandelingen worden geweigerd, hoe meer geld er wordt bespaard, en hoe hoger de bonus is die de ‘medical reviewers’ aan het eind van het jaar wacht. SiCKO toont meerdere gevallen waarbij weigering van behandeling tot de dood van de patiënt leidde.
   Voor de rijkere Amerikanen zijn er natuurlijk duurdere polissen die meer behandelmethoden toestaan. Het recht van de rijken wordt hier altijd beschermd.
   Ik ben niet rijk, en op advies van mijn moeder neem ik nog maar een stukje fruit.

28 juli 2007, Steven Verhelst
Lucky LagerDe zoektocht naar geluk

Het zomerhuis van Jack is leeg. Iedereen was verveeld; ze zijn in zwemkleding met de motorboot weggevaren, op zoek naar het geluk. Of naar  een rots waar je vanaf kunt duiken.
   Ik lig in een hangmat, op de veranda die is afgeschermd met muggengaas. Uit de koelkast heb ik een blik bier gehaald. Lucky Lager. Met de ogen dicht luister ik naar de geluiden van het bewegende water en neem af en toe een slok.
   Geluk is nergens te halen. Niet op een boot. Niet op een rots.
   Geluk zit in je hoofd. En in blik.

22 juli 2007, Steven Verhelst

Jeuk

DEET

Het grootste deel van onze vakantie in Canada verblijven we bij Jack, een professor die onlangs met pensioen is gegaan. Gisteravond zijn we bij zijn zomerhuis aangekomen, dat aan het Huron Lake ligt , een van de grote meren van Canada. Langs het water gonst het van de muggen. Ondanks de muggenspray met DEET (N,N-diethyltoluamide) heb ik tientallen beten opgelopen.
   Vanmorgen zijn we na het ontbijt buiten gaan zitten. Het is nog te vroeg voor muggen, en ook te vroeg om wijn te drinken. Iedereen zwijgt.  We staren naar het water, de meeuwen, de voorbijvarende boten. Ik heb jeuk – niet alleen in mijn armen en benen, ook in mijn hoofd.
   Maar mijn laptop ligt thuis, en mijn pen ben ik in het vliegtuig naar Toronto kwijtgeraakt. Misschien is dit nog ondraaglijker dan alle muggenbeten. Woorden jeuken in mijn hoofd, prachtige woorden, en ze zullen het papier nooit zien.

21 juli 2007, Steven Verhelst
Ontario College of Art & DesignOntario College of Art & Design

In het raamkozijn van het Ontario College of Art & Design verstoffen tientallen houtsnedes die nog niet af zijn. Of misschien zijn ze wel af. ‘Want een kunstwerk dat niet af is,’ zei een klasgenoot op mijn middelbare school, ‘kan ook kunst zijn. Kunst reflecteert de maatschappij, en de maatschappij verandert constant. Er is altijd iets wat ingevuld moet worden.’
   Later ging hij naar de kunstacademie. Hij had de filosofie opgevat om zijn opdrachten nooit af te maken, wat ze daar niet erg konden waarderen. Toch heeft hij nog wel eens een schilderij verkocht – aan een vriend of een kennis.
   Mijn verhalen en gedichten die niet af zijn, daar geeft niemand brood voor. Uitgevers niet, tijdschriften niet, zelfs familieleden niet.
   Ik werp een blik op de houtsnedes en denk: als ik terug ben van vakantie, leg ik de stapels verhalen die ik niet afgemaakt heb in mijn raamkozijn. Dat is eens iets anders dan een kamerplant. Misschien dat een toevallige voorbijganger er ooit oog voor heeft.

18 juli 2007, Steven Verhelst


Pechdag
vrijdag de dertiende
Morgen ga ik met vakantie naar Canada, maar vandaag was een volledig mislukte dag. Op het laboratorium liepen al mijn experimenten mis, en eenmaal thuis ontdekte ik dat de stank in mijn huis zijn oorsprong vond in het keukenkastje, waar een rotte aardappel een stinkend bruin sap was gaan lekken.
   Nog geen week geleden was het de gelukkigste dag van de eeuw, vandaag is het vrijdag de dertiende. Zo zie je maar weer: voordat je het beseft, kan alles honderdtachtig graden draaien.
   Nu zit ik met een Duveltje achter mijn computer. Het leven is zo slecht nog niet.

Geplaatst op 13 juli 2007, Steven Verhelst


Choco Party!

Als tienjarige jongen zat ik elk reclameblok te wachten of de commercial van Fa doucheschuim weer voorbij zou komen. Met de wilde frisheid van limoenen, en de jonge vrouw die met blote borsten uit de branding van de zee komt lopen. Ik hield van borsten. Nog steeds trouwens.choco party
  In de Verenigde Staten komt er geen enkele borst voor tijdens de reclameblokken. Zelfs niet in een functionele context. In Japan daarentegen wordt het heel anders aangepakt. Daar worden borsten aangegrepen om elk mogelijk product te adverteren. Choco Party! Good good!

http://www.youtube.com/watch?v=O83q46EdsrI 

http://www.youtube.com/watch?v=negq4nrCtfE 

Geplaatst op 12 juli 2007, Steven Verhelst


Tour de France

Vanaf mijn derde levensjaar ben ik al geobsedeerd door de Tour de France. Daar stond - gedurende de maand juli - in ons gezin steevast de televisie op afgesteld.tourdefrance
   We waren met vakantie op de Veluwe. ’s Ochtends gingen we fietsen in de bossen. Mijn ouders, mijn zus, en ik. Mijn vader was Henk Lubberding, mijn zus Bernard Hinault, mijn moeder Gerrie Kneteman en ik Joop Zoetemelk. Ik was nog te jong om te fietsen, dus ik zat bij mijn moeder achterop. Geen wonder dat ik altijd tweede werd.
   ’s Middags ging de TV aan en werd er naar de etappe van de dag gekeken.
   Nu woon ik in de VS. Door het tijdsverschil moet ik elke ochtend de wekker zetten om niet te laat te zijn voor de finale op Radio Tour de France, die ik via internet kan beluisteren.
   Na de finish spring ik op de fiets, zoef alle langzame woon-werk tweewielers voorbij, en spurt naar mijn werk, waar ik mijn wiel als eerste over de finish druk. De dagen van Joop Zoetemelk zijn over.

Geplaatst op 11 juli 2007, Steven Verhelst


De gelukkigste dag van de eeuw

777Ik las in de krant dat er vandaag meer bruiloften zijn dan op elke andere dag van dit jaar. Het is namelijk de gelukkigste dag van de eeuw, 7-7-7.
   Ik associeer 7-7-7 niet met geluk, maar met gokautomaten. Al lang voordat ik in Amerika Las Vegas bezocht, was ik geobsedeerd door de machines met de blinkende lampjes en de rollende wielen. Op mijn tennisvereniging in Vlaardingen stond er eentje, vlak bij de bar. Ik en mijn tennismaten gingen er regelmatig met een handvol kwartjes achter zitten. We waren een jaar of twaalf, dertien, en de barman kneep wel een oogje dicht.
   Mijn vriendjes lieten de automaat uitbetalen als ze een paar gulden hadden gewonnen zodat ze ijs konden kopen. Voor hen bestond geluk uit ijs. Of een bord patat. Maar ik speelde dóór, zoals ik al die volwassen mannen door had zien spelen totdat ze met een holle blik vanachter de automaat kwamen en langzaam naar hun auto slenterden.
   De echte gokker gaat door tot al zijn geluk verdwenen is. Want het uitzicht op winst is zoveel mooier dan de winst zelf.
   Het is zaterdag, 7 juli 2007. Ik zit op een van mijn geel-fluorescente balkonstoelen een glaasje ijsthee te drinken. Vandaag is niet mijn geluksdag, denk ik. Geen enkele dag is mijn geluksdag. Ik balanceer op de rand van de jackpot en de treurigheid, dat zal ik mijn hele leven wel blijven doen.

Geplaatst op 7 juli 2007, Steven Verhelst

iPhone

iPhone iPhone

Voor de Applestore op de hoek van Michigan Avenue en Huron Street in downtown Chicago staat een rij van meer dan honderd meter. Of beter gezegd: zit. Want de meeste mensen hebben een strandstoeltje meegenomen. Sommigen wachten al de hele nacht tot ze naar binnen kunnen om het nieuwste gadget van Apple, de iPhone, aan te schaffen. Daarmee kun je sms-en, bellen, muziek luisteren, tv-series en film kijken, foto’s maken, e-mailen en internetten. Multi-tasken op het formaat van een iPod. Kortom: het ultieme communicatiemiddel.
   Eens zal het zo ver komen dat technologie direct menselijk contact overbodig maakt, en dat alle communicatie via een electrisch apparaatje kan verlopen. En die dag komt steeds dichterbij. Maar om daar een hele dag en nacht voor in de rij te staan…
   Een dikke jongen die uitgeput van het wachten in zijn stoeltje hangt, zit onder een zelfgemaakt bord waarop geschreven staat: “You wouldn’t understand.”

Geplaatst op 30 juni 2007, Steven Verhelst

The Palo Alto Library

Palo Alto Library Drop Off

Op het parkeerterrein van de Palo Alto Bibliotheek in Mitchell Park staat een grote, metalen bus waar boeken in geworpen kunnen worden. Een drive-through inleverstation, zodat je niet uit je auto hoeft te stappen en naar binnen hoeft te lopen. Lichaamsbeweging wordt beschouwd als een groot kwaad.
  Vrijwel overal in Amerika hebben grote supermarkten en warenhuizen elektrische wagentjes waarmee je door de winkel kunt rijden wanneer je te lui of te dik bent om te lopen. En op die manier lijden steeds meer mensen aan overgewicht. Ik ben er in de afgelopen jaren gewend aan geraakt, zoals je ogen gewend kunnen raken aan de duisternis. Slechts af en toe, wanneer ik in het Stanford ziekenhuis iemand zie lopen van wie het kuitvet over de strakke sokken heen blubbert, realiseer ik me dat er iets mis is met deze wereld.

Geplaatst op 26 juni 2007, Steven Verhelst



www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden