banner
Explosieven

picric acid

Anders Breivik, de man die de aanslagen in Noorwegen pleegde, was eerder dit jaar al op de radar van de Noorse veiligheidsdienst gekomen toen hij chemicaliën uit Polen kocht. Het ging om 300 gram natrium nitriet.
   Natrium nitriet wordt onder andere gebruikt als conserveermiddel voor vlees. Je leest het in de lijst met ingrediënten op de pakjes gesneden ham en salami die je in de supermarkt koopt.
   Breivik had dat als smoes achter de hand: hij zou de bestelde hoeveelheid natrium nitriet gebruiken als conserveermiddel voor elandenvlees dat hij bij de jacht had verkregen. Want hij had immers een wapen voor de jacht.
   Uiteraard gebruikte Breivik natrium nitriet niet als conserveermiddel, maar voor de synthese van een explosief van zijn autobom: diazodinitrofenol (DDNP). De bulk van de bom bestond uit een mengsel van ammonium nitraat (kunstmest), diesel en aluminiumpoeder. Maar om dat te laten ontploffen heb je een ander explosief nodig, zoals picrinezuur, dat op zijn beurt door een primair explosief (DDNP) tot ontploffing wordt gebracht. Al deze informatie is makkelijk op internet te vinden. Met dank aan de IRA, de ETA, Al Qaida, en alle andere terroristen die gebouwen willen laten ontploffen.
   In Nederland is picrinezuur af en toe in het nieuws als er een oud flesje met deze stof in een scheikundelokaal van een middelbare school wordt gevonden.
   Anders Breivik synthetiseerde picrinezuur uit aspirine. In zijn manifest beschrijft hij hoe hij langs twintig apotheken ging om steeds drie pakjes te kopen, de maximale hoeveelheid. Alleen al de wandeling van apotheek naar apotheek kostte hem vier uur. Later herhaalde hij deze ronde, en in totaal schafte hij 190 pakjes aspirine aan. Sommige apothekers herkenden Breivik van de vorige keer – maar er gingen geen alarmbellen rinkelen. Wie denkt er bij drie pakjes aspirine aan een autobom?
   Uiteindelijk kostte het Breivik in totaal een maand of vier om de ingrediënten voor zijn bom aan te schaffen, te synthetiseren en te testen. Bij het maken van een succesvolle autobom komt meer kijken dan je op het eerste gezicht denkt, maar het is makkelijker en minder tijdrovend dan het ontwikkelen van een succesvol medicijn.
   Het beste medicijn tegen terrorisme is een maatschappij waarin iedereen tevreden is. Maar die zal er wel nooit komen.

27 juli 2011, Steven Verhelst
27
Amy Winehouse
Amy Winehouse (27) dood gevonden. Dat las ik vandaag op de website van een krant.
   Zevenentwintig is een populaire leeftijd om als rockartiest dood te gaan. Kurt Cobain, Jim Morrison, Jimi Hendrix en Janis Joplin gingen ook dood op 27-jarige leeftijd.
   Ik ben blij dat ik geen rockster ben die in de club van 27 zit, anders had ik deze blog nooit kunnen schrijven. Maar hoe zit het met chemici?
   Albert Hofmann, de chemicus die als eerste LSD synthetiseerde, stierf toen hij 102 was. Friedrich Woehler werd 82, Hans Krebs 81, en Van der Waals 85. Oude mannen, maar goed, de meeste chemici worden pas bekend na hun veertigste.
   Met schrijvers en dichters is dat anders. Jacques Perk overleed op 22-jarige leeftijd, Frans Kellendonk werd 39 en Slauerhoff stierf toen hij 38 was. Maar Leo Vroman is 96 en leeft nog steeds. En Harry Mulisch, hoewel overleden, is uiteraard onsterfelijk.
   Kortom: er valt geen patroon in te ontdekken. Ik ga gewoon verder met leven. Wie weet ben ik pas op de helft of slaat morgen mijn laatste uur. En eerlijk gezegd: het kan me geen reet schelen.

23 juli 2011, Steven Verhelst
Anstrengend

Op de bijeenkomst in Potsdam gaat alle communicatie in het Duits. Voor mij is het anstrengend, want mijn Duits is nog steeds slechts. Het is uitputtend, en 's avonds na de laatste lezing, wanneer er een netwerkborrel plaatsvindt, heb ik een lichte hoofdpijn. Misschien is het net zoiets als spierpijn: mijn hersenen hadden gebieden gebruikt die anders nooit actief worden. Of kwam het door de wijn, die ik - tijdens een gesprek met een paar saaie wetenschappers die maar over fysische eigenschappen van mineralen en anorganische verbindingen bleven praten - glas na glas naar binnen goot?

21 juli 2011, Steven Verhelst
Humanity

Het was heet in New York. Heet en benauwd.
   Ik zuchtte en wuifde me met mijn pet koelte toe.
   Naast me in de metro zei iemand: 'It's not the temperature that's unbearable, nor the humidity. It's humanity.'

19 juli 2011, Steven Verhelst
Vreemd voedsel

Chinatown

In het Chinatown van New York woont de grootste populatie Chinezen buiten China. Tijdens mijn bezoek aan Manhattan ging ik er lunchen.
   'Weet u zeker dat u dit gerecht wilt?' vroeg de serveerster.
   Ik had de Three meat combination besteld.
   'Is het geen goede keus?'
   'Er zit varkensbloed in. Ik vind het niet te eten, en het ziet er onsmakelijk uit.'
   Als een Chinees iets niet te eten vindt, dacht ik, moet het wel heel erg bar zijn.
   'Doet u mij dit gerecht maar zonder het varkensbloed,' zei ik.
   Dat kon. Het varkensbloed werd vervangen door Chinese Broccoli. Heel smakelijk.

18 juli 2011, Steven Verhelst
Zingen

Aan het eind van de middag beginnen de krekels op de campus van Davidson college een enorm lawaai te maken.
   Ze zingen.
   Ze zingen om hun vrouwtjes te versieren.
   Op de conferentie waar ik ben, wordt de laatste avond met karaoke afgesloten. Karaoke godbetert.
   Zodra ik ga zingen, kan ik het versieren van vrouwen wel vergeten. Maar misschien is dat goed, want het hulpje van de organisatie zei expliciet dat - naast vernielingen in de kamers en binnenshuis roken - sexual harassment tijdens deze conferentie strict verboden is.

14 juli 2011, Steven Verhelst
Nuthin'

Ik ging op zoek naar een bar in de buurt van de campus waar de conferentie over membraanproteases plaatsvindt. Ik wilde wat rednecks ontmoeten en een kroeg leek me de meest geschikte plek. Op de hoek van Main street en South street vond ik er eentje. Maar het drinklokaal was al gesloten. De openingstijden waren van 11 uur 's ochtends tot 10 uur 's avonds.
   Op weg terug naar de campus zag ik een paar jongeren op een bankje zitten.
   'De bar is al gesloten,' zei ik. 'Wat doen de mensen hier 's avonds?'
   Ze keken me schaapachtig aan. En uiteindelijk antwoordde een van hen: 'What do they do? Nuthin'.'

13 juli 2011, Steven Verhelst
Terreur

In de slaapruimte naast mij begint om tien over zes 's ochtends een alarm te piepen. TE PIEPEN. Heel luid te piepen. Het ergste is dat het niet ophoudt. Ik bid dat de batterijen snel leeg zijn of dat de stroom uitvalt.

11 juli 2011, Steven Verhelst
Gevangenis

dorm

Tijdens de conferentie in North Carolina verblijf ik in een dorm, een Amerikaans studentenonderkomen. Ik deel een badkamer met drie anderen. Een keuken met koelkast en kookgelegenheid is er niet, want de studenten eten elke maaltijd in de mensa.
   Er zijn studeerruimtes voor twee personen. Slapen doe ik privé. Dat kan ook niet anders, want de slaapkamers zijn twee bij drie meter. Net zo klein als een gevangeniscel. Ik ben blij dat ik hier niet studeer.

10 juli 2011, Steven Verhelst
New York

manhattan

Na vijf jaar keer ik weer terug naar New York. Een paar dagen Manhattan. Het is niet mijn favoriete stad. Maar het is alleszins beter dan North Carolina, waar ik later deze week zal zitten.
   Van North Carolina weet ik niks, behalve dat er een bepaald soort inheemse druif schijnt te groeien. Verder zal er wel niets te zien zijn. Dat is op Manhattan wel anders. Wolkenkrabbers, musea, Central Park, en hopelijk een flink aantal rare mensen.

6 juli 2011, Steven Verhelst
Ei

ei

Soms moet je je ei kwijt. Niet alleen als mens, ook als duif. Ook al is dat op de zitting van een stoel op een terras van een Indisch restaurant.
   De ober pakte het ei weg en nam het mee naar binnen. De duif bleef de rest van de avond treurig op de stoel zitten. Ze werd een paar keer weggejaagd door de ober, maar kwam steeds weer terug.
   Ik besloot vandaag geen gerecht te bestellen dat ei bevatte.

4 juli 2011, Steven Verhelst
Navel

Sommige navels zien het daglicht nooit. Het zijn geen navels meer, het zijn diepe vleesputjes waar stof en muffigheid zich ophopen. En bacteriën. In de menselijke navel wonen 1400 verschillende bacterie-stammen. Dat hebben microbiologen van het navel biodiversiteitsinitiatief gerapporteerd.
   Ik denk niet dat het veel verdere betekenis heeft. Maar misschien dat dit onderzoek komend jaar de Ig Nobel prijs wint.

2 juli 2011, Steven Verhelst
Die schitterende Tour de France

parcours

Morgen begint hij weer. Die schitterende Tour de France.
   Het zal afzien worden, want een deel van de race ben ik op een congres in de Verenigde Staten en zal ik weinig van de etappes kunnen volgen. Maar misschien kan ik stiekem via mijn laptop radio Tour de France opzetten.
   Het venijn zit in de staart: voordat er op de Champs d'Elysee wordt gefinished, zijn er twee zware Alpenetappes en een individuele tijdrit. Ik kijk al uit naar de gevechten tussen Alberto Contador, Andy Schleck en Robert Gesink op de bergflanken. Wordt de Alpe d'Huez weer een Nederlandse berg...?

1 juli 2011, Steven Verhelst

Archief 2011


Boarded up


December 2011

November 2011

Oktober 2011

September 2011

Augustus 2011

Juli 2011

Juni 2011

Mei 2011

April 2011

Maart 2011

Februari 2011

Januari 2011



Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007


www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden