banner
Tape

Tijdens een uurtje hardlopen vond ik langs de weg twee cassettebandjes. Zonder opschrift. Ik stopte kort, deed alsof ik mijn veter strikte en stak ze bij me. Mijn sportbroek had gelukkig zakken.
   Op weg naar huis dacht ik eraan wat er op de bandjes zou staan. Misschien geheime berichten van extreem rechtse organisaties, opnamen van telefoonseks om iemand mee af te persen, of geniale ideeën, ingesproken door een schrijver of natuurkundige.
   Thuis wond ik de magnetische tape, die deels losgerold was, weer strak en stak een van de bandjes in mijn cassettespeler. Want ik ben nog zo ouderwets dat ik een cassettedeck op mijn stereo heb. Maar er klonk niets dan muziek, opgenomen van de radio.
   Teleurgesteld zette ik een CD van Mastodon op.

30 juli 2013, Steven Verhelst
Autobahn

vrachtauto

De weg naar München terug van de vakantie ging natuurlijk over de Autobahn. Waar je flink door kunt rijden. Als er tenminste niet te veel vrachtverkeer is.
   Ik zag slechts één vrachtauto die een glimlach op mijn gezicht bracht.

26 juli 2013, Steven Verhelst
PDM

1988

Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat - voor Nederland - een van de meest succesvolle edities van Tour de France afgelopen was. 24 juli 1988. Jean-Paul van Poppel won op de Champs d'Elysée. In totaal waren er acht etappe overwinningen voor Nederland. Vier van Van Poppel. Nijdam, Van der Poel, Rooks en de ploeg van Peter Post wonnen ook. Rooks had de bergtrui en de combinatie-trui, Breukink de witte trui, Maassen de rode trui. En Rooks stond tweede in het algemeen klassement.
   Natuurlijk was 1988 ook een Tour met doping. Zowel de uiteindelijke winnaar Pedro Delgado als Gert-Jan Theunisse werden positief bevonden. Delgado voor probenecid, een plaspil, Theunisse voor testosteron. Theunisse kreeg een tijdsstraf van 10 minuten, een geldboete en een voorwaardelijke schorsing, Delgado kreeg niets. Zijn middel stond weliswaar op de lijst van verboden middelen van het IOC, maar niet op die van de wielerunie. Theunisse werd uiteindelijk elfde.
   PDM - wat was dat ook alweer voor sponsor? Het was een merk van videobanden. Philips Dupont Magnetics, een bedrijf dat magnetische tapes maakte. In de kelder heb ik nog een doos videobanden, waarvan een aantal van het merk PDM. Ik zal ze binnenkort eens naar boven halen. Kijken wat er op staat. Misschien wel opnamen van oude sportwedstrijden.

24 juli 2013, Steven Verhelst
Bier en medicijnen

Op een bijeenkomst in Potsdam hoorde ik een lezing van een wetenschapper die onderzoek deed naar schuim. Want wat is een schuim? Schuim bestaat uit belletjes met vloeistof ertussen. De meeste schuimen zijn niet stabiel omdat de vloeistof er tussen weg stroomt en de belletjes fuseren. Bij bierschuim zitten er moleculen op het oppervlak van de belletjes geadsorbeerd, waardoor de vloeistof langzamer stroomt en het schuim stabieler wordt.
   Met geluidsgolven kun je schuim beïnvloeden en belletjes laten fuseren of juist uit elkaar laten spatten. En je kunt belletjes en geluidsgolven zelfs gebruiken om moleculen in cellen te schieten. Handig voor geneeskundige toepassingen. Zo kun je ooit misschien met geluidsgolven ziekten opsporen én genezen.

20 juli 2013, Steven Verhelst
Muggen

Op het herentoilet van het vliegveld München was een schoonmaakster bezig om de handdoekjes bij te vullen en de wasbakken af te wissen. Een paar meter verder zaten mannen op het toilet. De vrouw keek alsof ze het pruttelen, plonzen en sputteren niet hoorde.
   Later vandaag was ik op een bijeenkomst in Potsdam, waar een discussie plaatsvond over de verantwoordelijkheid van wetenschappers. De drie panelleden hadden allen dezelfde mening. Het klonk als gepruttel en gesputter, en na een half uur verliet ik de zaal. Ik bestelde een glas wijn en ging buiten zitten, bij het meer, waar muggen mij genadeloos staken.

17 juli 2013, Steven Verhelst
Nederlands

Na twee weken vakantie in Nederland ben ik weer terug in Duitsland. Nederlandse taal om mij heen zal ik moeten missen. Woorden als baardaap, zwijnenstal, lummelen, zakkenwasser en sodeju zal ik moeten missen. Maar gelukkig heb ik een stapel Nederlandse boeken mee terug genomen.

16 juli 2013, Steven Verhelst
Zes

Vandaag is het zes jaar geleden dat ik deze blog officieel lanceerde. Wat begon met berichten uit Californië, werd al snel tot internationale berichten door mijn verhuizing naar Duitsland en mijn reizen binnen en buiten Europa.
   Sommige lezers hebben deze site misschien in hun lijst van favorieten. Andere komen met zoekmachines hier terecht. Een korte greep uit rare zoektermen die afgelopen jaar naar deze site doorverwezen: "Gerard van Velde bloot", "Embryo op sterk water kopen", "rare mensen", "kleinste huis ter wereld", "kameel huilen", "vertrouw op jezelf".
   Ik vertrouw op mijzelf. En ik vertrouw erop dat deze site komend jaar ook weer in de lucht blijft.

14 juli 2013, Steven Verhelst
Texel

De veerpont vanuit Den Helder bracht ons naar het grootste Waddeneiland. We fietsten tussen weiden met schapen, ganzen en paarden, over fietspaden van het ene dorpje naar het andere, in de richting van de duinen.
   Dit was de achtertuin van Jan Wolkers. De wind blies in mijn gezicht, maar ik voelde mij sterk, zoals hij, de Tarzan van Texel. Een van de beste schrijvers van de vorige eeuw.
   Ik was hier met mijn Olga, mijn Karina. De vrouw met wie ik tot aan het einde wil blijven. De vrouw die met mij tot aan het einde wil blijven. We zaten op het Noordzeestrand en keken naar de zee. Alleen een meeuw was getuige van dit moment.

12 juli 2013, Steven Verhelst
 Griezelbus

griezelbus

Na anderhalf uur wadlopen in de buurt van Wieringen liepen we door de weilanden naar een boerderij waar we onze voeten konden afspoelen. Er stond een oude, bordeaux-rode lijnbus die ons terug zou brengen naar Den Oever.
   Toen de bus startte, verspreidde zich een grijze rook met een scherpe geur. De wanden rammelden toen we wegreden.
   Ik dacht kort aan De Griezelbus, een serie boeken van Paul van Loon. Daarin verandert de buschauffeur in een skelet en nachtmerries worden waarheid. Even was ik bang dat deze bus plotseling uit elkaar zou vallen in ijzeren platen, en er slechts een karkas op wielen door zou rijden. Maar even later kwamen we aan op de kade in Den Oever.

10 juli 2013, Steven Verhelst
bierSchultenbräu

Wieringen is een eiland dat geen eiland meer is. Misschien zoals ik een schrijver ben die eigenlijk geen echte schrijver is.
   Vroeger was Wieringen een Waddeneiland, maar in de vorige eeuw kwam daar een einde aan door de aanleg van een dijk en de polders.
   Samen met mijn vriendin zit ik in een klein dorpje in Wieringen. De enige supermarkt die we vonden, was de Aldi. We kochten er een paar blikken Schultenbräu, het enige bier dat er in de schappen stond. Het schijnt ook in New Kids gedronken te worden - een serie die ik nog nooit gezien heb - maar dat maakte mij niet uit. We zetten de koelkast op de hoogste stand, zodat we 's avonds ijskoud bier hadden.






9 juli 2013, Steven Verhelst
Vlieger

Ik zat op het Noordzeestrand van Julianadorp in het topje van Noord-Holland een boek te lezen. De zon brandde, de lucht was blauw, en er stond een lekkere wind. Hier en daar werden vliegers opgelaten.
   Toen ik vijf jaar oud werd, kreeg ik een stuntvlieger voor mijn verjaardag. Zoeen met twee lijnen, waarmee je de vlieger salto's kunt laten maken. Veel te moeilijk voor een jongen van vijf, vonden mijn ouders, en ze borgen de vlieger op het zolder op. Waar het ding vervolgens nooit meer van tevoorschijn kwam.
   Nu had ik de vlieger goed kunnen gebruiken, dacht ik. Het stuk strand waar ik zat, was bijna leeg (later op de dag zag ik bij een speelgoedwinkel stuntvliegers te koop, maar toen was mijn geld al opgegaan aan patat, bier en kroketten). En zelf in ons vakantiehuisje een vlieger maken van een paar stokken en pakpapier was er ook niet bij, want ik had geen lang stuk stevig touw bij me. Dus las ik maar verder in mijn boek van Harry Mulisch.

8 juli 2013, Steven Verhelst
Beste maatjes

Met mijn vriendin fietste ik van Vlaardingen langs de Waterweg naar Hoek van Holland, waar we bij een visrestaurantje op het terras gingen zitten. We aten een broodje Hollandse Nieuwe. Mijn eerste van dit jaar. Hopelijk volgen er komende week nog vele.

7 juli 2013, Steven Verhelst
kubusRotterdam

Ik houd meer van Rotterdam dan van Amsterdam, ik weet niet hoe het komt. Het is mij te chaotisch in Amsterdam, er zijn te veel toeristen. Of misschien komt het omdat ik in Vlaardingen geboren ben, onder de rook van Rotterdam.
   Als ik niet in Duitsland, maar in Nederland zou werken, zou ik het liefst in Rotterdam wonen. Aan de waterweg, aan de Westersingel, of op Blaak in een kubuswoning.









6 juli 2013, Steven Verhelst
Het vrolijke huisgezin

steen

Mijn favoriete schilderij van Jan Steen hangt - na de renovatie - eindelijk weer tentoongesteld in het Rijksmuseum. Het vrolijke huisgezin.
   Ik heb geen huisgezin, maar mocht dat er ooit van komen, dan moet het natuurlijk vrolijk zijn. Met muziek, wijn, lekker eten, en humor.

5 juli 2013, Steven Verhelst
Sodeju

trap

In de roman Figuranten van Arnon Grunberg probeert de hoofdpersoon met zijn vriend Broccoli en Elvira Lopez bij de film te geraken. In een van zijn eerste rolletjes wordt hij voor een studentenfilm gecast als "puistige poedel" en moet hij van een steile trap vallen, terwijl hij "Sodeju hee" zegt.
   De trap naar onze kamer aan de PC Hooftstraat was ook stijl. Mijn voeten konden slechts dwars op de treden staan. Ik droeg een enorme reistas, waarin een lading bakstenen leek te zitten. Vallen deed ik niet, maar elke keer dat ik bijna achterover wankelde en naar de trapleuning greep, zei ik bij mijzelf: "Sodeju hee."

4 juli 2013, Steven Verhelst
Weeshuis

weeshuis

Toen ik in de derde klas van de lagere school zat, had ik les van gezette juffrouw zonder nek. Haar hoofd was rond en haar lichaam ook. Ze reed elke dag met haar groene, lelijke eendje naar haar werk.
   Tijdens de geschiedenisles leerden we over Nederland in vroeger tijden. Over Amsterdam met haar grachtengordels, over handel, over stadhouders. Ergens in het boek stond een gedicht van Joost van den Vondel, dat boven de ingang van het Burgerweeshuis in Amsterdam hing. Ik had het uit mijn hoofd geleerd, en zelfs nu ken ik het nog steeds.
   Wij groeien vast in tal en last, ons tweede vaders klagen.
   Ay, ga niet voort door deze poort, of help een luttel dragen.

   Het heeft bijna dertig jaar geduurd, maar nu heb ik het gedicht eindelijk in het echt gezien. Waar het Burgerweeshuis in Amsterdam is, weet ik niet, maar toen ik door de Kalverstraat liep en toevallig een zijstraat binnen keek, zag ik het boven een ingang van een gebouw.

3 juli 2013, Steven Verhelst
Toilet

We betrokken een kamer in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. De dikke eigenaresse maakte nog snel even de badkamer schoon.
   'Als ik daarmee klaar ben, leg ik jullie wel uit hoe het toilet werkt,' zei ze.
   Misschien kreeg ze hier regelmatig asielzoekers uit landen waar geen stromend water is, dacht ik even. Maar het bleek om een toilet te gaan met een mechanisme dat alles tot vloeistof vermaalt, zodat de dunne pijpleidingen in het hoge huis niet verstopt raakten.
   'Hier zit het knopje,' zei de vrouw, en drukte op een klein knopje naast de bril. Eerst spoelde er wat water in, en daarna klonk er een zacht gesnor, terwijl het water werd weggezogen.
   Zo ging dat dus. Problemen ontstonden er alleen als er make-up doekjes of iets anders als toiletpapier in gegooid werd. Geruststellen deed me dat niet, en elke keer dat ik op het toilet zat, was ik bang dat ik het als eerste zou verstoppen.

2 juli 2013, Steven Verhelst

Archief 2013


Boarded up


December 2013

November 2013

Oktober 2013

September 2013

Augustus 2013

Juli 2013

Juni 2013

Mei 2013

April 2013

Maart 2013

Februari 2013

Januari 2013



Archief 2012

Archief 2011

Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007


www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden