banner
Festivals

Rock Werchter is waarschijnlijk het bekendste Belgische muziekfestival. Het vindt plaats op een of ander boerengrasland in het dorp Werchter, niet ver van mijn woonplaats Leuven. Op het station stonden grote wegwijzers naar de bussen richting Rock Werchter.
   Ik hou van muziekfestivals - maar op meerdaagse festivals ben ik nog nooit geweest.
   Nou ja, een keertje. Op Lowlands. Toen ik zelf op moest treden in de tent waar literatuur werd voorgelezen. Dat was om elf uur in de morgen. We waren 's ochtends vroeg al uit Rotterdam weggereden.
   Voor het optreden rookte ik een sjekkie. Dat vond ik wel stoer. Ik rookte wel nauwelijks en was niet goed in sjekkies draaien, maar dat kon me op dat moment niet schelen. Met bevende vingers bewoog ik de zelfgedraaide sigaret naar mijn mond. Een Groningse dichter naast mij deed hetzelfde.
   Ik las voor voor een publiek van vier- of vijfhonderd man. Waren dat mijn 'seven minutes of fame'?
   's Middags nam ik de bus en trein weer terug naar Vlaardingen, want 's avonds moest ik bij het Vlaardingse festival "Zomerterras" zijn.

28 juni 2017, Steven Verhelst

Lekkere wijn

Ik was in Dortmund voor werk. Na een paar biertjes en een maaltijd met collega's, kneep ik er stiekem tussenuit en begaf me naar een wijnbar. Daar dronk ik een Sloveense sauvignon blanc en een Montepulciano. De smaak deed me de ogen sluiten, en ik vergat een kort moment de lelijkheid van de Dortmundse binnenstad.

27 juni 2017, Steven Verhelst

Seks

De krant berichtte dat door sociale media er steeds minder aandacht is voor seks, en dat jongeren hun eerste seksuele ervaringen later beleven dan vijf jaar geleden.
   Toen ik op de lagere school zat, praatten we al af en toe over seks. Iemand had een strippoker spelletje op de Commodore 64. Een ander had op een dot matrix printer een lange lap van bepaalde letters en tekens uitgeprint. Als je daar van een afstand naar keek, zag je een naakt wijf. Op de middelbare school werd dat alleen maar meer. Alle jongens zaten met de hand in de broek hun huiswerk Nederlands te maken, want het verhaal ging dat onze lerares geen onderbroek onder haar rokje droeg.
   Niemand had het nog gedaan, maar we zouden er zo bovenop springen, als we de kans zouden krijgen, maakten we elkaar wijs. Misschien kon je ons het best vergelijken met  de kippen op een of andere cartoon die een klasgenoot in zijn agenda geplakt had. In plaats van een kop en nek hadden de kippen een grote penis. Ze stonden in een rij en verdwenen een voor een tussen de benen van een geile boerin die wijdbeens en met de rok omhoog op een hekje zat. Met gekromde nek dropen ze even later af.
   Tijdens een schoolexcursie naar Den Haag, een paar jaar later, doken we met een paar klasgenoten een sexshop binnen. We staarden naar de seksapparaten, die in grootte en variatie onze fantasie teboven ging. Aan de zijkant waren een aantal cabines, waar na het inwerpen van een gulden of rijksdaalder seksvideos werden vertoond. Er ging ook een toiletrol op en in de hoek van de cabine stond een pedaalemmertje. Anders zou het een knoeiboel worden. Met verhitte hoofden kwamen we uiteindelijk bij Panorama Mesdag aan. En inmiddels begonnen de eerste jongens uit mijn klas te beweren dat ze het gedaan hadden.
   Zou het er nu heel anders aan toe gaan? Is dit het verlengde van de toenemende preutsheid die zich uit in het douchen met onderbroek na het sporten? Of uit de hitsigheid zich tegenwoordig anders, in de vorm van het sturen van naaktfoto's en filmpjes?
   Ik ben blij dat ik opgegroeid ben in een tijd zonder mobiele telefoons - een tijd van stiekeme blotetietenblaadjes bekijken in de schoolkantine en fantaseren over de lerares zonder onderbroek.

21 juni 2017, Steven Verhelst

Bier

Er komen steeds meer bierbrouwerijen in Nederland - vele zijn eenmansbedrijven. Een goede ontwikkeling uiteraard, want het Nederlandse bier is eenheidsworst. Heineken, Amstel, Dommelsch, Grolsch, Brand, Bavaria - de markt wordt overheerst door pils. Maar er zijn zoveel andere lekkere bieren. Hobbybrouwers begrijpen dat en maken nu de stap naar de professionele markt.
   Een kennis van mij in Californië brouwt ook zijn eigen bier, en in samenwerking met een kleine brouwerij heeft hij een aarbei Lambiek ontworpen, welke nu op de kaart staat bij Sacrelege Brewing in Half Moon Bay.
   België heeft ook ongelooflijk veel brouwerijen. Ik drink vaak een nieuw biertje, maar ik denk dat ik nog geen 10% van alle bieren uit België geproefd heb. Ik kan hier nog jaren blijven wonen.

18 juni 2017, Steven Verhelst

Fietskar

Ik heb een aanhangertje gekocht voor achter mijn fiets, waar mijn drie maanden oude dochter in kan zitten. Nu fietsen we samen door de buurt; naar de supermarkt, naar de bakker, naar het park. Met een paar handelingen zet je er een derde wiel onder en kun je er mee hardlopen. Dat deed ik vandaag - het was de tweede keer sinds de geboorte van mijn dochter dat ik aan sport deed. Na twee rondjes in het park was ik buiten adem, maar gelukkig had ik de kar bij me om de schuld te geven.

15 juni 2017, Steven Verhelst

Vaderdag

vaderdag

In België is het een week eerder vaderdag dan in Nederland. Op mijn eerste vaderdag kreeg ik een sleutelhanger met handafdruk van mijn dochter.

11 juni 2017, Steven Verhelst

Innovatief bier

leuven innovation beer festival

Dit jaar werd voor de derde keer het Innovation Beer Festival in Leuven georganiseerd. Uiteraard was ik van de partij.
   Ik dronk zuur bier van spontane gisting met rabarbersmaak, bier dat niet gehopt was, maar op smaak gebracht met groene jasmijnthee, bier waar chinese peper in zat, en nog veel meer interessante combinaties. Misschien moest ik in de toekomst ook zelf maar eens gaan brouwen.

5 juni 2017, Steven Verhelst

Vrouwen in de wetenschap

Ik was uitgenodigd als lid van een discussiepanel bij een bijeenkomst van jonge chemische groepsleiders in Utrecht. De volgende generatie professoren scheikunde, zeg maar.
   Een van de stellingen ging over het aantal vrouwelijke professoren. Waarschijnlijk hadden ze mij uitgenodigd naar aanleiding van het opiniestuk dat ik in januari voor De Volkskrant schreef. Waarin ik met behulp van een aantal cijfers aangaf dat de lekkende pijplijn van vrouwen in de wetenschap en het glazen plafond aan de universiteit niet bestaat. Het misverstand van de lekkende pijplijn komt voornamelijk omdat de cijfers verkeerd geïnterpreteerd worden. Het percentage vrouwelijke professoren wordt namelijk altijd vergeleken met het percentage promovendi van nu. Maar daarbij wordt vergeten dat er gemiddeld ongeveer 19 jaar zit tussen promotie en professorschap.
   Een paar weken later kwam het Rathenau instituut met een studie die precies dezelfde gedachte van de 'diagonale pijplijn' met vertraging van 19 jaar. Zonder naar mijn artikel te verwijzen, maar goed.
   In discussies over vrouwen in de wetenschap gaat het vaak om het onderbuikgevoel. Er wordt minder naar cijfers gekeken, maar meer naar eigen ervaringen en verhalen van anderen. Maar dat zijn individuele zaken. Als er naar de gemiddelden gekeken wordt, zul je zien dat vrouwen bij het benoemen tot hoogleraar zelfs lichtelijk bevoordeeld worden. Maar dat is een verhaal dat niemand wil horen.
   Ook in Utrecht ging de discussie die kant op. "Ja, maar ik heb dat anders ervaren." of "Ik ken een collega die..." Verder ging het over de faciliteiten voor vrouwelijke professoren. Dat er weinig rekening gehouden wordt met het krijgen van kinderen. Maar dat is een andere kwestie. Daarin gaat het niet om het aanstellen van professoren, maar om condities die bestaan voor professoren als zij eenmaal zijn aangesteld.
   Gelukkig was er na afloop van de discussie bier en wijn. Zodat het toch nog een geslaagde middag werd.

2 juni 2017, Steven Verhelst

Archief 2017





www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden