banner
Het papieren tijdperk

stembiljet

Tot deze week had ik nog nooit gestemd met behulp van een papieren stembiljet. Toen ik voor het eerst ging stemmen, lang geleden, waren er al elektronische stemmachines, waarop je enkel op de knop van je kandidaat hoefde te drukken. Bij de vorige verkiezingen woonde ik in Californië. Er werd voor het eerst een test gedaan met het stemmen via internet – makkelijk en snel.
   Nu kreeg ik vanuit Den Haag een ouderwets stembiljet opgestuurd, waarvan een vakje rood gemaakt moest worden. Terug naar het papieren tijdperk. Ik vulde het biljet op mijn werk uit – ik had geen rode pen thuis, en het was mij niet duidelijk of een druppel rode wijn in het vakje mijn biljet ongeldig zou maken.

29 mei 2010, Steven Verhelst
Laten we spelen dat we sterven

slipknot

Bijna alles went. Of misschien wordt de geest afgestompt, geconditioneerd. Toen ik voor het eerst de metalband Slipknot hoorde – op een cd-speler in een laboratoriumzaal in Leiden – dacht ik dat er storing op de radio was. Het leek een muur van onsamenhangend geluid. Nu luister ik Slipknot tijdens het ontbijt.
   Gisteren las ik in de krant dat Paul Gray, de bassist van Slipknot, dood in een hotelkamer is gevonden. Oorzaak nog onbekend. Gray was ‘the pig’, het masker dat het meest op een varken leek. Want alle leden van Slipknot dragen maskers tijdens hun optredens. Het is een stel angstaanjagende clowns.
   Ooit ben ik van plan een roman te schrijven waarin de hoofdpersoon een fobie voor clowns heeft. En waarschijnlijk komt Slipknot in die roman ook voor. Al is het slechts een citaat van het cd-hoesje van hun debuutalbum. Come play dying. Laten we spelen dat we sterven.

26 mei 2010, Steven Verhelst
Chemtrails

chemtrail

In Salzburg zag ik bovenstaande website op een kantoorgebouw gekalkt. Chemtrails – vorig jaar schreef ik er al een blog over. Ook in Oostenrijk en Duitsland bestaan er dus helaas paranoïde mensen die denken dat de wetenschap en de politiek er vooral op uit zijn om mensen schade toe te brengen.

25 mei 2010, Steven Verhelst
Al Jazeera

al jazeera

Ik kijk zelden TV. Het journaal op de ARD is de enige dagelijkse show waarnaar ik kijk. Andere programma's zap ik meestal binnen vijftien seconden weer weg. Mijn televisie-piek ligt elk jaar in de eerste drie weken van juli, tijdens de Tour de France.
   Dit weekend was ik in Salzburg. Het hotel had niet alleen Oostenrijkse, Duitse, Italiaanse en Engelse zenders, maar ook Al Jazeera. De zender die steeds weer video-berichten van islamitische terroristen uitzendt. Op het moment dat ik de TV aanzette, had Al Jazeera een item over gezondheid. Ik keek er kort naar - vijftien seconden. Daarna zapte ik weg.

24 mei 2010, Steven Verhelst
Euro

Op de financiële markt is je euro een daalder waard. Op dit moment tenminste. De euro is in gevaar - dat zegt bondskanselier Merkel.
   Gaan we binnenkort terug naar de gulden, de D-mark, de franc, de lire, de peseta? Ik hoop het niet, al is het alleen maar uit praktische overwegingen. Want vroeger moest je aan het eind van je vakantie altijd je muntgeld kwijt zien te raken, en kocht je Marsen, Snickers en andere chocoladerepen, die - eenmaal thuisgekomen - gesmolten uit je broekzak tevoorschijn kwamen.

20 mei 2010, Steven Verhelst
Koken en chemie

keuken

In mijn proefschrift, dat ik ruim zes jaar geleden verdedigde, nam ik de volgende stelling op: een smaaktest om te discrimineren tussen enantiomere moleculen verdient geen navolging. De stelling verwees naar een artikel uit Carbohydrate Research uit 1996, waarin de auteurs een molecule een bittere smaak toewezen en de spiegelbeeldvorm niet.
   Voor mij is de keuken het lekkerste chemische laboratorium. Ik doe er graag experimenten. Want na afloop kun je veilig proeven.

17 mei 2010, Steven Verhelst
I love chemicals

Een meisje in het lab waar ik vroeger werkte, droeg af en toe een t-shirt  met het opschrift I love chemicals. Ik houd ook van chemicaliën. Maar van sommige elementen weet ik niets. Terbium bijvoorbeeld. Gelukkig is er de website Periodic table of videos, met een video over elk element. Ook Terbium.



14 mei 2010, Steven Verhelst
bierGratis bier


De Münchener brouwerij Paulaner had zondag 10.000 liter bier ter beschikking gesteld voor de fans die naar de huldiging van Bayern München waren gekomen. Gratis bier – of ook: gratis reclame.
   Er stonden 130.000 mensen langs de route tussen de Allianz Arena en het stadscentrum. Maar tussen de fans stonden ook veel kinderen, vaders en moeders (het was moederdag), oma’s en opa’s. En hoewel Duitse oma’s en opa’s natuurlijk ook flink bier drinken, kwamen ze gelukkig niet allemaal naar de Viktualienmarkt, waar het gratis bier werd getapt. Toen ik arriveerde, kreeg ik binnen een minuut een halve liter in mijn handen gedrukt. Van mij mag Bayern München ook de Champions League winnen.

11 mei 2010, Steven Verhelst
Meisterschaft

Van Gaal

Op Marienplatz in München werden gisteren de spelers van Bayern München gehuldigd na het winnen van de Bundesliga. Ik stond anderhalf uur te wachten tussen in het rood geklede fans.
   Toen de spelers eenmaal op het balkon van het Rathaus stonden, greep Van Gaal, gekleed in lederhose, de microfoon. ‘Wer hat die beste Verteidigung? FC Bayern! FC Bayern! FC Bayern! Wer hat die beste Angriff? FC Bayern! Und deswegen sind wir Meister!’
   Net als zoveel jaar geleden bij Ajax eindigde hij zijn toespraak met: wij zijn de beste. Niet alleen van München, ook van Gelsenkirchen, ook van Bremen, ook van Hamburg. En misschien ook van Europa.
   En de fans vonden het uiteraard prachtig.

10 mei 2010, Steven Verhelst
Massageolie en frietkramen

giro d'italia

Vandaag is roze zaterdag - niet de dag waarop traditioneel de Gay Pride plaatsvindt, maar de start van de Giro d'Italia in Amsterdam.  Als ik in Nederland zou wonen, was ik zeker gaan kijken.
   Voor de start van de Tour de France later dit jaar kom ik speciaal naar Rotterdam. Ik heb al een strategische plaats langs het parcours van de proloog uitgezocht. Misschien zoek ik zelfs mijn 'handtekeningenboekjes' weer op, waarmee ik als kind tijdens de criteriums na de Tour op jacht ging naar een krabbel van bekende wielrenners. Steven Rooks, Gert-Jan Theunisse, Jelle Nijdam, Jean-Paul van Poppel, Sean Kelly, Tony Rominger. Als ik mijn ogen sluit, ruik ik al de geur van massageolie en frietkramen.

8 mei 2010, Steven Verhelst
Paniek

Als er gevaar dreigt, moet je niet in paniek raken en zeker niet gaan peeuwen. Die woorden herinner ik me van de Grote Meneer Kaktusshow. Op 4 mei dreigde er geen gevaar, maar toch was er paniek. Een beschonken man slaakte een kreet, iemand liet een koffertje vallen. En iedereen probeerde zich uit de voeten te maken.
   Tien jaar geleden had men waarschijnlijk tegen de man gezegd: 'Hee, doe even normaal!'
   Maar de wereld is veranderd in een wereld waarin angst de voornaamste emotie is. Angst voor terrorisme, angst voor pijn, angst voor de dood. Sluit ramen en deuren, zet de TV af en kruip onder de dekens. Alleen daar ben je nog veilig.

6 mei 2010, Steven Verhelst
Streepjescodetandeloze tijd

In 1999 won Kees Torn met het lied Streepjescode de Annie M. G. Schmidt-prijs. Hij zingt daarin dat hij zijn vader pas na zijn dood heeft leren kennen door de aantekeningen en onderstrepingen die hij in zijn boeken heeft achtergelaten. Op het moment lees ik het boek De slag om de Blauwbrug, dat ooit van mijn zus is geweest, toen ze nog student Nederlandse taal- en letterkunde was. Ook zij liet aantekeningen in het boek achter.
   Studenten Nederlands zijn meestal naarstig op zoek naar symbolen, motieven, verwijzingen. Overinterpretatie, hoewel dat bij dit boek van A. F. Th. van der Heijden nauwlijks mogelijk is. De slag om de Blauwbrug is een wirwar van verwijzingen naar verhaallijnen in toekomstige boeken uit De Tandeloze Tijd cyclus. En het zit vol met symbolen, vooral van de schaar, waarmee de hoofdpersoon, de heroïneverslaafde Albert Egberts, geparkeerde auto’s openbreekt.
   Wat zou ik onderstreept hebben? Waarschijnlijk niets. Ik maak zelden aantekeningenin boeken. Ik maak aantekeningen op briefjes, die vervolgens gegroepeerd worden in stofmappen – geen streepjescode, maar een destillaat van ideeën voor toekomstige verhalen.

3 mei 2010, Steven Verhelst
Antikapitalistische Walpurgisnacht

rellen

1 mei, de dag van de arbeid, is een officiële vrije dag in Duitsland. Er worden Tanz in der Mai feesten gehouden, er worden Maibäume opgericht, en er vinden rellen plaats in Hamburg en Berlijn door extreem-linkse activisten.
   De nacht van 30 april op 1 mei wordt ook wel de antikapitalistische Walpurgisnacht genoemd. Er worden vuilnisbakken en auto’s in brand gestoken. Want door sommige mensen moet elke gelegenheid worden aangegrepen om met de politie te vechten en de stad op stelten te zetten.

1 mei 2010, Steven Verhelst

Archief 2010


Boarded up


December 2010

November 2010

Oktober 2010

September 2010

Augustus 2010

Juli 2010

Juni 2010

Mei 2010

April 2010

Maart 2010

Februari 2010

Januari 2010



Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007

www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden