banner
Corpus Christi

De tweede donderdag na pinksteren is er alweer een katholieke feestdag. Corpus Christi ofwel sacramentsdag. Zelfs de bakker in mijn dorp was gesloten. Maar ik wist nog een bakker te zitten die door Turken wordt gerund. En die trekken zich, net als ik, van een katholieke feestdag gelukkig niets aan.

30 mei 2013, Steven Verhelst
King

Er worden steeds meer digitale boeken verkocht. In de Verenigde Staten bedraagt de verkoop al bijna 50%. Boekhandels worden minder en minder bezocht.
   Stephen King laat zijn nieuwe boek alleen in papiervorm uitkomen, zonder digitale versie. Zijn fans moeten hun huis weer uit, de winkel in, waar je nog rond kunt snuffelen, papier tussen je vingers kunt voelen, de geur van boeken op kunt snuiven, en misschien toevallig een boek vindt, dat je anders nooit gekocht zou hebben.

26 mei 2013, Steven Verhelst
Robben

arena

Er waren 60.000 kaarten verkocht om in de Allianz Arena op grote schermen naar de Champions League finale te kijken, en nog eens 30.000 kaarten voor een public viewing op de Theresienwiese. Verder werd er gekeken in biertuinen, in sportcafés en thuis. Voor elke man die in München een vreugdetraan liet, viel er een traan van verdriet in Dortmund. Bij mij bleef het droog. Mijn vuist ging slechts de lucht in toen in de 89ste minuut het laatste doelpunt viel.

25 mei 2013, Steven Verhelst
Nootmuskaat

nootmuskaat

Meer als acht jaar geleden heb ik een potje nootmuskaat gekocht, en ik heb het nog steeds. Ik gebruik niet veel nootmuskaat. Maar misschien zou ik dat wel moeten doen.
   Nootmuskaat bevat bepaalde verbindingen zoals myristicin, die in het lichaam omgezet worden in verschillende hallucinerende stoffen, die gelijkenis vertonen met amfetamine en extacy. Je moet dan wel tussen 5 en 30 gram nootmuskaat in een keer innemen. De bijwerkingen zijn misselijkheid, hoofdpijn, en een langdurige afkeer van de smaak en geur van nootmuskaat.

21 mei 2013, Steven Verhelst
Alcoholistische Donald Duck

eend

We zaten langs de Isar een biertje te drinken. Twee eenden kwamen nieuwsgierig kijken, aangelokt door een krat Augustiner Bier, waarschijnlijk.

19 mei 2013, Steven Verhelst
Planet of the apes

planet of the apes

Ik was met mijn vriendin en mijn zus, die op bezoek was, naar de Münchner dierentuin. Zelf vind ik de apen het leukst om naar te kijken. De meest drukke en vervelende apen, zaten echter niet achter glas, maar liepen vrij rond.

18 mei 2013, Steven Verhelst
Biohacking

Vroeger was klooien met computers hip in Silicon Valley. Dat is het nog steeds, maar er is iets nieuws in opkomst. Biohacking. Doe-het-zelf biochemie en genetica. Want het maken en lezen van DNA wordt steeds goedkoper. Met huis-tuin-en-keuken-spullen en een beetje elektronische kennis kun je tegenwoordig al een PCR-machine maken voor minder dan $500. Daarmee kun je genen die jou interesseren vermeerderen en vervolgens - na incorporatie in een ander stuk DNA - door bacteriën of eukaryotische cellen tot expressie brengen.
   In Silicon Valley zijn er al verschillende labs geopend, zoals BioCurious, waar geïnteresseerden experimenten kunnen doen.
  Is er een ethische barrière, die de next door neighbour ervan zou moeten weerhouden om zelf aan de slag te gaan met DNA? Misschien wel. Aan de andere kant: hobbyisten die in de jaren 70 met computers aan aan het klooien waren, hebben ook niet per-ongeluk een kunstmatig-intelligente machine uitgevonden, die de wereld heeft overgenomen.
   Pas als de computerhackers met de biohackers in zee gaan, doemen de cybernetische organismen aan de horizon op. Maar moeten we daar zo bang voor zijn? Iedereen met een bril, een gehoorapparaat, een pacemaker, een metalen heup, een Google Glass, is in principe al een cyborg.

16 mei 2013, Steven Verhelst
$666

De allereerste Apple computer, de Apple I, die in 1976 gepresenteerd werd op de Homebrew Computer Club in Palo Alto, kostte 666 dollar. Betekende de computer het begin van het einde? Het is voorspeld dat computers in 2045 genoeg schakelingen zullen hebben dat ze alle menselijke hersenen op aarde kunnen nabootsen. Dan zijn we overgegeven aan de machines. Of heb ik te vaak naar The Terminator gekeken?

14 mei 2013, Steven Verhelst
6,66

6,66

Op weg naar huis deed ik een paar kleine inkopen bij de supermarkt. Het totaal kwam op 6 euro 66. Een mooier bedrag kan niet, natuurlijk.

13 mei 2013, Steven Verhelst
Silicon Valley

silicon valley

De afgelopen drie weken hield Alexander Klöpping in De Wereld Draait Door colleges over het verleden, heden en de toekomst van Silicon Valley.
   De digitale revolutie begon ooit in Palo Alto, het centrum van Silicon Valley. De stad naast Stanford, waar ik vier jaar gewoond heb. In een garage begonnen Hewlett en Packard met hun bedrijf. Af en toe komen er Japanners om een foto te maken van de garage. Ze zijn in een minuut weer in hun auto gestapt. Ook ik heb daar gestaan om met mijn digitale camera een foto te maken.
   In de jaren 70 kwam de digitale revolutie in een stroomversnelling, die nooit meer is opgehouden. Cyberhippies waren verantwoordelijk voor bedrijven als Apple en Microsoft. Nu zitten Facebook, Google, YouTube, Intel, What's App en vele anderen op het stuk land tussen San Francisco en San Jose. Vernieuwing hangt er in de lucht. Letterlijk, waarschijnlijk. Want drones (vliegende computers) zijn een van de vele gadgets waarvan de ontwikkeling momenteel geperfectioneerd wordt.
   Vorig jaar kocht ik een op afstand bestuurbare helikopter. Hoe lang duurt het nog voordat ik een drone heb?

12 mei 2013, Steven Verhelst
Rare wereld

De wereld is een afschuwelijke plek om te wonen, en toch ben ik een levensgenieter. Is dat tegenstrijdig? Wat moet je anders? Jezelf opgeven voor de Mars One missie, waar je niets anders kunt dan in een geimproviseerde caravan te leven? Ik hou van mijn comfort. Al denk ik dat ik ook best in een caravan in de woestijn zou kunnen leven. Als ik maar een koelkast, toilet, douche, laptop en internet zou hebben. En in de buurt van Vegas zou staan, zodat ik af en toe van het decadente leven zou kunnen genieten.

11 mei 2013, Steven Verhelst
Vaderdag

In Duitsland is het op hemelvaart ook gelijk vaderdag. En als je geen vader bent, noem je het eenvoudigweg mannendag. Met een bolderkar vol bier de hort op - zo wordt dat gevierd. Ik hield het op barbecuen bij een meertje. En 's avonds een biertje drinken.

9 mei 2013, Steven Verhelst
Döner-moorden

Toen ik vandaag door München liep, kwam ik opeens bij een pleintje waar zes, zeven politiebusjes stonden, met agenten ernaast. Het was niet ver van het gerechtshof, realiseerde ik me later. Daar begon vandaag het proces omtrent de zogenaamde Döner-moorden. Een stel neo-nazi's die een reeks moorden op immigranten uit Turkije (en een uit Griekenland) gepleegd heeft. De meeste slachtoffers hadden een eettent, vandaar de naam waarmee deze serie moorden wordt aangeduid. Er is zo veel belangstelling van de media dat de plekken in de rechtzaal verloot moeten worden aan journalisten. Ik was niet geïnteresseerd in een plek in de rechtzaal, meer in een plek in de trein. Ik liep snel door naar het station.

6 mei 2013, Steven Verhelst
Slayer

Slayer!

Slayer is een van mijn favoriete bands. Zowel op cd als live.
   Gisteren is Slayer gitarist Jeff Hanneman overleden. Door een of andere infectie na een spinnenbeet. Het zal je maar gebeuren.
   Ik heb Slayer vier keer live gezien. Drie keer in Californië en een keer in München. De eerste keer was op 29 juli 2004, op Ozzfest in Mountain View. Op het hoofdpodium speelden onder andere Black Sabbath, Judas Priest, Dimmu Borgir en Slayer. Prima line-up. Ik ging uiteraard de moshpit in, ook verklaarde Martin me voor gek. Want er waren  Amerikaanse jongeren die bijna twee keer zo zwaar waren als ik. Maar dat kon me niet schelen. Bij Slayer ga ik los. Zo is dat, en zo bleef dat alle keren dat ik Slayer zag.
   Toen ik 's avonds van het Shoreline Amphitheatre in Mountain View terug naar Palo Alto fietste, zag ik dat er bloed op mijn shirt zag. Maar mijn bloed was het niet.
   Als mensen mij voor pussy uitmaken, vertel ik het bovenstaande en vraag of zij bij Slayer in de pit gestaan hebben. En vrijwel altijd luidt het antwoord: nee.

3 mei 2013, Steven Verhelst
Oranje

soep

Gisteren maakte ik een wortel-gember soepje. Om de kroning te vieren, zeg maar. Bij gebrek aan koning Willem bier, dronk ik er maar een glas König Ludwig bij.

1 mei 2013, Steven Verhelst

Archief 2013


Boarded up


December 2013

November 2013

Oktober 2013

September 2013

Augustus 2013

Juli 2013

Juni 2013

Mei 2013

April 2013

Maart 2013

Februari 2013

Januari 2013



Archief 2012

Archief 2011

Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007


www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden