banner
Vrij

Mijn subsidieaanvraag is ingediend. Ik ben vrij - nou ja, als wetenschapper ben je nooit vrij, en eigenlijk ook altijd vrij. Wetenschapper zijn is voor mij geen beroep, het is wie ik ben.
   Sommige mensen houden werk en privé strikt gescheiden. Bij mij loopt het zo'n beetje door elkaar heen.
   Een professor op Stanford gaf me ooit zijn filosofie: neem een beetje werk mee naar huis en een beetje huis mee naar werk.
   Dat doe ik soms letterlijk - als ik mijn kinderen af en toe meeneem naar mijn laboratorium.
   Vanavond dronk ik een Chouffe en keek een aflevering Better call Saul, terwijl mijn kinderen al in bed lagen. En dat noemde ik vrij zijn.

31 mei 2023, Steven Verhelst 
Ik maak nooit iets mee

Het lijkt de afgelopen week wel of ik nooit iets meemaak. Ik sta op, ontbijt, breng kinderen naar school en schrijf aan subsidieaanvragen voor wetenschappelijk onderzoek.
   Vroeger gebeurde er nog wel eens wat. Ik observeerde rare mensen op straat, luisterde merkwaardige gesprekken af in de trein, of keek naar gekke kunstwerken in musea.
   Misschien moet ik dat weer eens doen: met de trein naar een museum gaan en na afloop een terrasje op - kinderen gewoon meenemen, met een ijsje in het vooruitzicht om ze rustig te houden.

25 mei 2023, Steven Verhelst 
Nijmegen - 2

toga

Op de heenweg naar Nijmegen, en uiteraard ook op de terugweg had ik een flinke koffer bij me, want ik moet mijn toga van de KU Leuven meeslepen naar de Radboud Universiteit, omdat de pedel weigerde om mij een leentoga te verlenen.
   Bij elke promotie in België en bij elke plechtige gelegenheid aan de KU Leuven ben ik gerechtigd om een toga te dragen, maar op het Radboud krijgen associate professors geen toga, ook als zij dat recht bij hun eigen universiteit wel hebben.
   Het Nederlandse universitaire systeem is verstard.
   De begeleider van de promovendus die zijn PhD haalde - een uiterst capabele en inspirerende wetenschapper - mocht ook niet officieel als promotor optreden. En dat is natuurlijk absoluut belachelijk.
   De meeste mensen veranderen niet - hun meningen zijn vastgeroest. Pas als mensen in een bepaalde functie vervangen worden, komt er verandering. Dat duurt een generatie.
   Gelukkig antwoordde de kandidaat uitstekend op de vragen, was er een fijn diner en mooi feest met veel wijn en bier. Gezellige mensen zijn er gelukkig door de generaties heen.

17 mei 2023, Steven Verhelst 
Nijmegen

Ik nam de trein van Leuven naar Mechelen naar Breda naar Nijmegen - om daar in een promotiecommissie aan het Radboud Universitair Medisch Centrum plaats te nemen.
   Op Breda had ik een half uur overstaptijd - net genoeg om een saucijzenbroodje te eten, een pak roze koeken te kopen, en een fles gelagerde korenwijn.
   Dat moet je doen als je in Nederland bent, want in België hebben ze geen roze koeken (misschien alleen bij de Hema), en al helemaal geen gelagerde korenwijn.

16 mei 2023, Steven Verhelst 
Doyle Bruson

We don't stop playing because we get old, we get old, because we stop playing...

Mensen die geen poker spelen, kennen zijn naam niet. Maar iedereen die wel eens Texas Hold'em of een andere vorm van poker speelt, kent zijn naam.
   Hij werd de Godfather van Poker genoemd. Doyle Bruson - bijnaam Texas Dolly. In 1976 en 1977 won hij het main event van de World Series of Poker, en met tien keer winst in totaal, staat hij op de gedeeld tweede plaats van het meeste aantal gewonnen events op de World Series.
   Ook zijn zoon won ooit het main event van de WSOP. De eerste keer dat een vader en zoon dit 
   Vorig jaar deed hij nog mee aan de World Series - met cowboyhoed. Altijd met cowboyhoed.
   Gisteren overleed hij, op 89-jarige leeftijd.
   Zelf speel ik online nog om kleine bedragen, maar al wel tien keer meer dan de grijpstuivers waar ik een paar jaar geleden mee begon. Als ik die lijn doortrek, speel ik als ik 80 ben misschien ook op de WSOP...

15 mei 2023, Steven Verhelst 
AI

Madonna and Bukowski

Er is veel te doen rond arteficiële intelligentie tegenwoordig. Na het online gaan van ChatGPT lijkt alles in de toekomst mogelijk, zowel in positieve als in negatieve zin.
   Onlangs verscheen er een vrij realistische foto die met AI was gegenereerd. Photoshoppen was al mogelijk, maar dit is van een heel ander niveau. Ook online kun je AI-gegenereerde beelden laten maken. Ik probeerde het uit met de opdracht: Madonna en Charles Bukowski, en kreeg bovenstaand resultaat. Niet slecht.
   Maar wat als een AI fotogenerator met een AI tekstgenerator en een website-bouwer wordt samengevoegd? Hoe kun je nieuws en informatie die je op internet vindt dan nog vertrouwen? En bestaat het beroep van schrijver of kunsternaar nog?

11 mei 2023, Steven Verhelst 
De man met de hamer

Het was pas de derde keer dat ik een halve marathon liep, en ik had me tot doel gesteld om sneller te zijn dan mijn beste tijd.
   Ik was een uur van tevoren bij de start in Visé, langs de Maas tussen Luik en Maastricht. Want ik had er zin in. Ik was al maanden aan het trainen en had de afgelopen weken mijn loopvolume flink opgevoerd.
   Maar hoe goed de trainingen ook gingen, net al de vorige keer stond ergens op het parcours een spreekwoordelijke man met hamer.
   Mijn streeftijd bleef met twee minuten uit zicht.
   Soms moet je een paar keer falen om later je doel te kunnen bereiken - daar hou ik me nu maar aan vast.

7 mei 2023, Steven Verhelst 
Walpurgisnacht & voetbal 

De nacht van 30 april op 1 mei is niet alleen de Walpurgisnacht, waarbij traditioneel heksen bijeen komen, maar ook de nacht voor de Tag der Arbeit. Hoewel in Nederland op de eerste mei gewoon gewerkt wordt, is het in België en Duitsland een vrije dag. De nacht ervoor wordt meestal aangegrepen om te demonstreren en te rellen - een soort antikapitalistiche Walpurgisnacht.
   Dit jaar bleek het in Duitsland mee te vallen. In Berlijn werden er ruim 3000 politieagenten ingezet. Demonstranten gooiden met vuurbommen en vochten met de politie. Dit werd als 'kleine incidenten' afgedaan. En misschien is dat het ook als je het vergelijkt met een gemiddelde voetbalwedstrijd in Nederland.
   Waar mensen zich in groepen bewegen - helemaal met een gemeenschappelijk voetbalshirt aan, worden ze tot beesten. Ik kijk al anderhalf decennium niet meer naar voetbal. En dat zouden meer mensen moeten doen.

2 mei 2023, Steven Verhelst 
Slakkengang

Monaco

Voor een halve marathon, die ik in de eerste week van mei zal lopen, ben ik mijn trainingskilometers aan het verlengen. Afgelopen weekend liep ik een rondje van tussen 16 en 17 kilometer lang. Het bestond grotendeels uit twee lussen langs het riviertje de Dijle.
   Op een stuk fietspad aan de rand van het spoor tussen WIjgmaal en Leuven zag ik in de berm een enorme slak. Wat dit nu een wijngaardslak? dacht ik nog. Ik had geen tijd om het dier nader te inspecteren. De laatste keer dat ik slakken had gegeten, was zeker tien jaar geleden geweest - ik vermoed dat het in een restaurant in Monaco was. Ik was eerst ergens in de buurt van het casino gaan eten om vervolgens een avondje poker te spelen. Om in stijl in Monaco aan te komen, had ik de helikopter genomen vanaf het vliegveld van Nice. Dat was sneller dan over de weg of het spoor en slechts dubbel zo duur als een taxi.
   Tijdens mijn training probeerde ik niet te snel te lopen - anders zou ik die 21,1 kilometer volgende week zondag nooit volhouden.
   Toen ik ruim een half uur later weer over het stuk fietspad liep, zag ik dat de slak zich nog geen meter verplaatst had. Misschien was hij in slaap gevallen? (Slapen slakken eigenlijk?). Of zou het een andere slak zijn geweest?  Ik was geen bioloog, maar ik kon mij voorstellen dat elk slakkenhuis op de wereld uniek is, zoals ieders vingerafdruk.
   Ik liep zelfs in mijn langzame tempo te snel om de slak aan een nadere inspectie te onderwerpen. De rest van de weg dacht ik af en toe na over poker, maar daarover zal ik een andere keer berichten.

1 mei 2023, Steven Verhelst 

Archief 2023




www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden