banner
Mark Twain (Samuel L. Clemens)

Iemand die niet leest, heeft niets voor op iemand die niet kan lezen.

30 november 2011, Steven Verhelst

De griep - 2

Sinds ik uit Nederland weg ben, ben ik zelden ziek geweest. In elk geval niet lichamelijk. Over mijn geestelijke gesteldheid valt natuurlijk te discussiëren.
   De griep vermijden betekent vooral mensen vermijden. Het openbaar vervoer is goed voor het milieu, maar slecht voor de gezondheid. Ook kun je  beter thuis drinken dan in een volle kroeg tussen zwetende en hoestende mensen. Vermijd ook restaurants wier koks druppelende neuzen boven de pannen hangen.
   De donkere dagen voor Kerstmis breng je bij voorkeur alleen door. Met een glas wijn en een goed boek.

27 november 2011, Steven Verhelst

De griep

oscillococcinum

In deze slappe economische tijden moeten nodeloze uitgaven voorkomen worden. Een kleine, maar makkelijke besparing is alle onwerkzame geneesmiddelen van de boodschappenlijst schrappen. Oscillococcinum bijvoorbeeld, een homeopathisch middel, waarvoor in de wintermaanden reclame verschijnt met ongefundeerde claims dat het zou helpen tegen griep. De Vereniging tegen de Kwakzalverij en De Keuringsdienst van Waarde waarschuwden er onlangs ook al tegen.
   Volgens de bijsluiter bevat het suiker, melksuiker en Anas barbariae, hepatis et cordis 200 K. Dat laatste is Latijns voor eendenlever en -hart. en dat in een verdunning van 200 K. Op scheikundig niveau betekent het dat er geen enkel molecule van een eend meer in het middel zit. En toch werkt het, volgens homeopatische artsen. Maar er zijn geen studies die aantonen dat oscillococcinum ook daadwerkelijk helpt.
   Ik houd het geld liever in mijn portemonnee. Of geef het uit aan een flesje wijn, dat ik in niet-homeopatische hoeveelheden tot mij neem. Dat is net zo effectief tegen griep als oscillococcinum. Of misschien nog wel effectiever.

26 november 2011, Steven Verhelst

AdventAdvent

Vandaag begint in Freising en de rest van Duitsland de advent. De commerciële advent tenminste (officieel is het zondag pas eerste adventsdag). Het betekent vooral veel Glühwein drinken en allerlei nutteloze snuisterijen aanschaffen. Dus mij zul je er niet zien.



25 november 2011, Steven Verhelst
Heelal

Naar aanleiding van het nieuwe televisieprogramma Brave new world with Stephen Hawking berichtten de kranten over de mening van Hawking dat de mens het heelal zal moeten bevolken om aardse rampen te kunnen ontvluchten.
   De grootste en meest onvermijdelijke 'ramp' die de aarde onleefbaar zal maken, is de transformatie van de zon in een rode reus, wanneer waterstof op raakt en heliumkernfusie begint, waardoor de zon heter en groter wordt. Dat duurt nog een paar miljard jaar. Tegen die tijd heeft de mens de aarde zelf al onleefbaar gemaakt.
   Misschien moeten er bevroren embryo's de ruimte in worden geschoten, die automatisch ontdooid worden als er een nieuwe planeet bereikt wordt. Gevoed door artificiële placenta's en grootgebracht door robot-ouders. Maar wat is de zin ervan? Is overleving van onze soort echt zo belangrijk?

22 november 2011, Steven Verhelst
Fritz Koenig

treibendes paar

Fritz Koenig is een Duits beeldhouwer-kunstenaar. Hij heeft het grootste deel van zijn leven in Landshut doorgebracht.
   Vandaag kwam ik in Landshut. Het Maassluis van Beieren.
   Het sculpturenmuseum is gewijd aan Fritz Koenig. Welke andere beeldhouwer komt er uit Landshut?
   De dood, en simpele vormen. Dat is de essentie van het werk van Fritz Koenig. Een van de weinige werken waar de dood geen rol speelt, is dit drijvend paar. Of drijven ze slechts passief, in de oceaan, totdat ze levenloos naar de bodem zakken?

19 november 2011, Steven Verhelst
Occupy

occupy

Toen ik op 15 oktober door San Diego naar het Balboa Park liep, hoorde ik plotseling rumoer. Het was een demonstratie met slogans, geschreeuw en spandoeken. Het was de occupy-beweging, waar ik toen nog nauwelijks van gehoord had. Nu zijn er al occupy-kampen in verschillende landen met dwang door de politie ontruimd.
   Naast mij op de stoep liep een verlopen type met de demonstrerende massa op.
   'Wat is er aan de hand?' vroeg ik hem.
   'Ze zijn boos,' zei hij.
   Tja, dat kon ik ook wel zien.
   We keken even samen naar de mensen die over 6th Avenue liepen.
   'Ze willen geld,' zei hij. Daarna keerde hij zich om. 'Ik weet nog een slijterij waar ze blikken' (hij noemde een biermerk dat ik niet kon verstaan) 'hebben voor 99 cent.'
   Het was tien uur 's ochtends. Een prima tijd om het op een zuipen te zetten, wanneer je niet in geld bent geintereseerd, maar slechts in goedkoop bier. Maar ik ging naar een museum te gaan in plaats van bier te drinken met een zwerver. Een besluit waar ik eigenlijk spijt van heb.

18 november 2011, Steven Verhelst
Boerhaave

Museum Boerhaave

Vroeger was het letterkundig museum mijn favoriete Nederlandse museum. Maar dat is sinds de renovatie niet meer zo. De meeste schatten die vroeger tentoongesteld stonden, zijn niet meer te vinden.
   Het Museum Boerhaave in Leiden staat nu hoog op mijn lijst. Een prachtige collectie aan natuurwetenschappelijke instrumenten, en regelmatig interessante tentoonstellingen op het gebied van chemie en biologie. Maar het museum is in zwaar weer geraakt. Voor het eind van het jaar is nog een flink geldbedrag nodig om het museum van de ondergang te redden. En een ondergang zou rampzalig zijn. In welk ander museum moet ik dan troost vinden als ik Nederland eens bezoek?
   Het publiek kan iets doen. Kleine donaties, grote donaties. Het is crisis, ja. Maar zou een mentale crisis over het verdwijnen van dit museum niet veel erger zijn? Ik heb mij zojuist aangemeld als 'Vriend voor het Leven'.  U ook?

15 november 2011, Steven Verhelst
Vibrio fischeri

vibrio fischeriVan een collega kreeg ik een petrischaaltje om naast mijn bed te zetten. 's Nachts komt er een onheilspellende gloed vanaf. Het zijn kolonies van Vibrio fischeri, een bacterie waarin een luminescerende reactie plaatsvindt.
   Vibrio fischeri bacteriën worden ook gecultiveerd door dwerginktvissen. De inktvissen jagen 's nachts in ondiep water. Door het maanlicht zou er een schaduw op de bodem van de zee vallen. Maar de inktvissen kweken net genoeg Vibrio fischeri zodat het schijnsel de schaduw doet verdwijnen.
   Zoals de Stealth bommenwerpers onzichtbaar waren voor de radar, zo zijn dwerginktvissen onzichtbaar voor roofdieren.

13 november 2011, Steven Verhelst
Stank

Als kind hield ik niet van zuurkool. En nog steeds niet. Ik heb er een haast fysieke afkeer tegen. En dat is onfortuinlijk, want in Beieren is het een populair gerecht.
   Vanavond kookten mijn onderburen zuurkool. De stank steeg op tot in mijn keuken. Ik nam snel een anti-stress-bad met mandarijn- en sinaasappelextract. Daarna at ik een kippenpoot met hete bliksem, waarbij ik een Oostenrijkse zweigelt dronk. De geur van zuurkool was inmiddels verdreven.

12 november 2011, Steven Verhelst
Grote gedachten


In het heelal stelt de aarde niets voor. Sterker nog, de zon stelt niets voor. Met een beetje geluk is de zon een pixel op de fotografische plaat van een buitenaardse beschaving. En op een onzichtbaar stipje naast die gloeiende pixel leven mensen. De mens is insignificant klein. Maar zijn gedachten zijn groot. Zijn gedachten vormen zijn persoonlijk universum.

   Ik ben een God in 't diepst van mijn gedachten
   En zit in 't binnenst van mijn ziel ten troon
   Over mij zelf en 't al, naar rijksgeboôn
   Van eigen strijd en zege, uit eigen krachten.
 
   En als een heir van donkerwilde machten
   Joelt aan mij op en valt terug, gevloôn
   Voor 't heffen van mijn hand en heldere kroon:
   Ik ben een God in 't diepst van mijn gedachten.

   —En tóch, zo eindloos smacht ik soms om rond
   Úw overdierb're leên den arm te slaan,
   En, luid uitsnikkende, met al mijn gloed
 
   En trots en kalme glorie te vergaan
   Op úwe lippen in een wilden vloed
   Van kussen, waar 'k niet langer woorden vond.


   (Sonnet V - Willem Kloos; uit: Verzen, 1894)

   Een universum van woorden en kussen, is dat niet genoeg? Dan hoeft de rest van al die sterren en planeten niet eens te bestaan.

8 november 2011, Steven Verhelst
Maandag

Op sommige maandagen word je wakker en denk je: begint deze hele santenkraam weer opnieuw? Is het pensioen nog niet in zicht?
   Nee, het pensioen is nog niet in zicht.
    De pensioensleeftijd moet trouwens nodig opgekrikt worden. Niet naar 67, maar naar 70. Of nog hoger.
   Vijfenzestig is ooit ingevoerd toen de levensverwachting veel en veel lager was dan nu. Vijfenzestig is niet meer van deze tijd. Zelfs mijn oma werkte nog parttime na haar 65e. Mijn vader ook trouwens. Waarom? Omdat werken leuk is - afgezien van een blauwe maandag.

7 november 2011, Steven Verhelst
Lying Dutchman

Er is al veel gezegd over de sociaal psycholoog Diederik Stapel. Zelfs in het buitenland. De Washington Post noemde hem de lying Dutchman. En ook in elke Nederlandse talkshow en krant is er commentaar op de zaak geleverd. Meestal commentaar op de wetenschap in het algemeen. Ze doen alsof achter elk bureau aan de universiteit een fraudeur zit, of in elk geval iemand die zo veel mogelijk geld binnen wil halen.
   Als ik zo veel mogelijk geld binnen zou willen halen, was ik wel professioneel pokerspeler geworden. Misschien word ik dat ooit nog wel.
   In de wetenschap is het uiteraard noodzakelijk om te publiceren, want uiteindelijk wordt een wetenschapper op de kwaliteit van zijn onderzoek beoordeeld. Op basis daarvan worden er beurzen en professoraten verstrekt. Maar daarnaast vind ik het is ook een morele plicht om onderzoeksresultaten, die uiteindelijk door de belastingbetaler gefinancierd zijn, publiekelijk toegankelijk te maken.
   Een van de grootste zonden in de wetenschap (afgezien van een AK-47 oppakken en vervelende collega's neermaaien) is het fingeren van onderzoeksdata. Dat is wat Diederik Stapel gedaan heeft. Maar is het exemplarisch voor de hele wetenschap? Ik denk van niet. In elk geval niet voor de natuurwetenschappen. Ben ik naïef omdat ik nog in de goede intenties van mensen geloof? Misschien. Maar er is in de natuurwetenschappen ook minder makkelijk met fraude, slecht opgezette onderzoeken en onjuiste conclusies weg te komen. omdat experimenten herhaald worden door andere wetenschappers. In elk geval de interessante exerimenten die grote impact hebben. Als blijkt dat de gepubliceerde studie niet klopt, staan de wetenschappers in kwestie in hun hemd.
   Hoe lang duurde het voordat koude kernfusie was ontmaskerd? Hoe lang voordat de bacterie die arseen in zijn DNA zou inbouwen?  Dat laatste onderzoek was al neergesabeld voordat het in de gedrukte versie van Science kon verschijnen.
   Nee, het zit wel goed met de natuurwetenschappen. Wat mij betreft hoeft er weinig veranderd te worden aan het peer review systeem.

5 november 2011, Steven Verhelst
7 miljard

world population

Een paar dagen geleden bereikte het aantal menselijke aardbewoners zeven miljard. Het zijn er nu al weer bijna een miljoen meer. Het is krankzinnig, het is een plaag.
   Het is allemaal de schuld van landbouw. Landbouw en technologische vooruitgang. Zonder die twee zouden mensen 10.000 keer schaarser zijn, en zouden er nu misschien een half miljoen mensen op aarde rondlopen.
   Een half miljoen, zou dat niet prettig zijn? Dan kun je op zaterdagmiddag tenminste een beetje doorlopen in de Rotterdamse koopgoot.

bron grafiek: Wikipedia

4 november 2011, Steven Verhelst
Allerheiligen

Er zijn te veel heiligen. Alleen Paus Johannes Paulus II heeft al 482 personen heilig verklaard.
   Als al deze heiligen hun eigen katholieke feestdag krijgen, kan er niet meer normaal gewerkt worden. Daarom is er 1 vrije dag voor alle heiligen. En dat was vandaag. Maar zelfs 1 dag is te veel.  Want wat is in godsnaam heilig?

1 november 2011, Steven Verhelst

Archief 2011


Boarded up


December 2011

November 2011

Oktober 2011

September 2011

Augustus 2011

Juli 2011

Juni 2011

Mei 2011

April 2011

Maart 2011

Februari 2011

Januari 2011



Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007


www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden