banner
Black Friday

In de afgelopen week zag ik overal Black Friday uitverkopen.
   Waarom?
   Want in Europa is er helemaal geen Thanksgiving.
   En Black Friday is de dag na Thanksgiving.
   Het markeert het begin van de kerstinkopen. En het is bedoeld om mensen de winkels binnen te lokken.
   De dag voor Thanksgiving is de drukste dag op de luchthavens in de USA. Want bijna iedereen vliegt naar familie.
   Wat kun je doen nadat je met de familie een hele kalkoen gegeten hebt?
   Uitverkoop schreeuwt de mensen naar de winkels.
   Waarom het naar Europa overgewaaid is? De crisis misschien, de drang om de omzet met alle mogelijke middelen te verhogen?

25 november 2022, Steven Verhelst 
Reve

kerk

Op een dinsdagavond was ik naar het ziekenhuis gegaan om met een arts te praten over mijn snurken en de mogelijke behandelmethoden. Die bestonden, en varieerden van een soort paardenbit tot operaties die niet mals waren.
   Het bezoek duurde niet lang en na een kwartiertje fietste ik weer door de donkere, koude avondlucht naar huis. In mijn woonplaats Kesse-Lo kwam ik langs een klein kerkje, waar ik licht zag branden. Toen ik passeerde, hoorde ik door de gekleurde ramen gezang komen.
   Vroeger heb ik veel Gerard Reve gelezen. Of hij echt in de leer van de Rooms-katholieke kerk geloofde, betwijfel ik. Maar dat rituelen een invloed hebben op je welbevinden, daar geloof ik stellig in.
   Was het gezang een teken dat ik een bepaalde beslissing moest nemen? Of juist niet? Of moest ik gewoon meer Reve lezen?

22 november 2022, Steven Verhelst 
Cassettebandjes & LPs

Ik las in de krant dat cassettebandjes een comeback maken. Niet alleen om dingen op te nemen, maar ook artiesten verkopen weer muziek op cassette.
   Zelf heb ik nog een twintig-, dertigtal bandjes liggen op zolder. Van eind jaren 80 en begin jaren 90 van de vorige eeuw. Ik nam liedjes op van de radio, of van LP of CD.
   De grammofoonplaat heeft in de afgelopen tien jaar al een terugkeer gemaakt.
   Ik moet opeens denken aan de Voyager 1, de onbemande ruimtecapsule die in de jaren 70 werd gelanceerd en die zich sinds tien jaar (als enige door de mens gemaakt object) buiten het zonnestelsel bevindt. Aan boord is een gouden grammofoonplaat met geluiden, gesproken boodschappen en muziek, waaronder Mozart, Bach, Beethoven, maar ook Chuck Berry.
   Het zal niet lang meer duren of de energiebron van de Voyager is opgebruikt. Hij zal zich dan ook te ver van de aarde bevinden om nog boodschappen te kunnen doorsturen. Wat er dan zal gebeuren? We weten het misschien wanneer we in de toekomst door buitendaardse wezens worden bezocht.

20 november 2022, Steven Verhelst 
8 miljard

Hans Rosling

Vandaag.werd de 8-miljardste mens geboren.
   Tenminste, dat is de inschatting van de Verenigde Naties. Want niemand weet precies hoeveel mensen er op een tijdstip leven.
   Toen ik geboren werd, leefden er net iets meer dan 4 miljard, en de toename was exponentieel. Sinds toen is de toename afgeremd tot lineair. Volgens de in 2017 overleden Zweede professor Hans Rosling zal de populatie niet hoger worden dan 11 miljard, omdat de groei in de meeste landen al is gestopt. En de toename van de populatie komt grotendeels omdat de mensen ouder worden.
   Gaat de populatie ooit naar beneden? In de 21ste eeuw misschien - als de wereld dan nog bestaat.

15 november 2022, Steven Verhelst 
Sigaretten kopen

Voor me in de rij van de supermarkt kocht iemand een pakje sigaretten. De kassa rinkelde; 13,50 euro. Voor één pakje. Verder niets.
   Als tiener, toen roken nog spannend was en stoer, kocht ik ooit een pakje bij een automaat voor vier of vijf gulden. En dan zat er nog vijfentwintig of vijfendertig cent wisselgeld met plakband op het pakje geplakt. Zo geavanceerd waren de sigarettenautomaten toentertijd niet.
   Leeftijdcontrole was er helemaal niet bij.
   Het pakje heeft jarenlang ergens verborgen in mijn kast gelegen.
   Slechts af en toe nam ik een sigaret, tijdens een feestje. Want echt lekker vond ik het niet.
   Op een gegeven moment was de shag zelfs zo uitgedroogd, dat ie als kruimels uit de open kant van de sigaret viel.
   Met alle inflatie sinds begin jaren 90 zou het pakje nu ruim vier euro hebben gekost. Maar daar heeft de overheid dus een flinke accijns bovenop gedaan om het roken te ontmoedigen. En met succes. Begin jaren 90 rookte nog 44% van de bevolking, nu is dat ruim 20%. Ook het aantal sigaretten zal wel gedaald zijn, verwacht ik, want binnen mag je bijna nergens meer roken. Ter vergelijk: toen ik in de brugklas zat, liepen leraren nog rokend door de gangen van de school. Nu is dat ondenkbaar - en dat is maar goed ook.

12 november 2022, Steven Verhelst 
Niet kijken

Na de recente uitspraken van de WK-ambassadeur van Qatar over homofilie heeft de ochtenshow van radio 2 besloten geen aandacht te besteden aan het WK voetbal.
   Ik heb lange tijd geleden al besloten geen enkele wedstrijd te zien.
   Voor de bouw van de voetbalstadiums zijn duizenden bouwvakkers omgekomen, en tienduizenden, honderduizenden uitgebuit. Gastarbeiders uit arme landen.Terwijl de oliestaat bulkt van het geld, verdienen sommige werkers nog geen 250 euro per maand, terwijl zij aan bemiddelingsbureaus die hun de baan aanboden, soms duizenden euros moesten betalen.
   Wie zijn er verantwoordelijk voor de toewijzing van het WK aan Qatar? Een paar Europese mannen, die waarschijnlijk werden omgekocht. Zelfs toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft bekend dat het een vergissing was. In 2014 al. Maar de beslissing is nooit teruggedraaid.
   Omdat een paar mannen van de FIFA geen beslissing durfden nemen, durft de wereld dan ook geen beslissing te nemen om niet te kijken naar het WK? Om het volledig links te laten liggen?
   Ik denk dat er wel wat schaatswedstrijden zijn, en wat cyclocrossen. Er is genoeg sport zonder bal om november en december door te komen.

9 november 2022, Steven Verhelst 
Senioren-gsm

seniorenhandy

Toen ik een tijd geleden in Duitsland in een elektronikawinkel was, zag ik daar speciale mobiele telefoons voor senioren. Geen smartphones, maar gewone, 'ouderwetse' gsm's. Met exra grote cijfers.
   In dat geval neem ik liever een leesbril.

6 november 2022, Steven Verhelst 
Paddestoelen plukken

amanita

Een tijdje geleden berichtte het nieuws dat in Nederland jaarlijks 20 mensen overlijden aan het eten van zelfgeplukte paddestoelen.
   Bij Nederlanders is het plukken van paddestoelen niet populair; vooral in Oost-Europa is het een traditie, begreep ik van een Tsjechische collega, de in het weekend vaak het bos in trekt om paddestoelen te verzamelen.
   De knolamaniet, die in Oost-Europa niet voorkomt, lijkt in het beginstadium op een champignon. De knolamaniet is echter giftig. Niet dat je gelijk dood omvalt, maar de lever- en nierschade die het oplevert, kan soms fataal zijn.
   Ooit plukte ik een enorme tas vol paddestoelen - in Canada. Niet om te eten, maar om proberen te identificeren.
   Ik was op bezoek bij een professor uit Toronto, die een tweede huis had ergens in de bossen. Hij kweekte er shiitake paddestoelen, en had verschillende boeken over paddestoelen determineren.
   Op een warme ochtend trokken we er, ingesmeerd met DEET tegen de muggen en een flinke stuk dubbelzijdig plakband op onze petten tegen de paardevliegen.
   Toen we met de tas vol paddestoelen weer thuis kwamen, maakten we eerst sporenafdrukken op wit papier.
   Hoewel sommige paddestoelen er aan de buitenkant gelijk uitzien, kunnen de kleuren van de sporen verschillen, wat weer kan helpen in het bepalen van de soort paddestoel.
   's Avonds dronken we wijn, veel wijn. Dat levert ook wel leverschade op, maar gelukkig niet zo veel als als het eten van een knolamaniet.

2 november 2022, Steven Verhelst 
Verstoppertje

Gisteravond was het Halloween.
   Ik had er nooit iets mee.
   Tot ik in Amerika ging wonen.
   Door de jaren heen ging ik naar verschillende Halloweenfeestjes. Verkleed als Travis Bickle uit Taxi Driver, als The Dude uit The Big Lebowski, als Kurt Cobain. Er waren feestjes met een vuurspuger, met een buikdanseres, met een Pinata waarin joints zaten, feestjes waar ballonnen met lachgas werden uitgedeeld.
   Toen ik in 2008 terug naar Europa verhuisde, ben ik nog slechts 1x op een Halloween feest geweest, ergens in Keulen.
   Gisteravond hoorde ik, toen ik de wasmachine in de garage leeghaalde, opeens kinderstemmen op straat.
   Ik had geen snoep in huis, realiseerde ik me, en razendsnel deed ik alle lichten in huis uit. Ik speelde verstoppertje. En de kinderen gingen zonder aan te bellen mijn huis voorbij.

1 november 2022, Steven Verhelst 

Archief 2022




www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden