banner
Schaken - 2: Karpov - Timman

Twee dagen geleden schreef ik al over schaken. Als tiener schaakte ik elke week. Eerst op de lagere school, bij meester De Groot. Later bij de schaakclub. Ik haalde diploma's, leerde schaak-openingen. Ik speelde zelfs partijen na waarvan de zetten in de krant stonden. Timman tegen Karpov - ik weet nog dat ik op mijn kamer zat met mijn schaakbord en de krant, ergens in 1990. De winnaar van de match zou Kasparov mogen uitdagen voor de wereldtitel.
   Van Karpov ging het gerucht dat hij tijdens zo'n kandidatenmatch of een match om het wereldkampioenschap zijn haar niet waste. En de matches duurden een maand. Aan het einde droop het vet bijna uit zijn haar. Of verbeeldde ik mij dat?   
.
27 november 2024, Steven Verhelst

Schaken

Vandaag begint het WK schaken voor de titel van FIDE. De namen van de deelnemers kende ik niet. Dat komt deels omdat ik schaken niet meer volg, maar ook omdat de wereldtitel aan prestige heeft verloren sinds Magnus Carlsen twee jaar geleden weigerde de titel te verdedigen.
   Als tiener zat ik op een schaakvereniging. Eerst bij HVO in Vlaardingen, later bij Groenoord in Schiedam en weer later bij Het Zwarte Paard in Schiedam.
   Bij de Rotterdamse kampioenschappen kreeg je anderhalfuur bedenktijd per persoon, met na 35 zetten nog een kwartier erbij. Een partij  kon dus 3,5 uur duren, en er waren twee partijen op een dag. Wanneer ik twee lange partijen speelde, was ik na afloop doodmoe.
   Bij de partijen in om de FIDE wereldtitel  hebben beide spelers 2,5 uur de tijd, en krijgen er op het einde 30 seconden per zet bij. Een partij  kan dus langer dan 5 uur duren, en ze spelen 14 partijen in ongeveer vier weken tijd. Een slopende ervaring is het, waar voormalig wereldkampioen Magnus Carlsen - die gezien wordt als 's werelds beste schaker - geen zin meer in heeft. En geef hem eens ongelijk.
.
25 november 2024, Steven Verhelst

Nerveus

Deze week neem ik examens af. Binnen mijn vak Informatieve en Communicatieve Vaardigheden leren we studenten hoe ze een poster moeten presenteren op een wetenschappelijk congres. De studenten dienen deze week in twee minuten een wetenschappelijke poster voor te stellen, die ze in de afgelopen weken hebben gemaakt. In het Engels.
  De meeste studenten zijn wat nerveus. Dat is normaal. Ik was vroeger, vooral op het middelbaar, ongelooflijk gespannen als ik een spreekbeurt moest geven. Tot het moment dat ik eens iets mocht vertellen over een gedicht van Piet Paaltjens, iets waar ik zelf enthousiast over was. Toen ontdekte ik: spreken kan ook leuk zijn.
   Gedurende de jaren als student en post-doc heb ik zo veel presentaties gegeven, dat ik het steeds leuker begin te vinden. De meeste van mijn studenten hebben die weg nog te gaan.
.
20 november 2024, Steven Verhelst

Brandblussen

brandblussen

Ik zit in de eerste interventieploeg binnen mijn departement. Dat betekent dat ik, samen met een paar collega's, bij een brandalarm de evacuatie in goede banen moet leiden. En ik mag ook een bluspoging wagen.
   Eens in de paar jaar wordt het blussen van branden geoefend. Met een branddeken, met een CO2 blusser en met een schuimblusser. Dan ben je voorbereid in het geval er echt iets gebeurt. En het is natuurlijk gewoon leuk.
.
15 november 2024, Steven Verhelst

Priemgetal

Vroeger, toen ik nog op de lagere school en de eerste klassen van de middelbare school zat, leende ik wel eens een boek uit de Vlaardingse bibliotheek dat "Het woordenboek der getallen" heette. Daarin stonden allerlei weetjes over getallen. Over het getal pi, over het getal googol, over priemgetallen.
   Ik herinner me nog het toen grootst bekende priemgetal. Dat was 2^216091 - 1.
   Een paar weken terug is er een nieuw priemgetal ontdekt. 2^136279841 - 1. Flink veel groter dan wat er veertig jaar geleden bekend was.
   Behalve dat het leuke wiskundige weetjes zijn, kunnen priemgetallen ook gebruikt worden voor het versleutelen van berichten. Handig dus voor digitaal communicatieverkeer.
.
10 november 2024, Steven Verhelst

Verbazing

Wat ik nooit voor mogelijk had gehouden, is gebeurd: Donald Trump is opnieuw gekozen tot president van de Verenigde Staten van Amerika.
   Hoe kan het dat iemand die (hele lijst van zijn verschrikkelijke eigenschappen; u weet zelf wel welke), dat die herkozen wordt tot president?
   Wat betekent dit voor de democratie? Wat betekent dit voor het beoefenen van politiek? Als dit soort mensen gekozen kan worden, dan is er toch iets mis met politici en het electoraat?
.
6 november 2024, Steven Verhelst

Theo van Gogh

Gisteren was het twintig jaar geleden dat Theo van Gogh werd vermoord.
   Ik woonde toen in Palo Alto, California.
   Ik dacht: nu kom ik nooit meer terug naar Nederland.
   Niet als inwoner in elk geval.
   Fan van Van Gogh was ik niet, al deel ik zijn mening dat je kritiek mag hebben op religie. Dat je religie en andere overtuigingen van mensen belachelijk mag maken.
   Gerard Reve werd in de jaren 60 al voor de rechter gedaagd voor het beledigen van gelovigen, en vrijgesproken. Dat ging om het christelijk geloof. Voor de islam bleek dat de afgelopen decennia jaar anders.
   Maar je mag het nog zo oneens zijn met iemand, niemand verdient het om vanwege zijn of haar woorden neergestoken of neergeschoten te worden.
   Op dezelfde dag overleed Gerrie Kneteman, de legendarische wielrenner. Maar dat is een ander verhaal  - daar schrijf ik een andere dag wel over.
.
3 november 2024, Steven Verhelst

Geestverruimende middelen voor herten?

vliegenzwam

In het bos kwam ik een aantal vliegenzwemmen tegen. Niet zo groot als die ik ooit in Canada verzamelde. Wel zag ik dat er aan de paddestoel  geknaagd was.
   Voor de mens is de Amanita muscaria, zoals de wetenschappelijke naam van de vliegenzwam luidt, niet eetbaar. Maar wie weet kunnen herten, vossen of dassen er wel tegen, en knabbelen zij aan de vliegenzwam om de psycho-actieve stoffen die er in zitten.
   Hoe hallucinerende herten het woud zien, weet ik niet, maar ik stel me voor dat het wellicht paarse bomen zijn, met oranje-vlammende bladeren.

2 november 2024, Steven Verhelst

www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden