banner
Ongetraind

Ik werd uitgedaagd om aan de Marzlinger Volkslauf mee te doen. Tien kilometer.
   Bijna een maand had ik niet getraind. Alleen bicepscurls met halve liter glazen in de kroeg. Ik besloot mee te doen. Mijn tijd was zeven minuten langzamer dan mijn persoonlijk record. Maar het voelde alsof ik nog nooit zo diep was gegaan. En dat is ook wat waard.

28 september 2013, Steven Verhelst
Promoveren

promotie

Het is negenenhalf jaar geleden dat ik zelf promoveerde, in Leiden. Verschillende universiteiten hebben verschillende gebruiken en tradities. Bij ons was het een traditie dat er op de ochtend voor de promotie met de promotoren en paranimfen een glas jenever werd gedronken. De verdediging zelf vond plaats in de Senaatskamer op het Rapenburg, naast het zweetkamertje, waar afgestudeerden en gepromoveerden hun handtekening op de muur kunnen zetten.
   Nu mocht ik zelf als promotor optreden, want vandaag promoveerde mijn eerste aio.
   In Duitsland zijn weer andere gebruiken. De promovendus krijgt een "Doktors hoed" van zijn collega's. De hoed is versierd met dingen waarmee de promovendus een speciale band heeft. In sommige departementen rijdt de promotor zijn vers gepromoveerde aio ook rond in een of andere kar. Zo kwam het dus dat ik vanmiddag achter een in elkaar gestuntelde kar rende...

26 september 2013, Steven Verhelst
Vliegen

Gisteravond werd mijn vlucht van Düsseldorf naar München om onbekende redenen geannuleerd. De vliegmaatschappij bood mij een hotelkamer in het Sheraton aan, vlak bij de Terminal, met wekservice en ontbijt, zodat ik de volgende ochtend fris in het vliegtuig zou kunnen stappen. Maar ik koos ervoor om terug naar mijn liefje te gaan. Want daar kan geen hotelservice tegenop.

23 september 2013, Steven Verhelst
Verkiezingen

In de Nederlandse kranten was veel aandacht voor de Duitse verkiezingen voor de bondsdag. Geen wonder. Duitsland is een van de toonaangevende landen binnen Europa. Het stemsysteem  is ingewikkelder dan in Nederland. Iedereen heeft twee stemmen. Eén voor een lokale kandidaat, en één voor een partij. Met de voorkeursstemmen kan een kandidaat direkt in de bondsdag gestemd worden. De tweede stem bepaalt hoe veel zetels een partij krijgt. Hoewel, er is een kiesdrempel van 5%. Dat is meteen 30 zetels.
   In Nederland is de kiesdrempel 1 zetel. Want op een halve zetel kun je niet zitten. In Duitsland houden ze daar niet van. De 5%-kiesdrempel houdt kleine partijen buiten het parlement en houdt de meeste grote partijen groot. Het is ingesteld uit angst voor extreem-rechtse partijen. Het trauma van WOII zit diep. Maar dat betekent ook dat de stemmen van mensen die dit jaar op de FDP, de AfD, de Piratenpartij, en andere protestpartijen gestemd hebben, niets hebben uitgehaald. Zo wordt ruim 15% van alle stemmen genegeerd. Ook dat is democratie.

22 september 2013, Steven Verhelst
Zalmen, tonijnen en clownvissen

Vaak heb ik rare dromen. Maar dat zal iedereen wel hebben. Gisternacht droomde ik dat ik met een aantal personen zwom in wild water dat het midden hield tussen een echte rivier en een soort subtropisch zwemparadijs. We werden geleid door een paar zalmen, maar plotseling was de zalm die als mijn persoonlijke gids optrad, verdwenen. Uiteindelijk vond ik hem gewond terug. Kwam het omdat ik een uitzending uit het archief van de Keuringsdienst van Waarde over de tonijnvangst gezien had? Of omdat ik samen met mijn liefje naar Finding Nemo gekeken heb?  

19 september 2013, Steven Verhelst
Taarten

taart

Slechts zelden bak ik taarten. Mijn verloofde kan dat trouwens veel beter. En als ik me eraan waag, moet het iets simpels zijn - anders mislukt het. Mijn laatste taart was een appeltaart, en hij smaakte nog ook. Maar die was ook naar grootmoeders recept.

18 september 2013, Steven Verhelst
Buk

Charles Bukowski kon niet alleen beter schrijven dan ik, hij kon ook beter zuipen.
   Buk schreef: "Drinken is iets emotioneels. Het duwt je uit de standaard van het dagelijks leven, uit alles dat altijd maar hetzelfde is. Het trekt je uit je lichaam en je geest, en gooit je tegen de muur. Ik heb het gevoel dat drinken een vorm van zelfmoord is, waarbij je tot het leven terug mag keren en de volgende dag opnieuw mag beginnen. Het is zoiets als jezelf ombrengen, en dan wedergeboren worden. Ik schat dat ik zo'n tien, vijftienduizend levens geleefd heb."
   Het half dronken zijn is uiteraard het beste. Het tintelende gevoel in je aderen, het zweven boven je voetstappen, het openen van een doos van pandora aan ideeën, het onoverwinnelijk zijn. Een god in het diepst van je gedachten.
   Als je drinkt, vind je jezelf aantrekkelijker. Tenminste, volgens een wetenschappelijke studie die deze week met een Ig Nobel prijs is bekroond.
   Vanavond drink ik Martini's. Stirred, not shaken. Waarom precies - geen idee. Maar dat hoeft ook niet.
   Ooit liftte ik mee met een vrachtwagenchauffeur van de westkust van de Verenigde Staten naar de oostkust.
   'Drank is mijn vriend en mijn vijand,' zei ik tegen hem. 'Het is mijn vriend in de avond en mijn vijand in de morgen.'
   Tegen die vijand kon hij wel wat doen, zei hij, en elke avond voor het slapen gaan aten we in een wegrestaurant een omelet met bacon, en een aspirine. Dat was zijn patentmiddel tegen de kater.
   Ik gebruik zijn patentmiddel niet meer. De kater is deel van het opnieuw geboren worden. Een pijnlijk proces. Het realiseren dat er weer een leven op je te wachten staat. Een leven waarin je niet onoverwinnelijk bent.

15 september 2013, Steven Verhelst
Ongeluk

Ik geloof niet dat zwarte katten ongeluk brengen, of dat je niet onder ladders door moet lopen. Ik geloof niet in  ongeluksdagen. Ik geloof in ongeluksmaanden, in ongeluksjaren. De mens is niet voor het geluk geschapen. Misère valt hem ten deel. Misère die hij later misschien kan omzetten in prachtige schilderijen, gedichten of verhalen.

13 september 2013, Steven Verhelst
Oude kranten

kranten

In een archiefmap heb ik nog kranten van 12 september 2001. En van de 13e, de 14e, de 15e.
   Ik weet nog waar ik was, twaalf jaar geleden. Ik werkte als aio in Leiden. Op onze laboratoriumzaal speelde altijd radio 3FM. Rond drie uur werd er aangekondigd dat er een vliegtuigje tegen het WTC in New York was aangevlogen. De berichtgeving was in eerste instantie gebrekkig, en het leek erop alsof het om een ongeluk ging. Een amateurvlieger die per ongeluk boven Manhattan terecht was gekomen. Maar ik dacht direct al aan een aanslag.
   Dat was ook het plan van een van de Columbine highschool  schutters. Hij wilde een vliegtuigje kapen en dat op Manhattan laten crashen. Dat had hij in zijn dagboek geschreven. Soms vraag ik me af of Bin Laden het dagboek van Eric Harris of Dylan Klebold gelezen heeft. Maar ik denk het niet.
   In het Engels is er een gezegde Great minds think alike. Voor deze situatie denk ik maar: sick minds think alike.

11 september 2013, Steven Verhelst
Nerds en Corpsballen

gorlaeus

Afgelopen vrijdag was ik eventjes terug bij de Gorlaeus laboratoria in Leiden, gekenmerkt door het grote, ronde, UFO-achtige collegezaalcomplex. Hier werden niet alleen colleges scheikunde gegeven, maar vanwege de dubbelgrote zaal 4/5 ook colleges rechten. Het Gorlaeus was een mix van nerds en corpsballen.
   Ik behoorde ongetwijfeld tot de nerds - toen wel - en niet tot de corpsballen.
   Er zijn plannen om nieuwe laboratoria te bouwen, die in een paar jaar gerealiseerd zullen moeten zijn. In de gangen van het Gorlaeus kwam ik een maquette ervan tegen. En een grote monitor, waarop je via een game-console alvast virtueel door het nieuwe gebouwencomplex kon lopen. Het enige dat niet tegen de vlakte zal gaan, is de ronde UFO. Zodat nerds en corpsballen nog tot in lengte van dagen naast elkaar kunnen blijven bestaan.

10 september 2013, Steven Verhelst
Dirndls en Lederhosen

lederhose

Op het centraal station van München verkopen ze nu al dirndls en lederhosen, twee weken voordat het Oktoberfest begint. Ik liep er snel langs. Ik wil geen lederhose. Ik vind die harige benen onder een zweterige broek niet esthetisch. Maar van harige benen hadden de etalagepoppen geen last.

7 september 2013, Steven Verhelst
Friends will be friends

Mijn beste vriend leerde ik twintig jaar geleden kennen op het 6VWO kamp van het Groen van Prinsterer Lyceum. Het was donderdag ochtend en we gingen op weg naar 's Gravenzande in het Westland. Naast mij fietste een onbekende jongen. Nou ja, ik had wel van hem gehoord. Look. Hij schreef verhalen en gedichten, net als ik.
   Dat jaar zouden we samen het grootste deel van de schoolkrant Groenvoer vol schrijven. Toen we gisteren enige stukken teruglazen, bleek natuurlijk dat ze verschrikkelijk waren. Die van mij althans. Die van Look vond ik nog steeds amusant.
   Het was een mannendag. We aten in een strandtent, reden in de auto rond, lieten de hond uit, haalden bier bij de supermarkt, en praatten uiteraard, over de goede en minder goede dingen des levens. Zo moeten vrienden hun vriendschap vieren. Niet elke dag, maar af en toe. Af en toe moet vriendschap gevierd worden.

6 september 2013, Steven Verhelst
Taxi

Een drama wordt meestal veroorzaakt door een ander, kleiner drama. Als een lawine die steeds groter wordt. Het ene leidt tot het andere, en niets kan het stoppen.
   Mijn drama was dat de ICE vanuit Oberhausen naar Utrecht was uitgevallen. Door een losgelaten schroefje misschien, of iets anders kleins. De uitval werd niet aangekondigd over de geluidsinstallatie van het station. Samen met een paar andere reizigers stond ik tevergeefs op het perron te wachten. Een meisje met lang haar drukte op een info-knop, waarna een medewerker haar vertelde van de uitgevallen ICE. Ik luisterde met één oor mee en beende, zodra ik de informatie had vernomen, naar de stationshal.
   De jongen van het service centrum typte wat in op zijn computer, intussen grapjes makend met de schoonmaakster die bezig was om het bureau af te stoffen.
   'U moet dus naar Utrecht?' vroeg hij.
   'Nee, naar Rotterdam,' zei ik.
   Eigenlijk moest ik naar Schiedam, maar ik nam aan dat hij die plaatsnaam niet zou kennen.
   Hij gaf mij een tegoedbon voor een taxi mee. 'Hiermee kunt u een taxi naar Utrecht nemen, en van daar de trein naar Rotterdam.'
   Pas toen ik in de taxi zat, vroeg ik me af of het niet sneller geweest was om een volgende ICE te nemen.
   De taxi-chauffeur was van Turkse komaf. Hij had een flinke snor en een stoppelbaard. Hij zweette en hoestte.
   Toen we net over de grens waren, zag hij dat het nog ruim negentig kilometer waren tot Utrecht.
   'Scheisse,' zei hij. 'Ik moet tanken. Aardgas.'
   Hij vroeg mij waar we aardgas konden tanken. Geen LPG, maar aardgas.
   Ik had geen idee. Ik woonde zelf niet in Nederland, zei ik, en ik reed ook niet op aardgas.
   We stopten bij een benzinepomp langs de snelweg, maar daar hadden ze geen aardgas. 'Ik geloof ook niet dat er tankstations zijn die dat hebben,' zei de medewerkster bij de kassa. 'Misschien de Shell.'
   De chauffeur en ik stapten weer in de taxi. De hele weg keken we links en rechts of we een Shell station tegen kwamen.
   'Scheisse,' zei hij weer. Dat woord bleef hij herhalen. 'So ein Scheiss. Ich komme nicht mehr nach Hause.'
   In Utrecht zette hij me af bij het cenraal station. Daar vroegen we het nog aan een willekeurige voorbijganger. Waar je aardgas kon tanken. 'Bij de stoplichten links,' zei de man, 'daar vindt u een tankstation. Vraagt u het daar nog eens.'
   Hier eindigde mijn drama van vandaag. De taxi-chauffeur had het estafette-stokje overgenomen.

5 september 2013, Steven Verhelst
Trein

rozen

Gisteren was mijn liefje jarig. In de ochtend haalde ik rozen en verse broodjes voor bij het ontbijt. Dat vermoedde ze natuurlijk al. Ze kent me zo goed, dat ik zelden een geheim voor haar kan bewaren.
   Deze morgen ga ik weer weg. Mijn liefje is al aan het werk, en ik wacht bij haar thuis tot het tijd is om mijn trein te halen. De rozen staan nog op de ontbijttafel, en ik luister naar muziek van De Dijk - als ze er niet is, weet een man pas wat hij mist.
   Waarom schrijven mannen? Waarom maken ze muziek? Om vrouwen te bezingen, als ze er zijn en als ze er niet zijn. Daarvoor is de taal uitgevonden.

4 september 2013, Steven Verhelst
Ruhrpott

cafe de Prins

Ik ben in Essen, in het Ruhrgebied. Door Duitsers ook wel de Ruhrpott genoemd. Ver van Nederland ligt het niet, en ik vond een Hollands café, waar ze niet alleen Grolsch beugelflessen op de kaart hadden staan, maar ook frikandellen speciaal. Daar nam ik er uiteraard een van, om alvast te acclimatiseren voor later deze week, wanneer ik naar Nederland kom.

2 september 2013, Steven Verhelst
Kousenband

Op de bruiloft in het dorpje nabij Polen moesten ongetrouwde mannen tegen het einde van de avond naar voren komen. Het was tijd voor de bruidegom om de bruid van haar kousenband te ontdoen en die in het publiek te werpen. Ik was degene die hem ving, en ik ben - volgens het bijgeloof - de volgende die zal gaan trouwen.
   Mijn bruid heb ik al gevonden, en we moesten, samen met het bruidspaar en het meisje dat het bruidsboeket gevangen had, op de dansvloer - hoewel ik niet kan dansen. Ik dacht aan een songtekst van De Dijk. Muzikanten dansen niet, zelfs niet voor hun plezier. Pas als het niet meer anders kan, na twintig glazen bier.
   Twintig glazen bier had ik nog niet op die avond. Ik schuifelde maar wat mee, met mijn verloofde in mijn armen. En dat voldeed.

1 september 2013, Steven Verhelst

Archief 2013


Boarded up


December 2013

November 2013

Oktober 2013

September 2013

Augustus 2013

Juli 2013

Juni 2013

Mei 2013

April 2013

Maart 2013

Februari 2013

Januari 2013



Archief 2012

Archief 2011

Archief 2010

Archief 2009

Archief 2008

Archief 2007




www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden